Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ο Δημήτρης Λάλος πρωταγωνιστεί στην ταινία "Kala azar"

 


Από τον Παύλο Λάλο,
                 

Ο Δημήτρης Λάλος με Κρανιώτες γονείς Νίκο Απ. Λάλο & Κούλα Κοντοτάσιου, πρωταγωνιστεί στην ταινία «Kala azar», στο τωρινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης. 
Τι έγραψε "η Εφημερίδα των Συντακτών":  Με αφετηρία τα εικαστικά η νεαρή Ελληνίδα, Τζάνις Ραφαηλίδου, που δουλεύει κυρίως στην Ολλανδία, συμμετέχει με την ιδιαίτερη και τολμηρή ως φόρμα και θέμα πρώτη της ταινία, το στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ξεκινά την Πέμπτη on line.
Τι γυρεύει μια video artist στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, κατευθείαν, με την πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα, το «Kala azar», στο Διεθνές Διαγωνιστικό της 61ης διοργάνωσης (5-15 Νοεμβρίου), μια από τις τρεις ελληνικές ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο;

Άγνωστη στην Ελλάδα, ακόμα και στην εικαστική κοινότητα, η 36χρονη Τζάνις Ραφαηλίδου έχει ήδη στο εξωτερικό μια ενδιαφέρουσα πορεία, το όνομα Janis Rafa ακούγεται, έργα της εκτίθενται και μπαίνουν σε συλλογές. Κυρίως από την εποχή που η νεαρή Ελληνίδα με τις σπουδές τέχνης (μέχρι και PhD) στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στην Αγγλία, επιλέχτηκε από τη Rijksacademie του Άμστερνταμ, το πιο διάσημο art residency της Ευρώπης.

Η σχέση της με την Ολλανδία δεν καθρεφτίζεται μόνο στην παραγωγή της ταινίας της, αλλά και στην πορεία της. Από το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ ξεκίνησε το «Kala azar», βραβεύτηκε κιόλας ως καλύτερη ολλανδική ταινία από την Ένωση Ολλανδών δημοσιογράφων, ενώ ήδη έχει βγει σε εμπορική διανομή.

Είναι «ιδιαίτερη» ταινία και κινηματογραφικά, αφού είναι εμφανής η καταγωγή της Ραφαηλίδου από τη video art, αλλά και θεματικά. Eνα νεαρό ζευγάρι μαζεύει από μια υποβαθμισμένη περιοχή, στα περίχωρα βιομηχανικής πόλης, νεκρά οικιακά ζώα, καναρίνια, γάτες, σκυλιά, ακόμα κι ένα ψαράκι, τα αποτεφρώνει και επιστρέφει τις στάχτες στους ιδιοκτήτες τους. Όλο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια βαθιά προσωπική σύλληψη και η σκηνοθέτις δέχεται να δώσει κάποια «αυτοβιογραφικά» κλειδιά του έργου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου