Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος


Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Ιουνίου 2018 (ώρα Ελλάδος), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος.
Ο Σεβασμιώτατος προδόθηκε από την καρδιά του, δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η μεταμόσχευση στο ήπαρ από τον χειρούργο ιατρό κ. Ανδρέα Τζάκη. 
Στα τέλη Μαΐου ο Σεβασμιώτατος είχε μεταβεί στο Μαϊάμι των Η.Π.Α. προκειμένου να γίνει αυτή η δύσκολη επέμβαση.
Η είδηση του θανάτου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Ιγνατίου σκόρπισε θλίψη τόσο στη Λάρισα και την γύρω περιοχή την οποία ποίμανε θεοφιλώς από το 1994, όσο και στην γενέτειρά του, την νήσο της Σαλαμίνας, αλλά και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.
Γεννημένος στο αγαπημένο του νησί το 1946, μετά την εγκύκλια μόρφωσή του σπούδασε Νομική και Θεολογία. Κατόπιν υπηρέτησε την Εκκλησία από τις τάξεις του ιερού κλήρου, τόσο στην ενορία του στη Σαλαμίνα, όσο και διοικητικά, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 1994 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας με τεράστιο και πολυσχιδές ποιμαντικό, κοινωνικό και κηρυκτικό έργο. Αξίζει να σημειωθεί πως επί των ημερών του διανέμονταν και διανέμονται καθημερινά στο κτήριο της Μητρόπολης πάνω από τετρακόσιες μερίδες φαγητού για τους απόρους. Η ίδρυση Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως και του περιοδικού "Το Τάλαντο", η ανακαίνιση Μονών και Ιερών Ναών, η στήριξη οικογενειών, νέων, ορφανών, φοιτητών και μαθητών είναι λίγα από τα πολλά έργα που αφήνει παρακαταθήκη ο Σεβασμιώτατος. 
Αξιομνημόνευτη είναι και η πνευματική του παρακαταθήκη. Άνθρωπος μειλίχιος, πάντα συνθετικός και ενωτικός και στον λόγο του και στην πράξη του. Η σοφία του υπήρξε βαθιά όχι μόνο στα θεολογικά γράμματα, αλλά και στις κοσμικές επιστήμες και στην άσκηση της διοίκησης. Τα 24 χρόνια που διαποίμανε τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επέδειξε ιώβεια υπομονή στα προβλήματα και αγάπη προς όλους τους ανθρώπους.
Για όλα αυτά ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας θα μείνει πραγματικά αλησμόνητος, τόσο σε όσους είχαμε την μοναδική ευλογία να τον γνωρίσουμε από κοντά, όσο και σε όλη τη Μητρόπολη του και την Ορθοδοξία.
Ο Θεός να τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων!

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου