Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

(Και) Τα άταφα παλικάρια της Κρανιάς περιμένουν...

.

Στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας δημοσιεύθηκε άρθρο σχετικό με την παρουσίαση του βιβλίου (2ου) του πρώην Υπουργού Υγείας και Αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Σούρλα με τίτλο "Το Εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940". Ο κ. Σούρλας εδώ και πολλά χρόνια έχει επιδοθεί προσωπικά σε έναν μεγάλο αγώνα για την περισυλλογή και ταφή των οστών των ηρώων μας.
Η τοπική κοινωνία της Κρανιάς - αρχές και κάτοικοι - έχει κάθε λόγο και ηθικό και εθνικό χρέος να ενώσει τις δυνάμεις της και με τους άλλους φορείς και πρόσωπα για να ευοδωθεί ο στόχος της περισυλλογής, επιστροφής και ταφής στις ιδιαίτερες πατρίδες τους των οστών των παλικαριών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χιονισμένα βουνά του Μετώπου γράφοντας με το αίμα τους τη λαμπρή ιστορία του Έπους του 1940. Εδώ και 76 ολόκληρα χρόνια τα οκτώ παλικάρια της Κρανιάς μαζί με όλα τα παλικάρια του Μετώπου περιμένουν καρτερικά...

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος



Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο 




Μοιρολόι για τα παλικάρια 




Ακολουθεί το σχετικό άρθρο από την εφημερία "Ελευθερία"


Η Ένωση Αποστράτων Λάρισας σε συνεργασία με τη Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Λάρισας και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Λάρισας παρουσίασαν στο «Χατζηγιάννειο» το δεύτερο βιβλίο του Γεωργίου Σούρλα «Το Εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».

Ο τ. υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους σπουδαίους, τους μεγάλους, στους ήρωες του έπους 1940 – 1941, που λάμπρυναν την ιστορία του έθνους, δόξασαν την πατρίδα, προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η Λάρισα συμμετείχε στο έπος του 1940 με βαρύ φόρο αίματος, 521 οι άταφοι νεκροί της «για τους Θεσσαλούς αλλά και για τους 521 Λαρισαίους που συμμετείχαν είναι η μία όψη του θριάμβου και της περηφάνιας αλλά είναι και αυτή της ενοχής. 7.976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά το έπος 1940 – 1941 παραμένουν στο σύνολό τους άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους, διάσπαρτα οστά, διάσπαρτα κρανία. Όταν έχεις περπατήσει σε αυτά τα χώματα, τα αιματοβαμμένα, αναρωτιέσαι πώς κάνουμε τέτοιες λαμπρές εκδηλώσεις όταν έχουμε ξεχάσει, έχουμε εγκαταλείψει ξεσκέπαστους τους νεκρούς μας 76 χρόνια. Πώς μπορούμε να αντικρίζουμε τα παιδιά των πεσόντων. Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί βοηθήσει να είναι η τελευταία χρονιά που γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου με άταφους τους πεσόντες. Να δικαιωθούν. Πολέμησαν, σκοτώθηκαν για μια Ελλάδα περήφανη, ανεξάρτητη όμως σήμερα δεν είναι περήφανη ούτε ανεξάρτητη».  

Για την ιστορική μνήμη μίλησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπογραμμίζοντας ότι «το βιβλίο του Γ. Σούρλα αποτελεί ιστορική μνήμη, γιατί χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. Θα είμαστε στο πλευρό του για να επιστρέψουν και να ταφούν οι νεκροί, γιατί είναι εθνικό μας χρέος. Για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους».

Για ένα χρέος εθνικό έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης «υπάρχει ένα χρέος εθνικό, πατριωτικό. Οι ήρωες να βρουν την ανάπαυση στον τόπο τους».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Κων. Βλάχος, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταδρομέων Ευρ. Νικολακούλης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο τ. αρχηγός ΓΕΣ Κων. Ζιαζιάς.

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Εφετείου Λάρισας Χρ. Χαλιαμούρδα, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, κομμάτων και φορέων. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Βουλάγκας.

Ζωή Παρμάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου