Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τί είναι το Τριώδιο;


Την χθεσινή Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017, άνοιξε το Τριώδιο. Τι είναι όμως το Τριώδιο;
ΤΡΙΩΔΙΟ είναι ένα λειτουργικό βιβλίο που περιλαμβάνει ύμνους και βιβλικά αναγνώσματα για την κάθε μέρα της περιόδου της Μ. Σαρακοστής, η οποία αρχίζει με την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου και τελειώνει με τον Εσπερινό του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους της εκκλησίας μας που έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι ο λόγος που το βιβλίο αυτό και κατ' επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.
Έτσι, αρκετά πριν αρχίσει η ουσιαστική προσπάθεια, η Εκκλησία προκαλεί την προσοχή μας στη σοβαρότητα της Μ. Σαρακοστής και μας καλεί να μπούμε στην περίοδο της προετοιμασίας γι'αυτήν. Αυτή η προπαρασκευαστική περίοδος περιλαμβάνει τις Κυριακές: α) του Τελώνη και του Φαρισαίου, που αναφέρεται στην ταπείνωση, β) του Ασώτου, που αναφέρεται στη μετάνοια, γ) της Απόκρεω, που αναφέρεται στην Τελευταία Κρίση και στη χριστιανική αγάπη και δ) Της Τυροφάγου, ή της Συγγνώμης που θυμόμαστε την εξορία από τον Παράδεισο των Πρωτόπλαστων.
Επομένως Τριώδιο, για την εκκλησία μας, σημαίνει: μετάνοια, νηστεία, εξομολόγηση, ταπείνωση, αυτογνωσία, αγάπη  και προσευχή. Δυστυχώς όμως, όπως έλεγε και ο μακαριστός Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας  ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ  υπάρχει και το [αντι-Τριώδιο], που σημαίνει κραιπάλη, μέθη, μασκαρέματα για ασέβειες και ασέλγειες. 


        Εύδρομο και εύκαρπο  το Ιερό Τριώδιο.
                       ΦιλοΑθωνίτης

* Ευχαριστούμε θερμά τον ΦιλοΑθωνίτη για την αποστολή του κειμένου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου