Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Παύλου Λάλου: «Η περιοχή της Ελασσόνας (Περραιβία) κατά την Τουρκοκρατία, 1423-1912»

 


Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, παρουσιάζεται το (ιστορικό) βιβλίο του Παύλου Λάλου «Η περιοχή της Ελασσόνας (Περραιβία) κατά την Τουρκοκρατία, 1423-1912» από τις έκδ. ΦΑΟΣ Καρδίτσα, στο φιλόξενο χώρο (σκεπαστό αίθριο) του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, στον Άγιο Κων/νο. Ώρα προσέλευσης 4,30 μμ και έναρξη περίπου 5 μμ. Διοργανωτές ο Σύλλογος Κρανιωτών «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ» Λαρίσης & Περιχώρων και το 5ο Δημοτικό.

Παρουσιάζουν οι: Γιώργος Ι.Μπαλής (συγγραφέας) και ο Βασίλης Καραβίδας (δάσκαλος-συγγραφέας). Ο συγγραφέας θα κλείσει με τα περί της συγγραφής του βιβλίου. Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος Συλλόγου των Κρανιωτών κ. Λάμπρος Γκονέλας και ο Διευθυντής του 5ου Δημ. κ.Δημήτρης Μπίλης. Θα υπάρχουν μουσικές εκπλήξεις, στο πνεύμα των 200 χρόνων από το 1821, από μέλη του ΗΧΟΥ ΓΗΓΕΝΗ Θανάση Ζιώζια (βιολί)- Πάνο Κράια (κιθάρα) και  Παύλο Λάλο (τραγούδι).


Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, λόγω πανδημίας: μάσκες, απολυμαντικά χεριών και αραιά τα καθίσματα, ο χώρος είναι ανοιχτό προαύλιο αλλά σκεπαστό για περίπτωση ψιχάλας.

*Το βιβλίο παρουσιάζεται πρώτα στην Ελασσόνα, Κυριακή 19.12.21, 11.30 π.μ. στο θέατρο Β.Φαρμάκη, με διοργανωτή τον Δήμο Ελασσόνας.





Περίληψη

Το βιβλίο αναπτύσσει το θέμα της μακροχρόνιας σκλαβιάς της περιοχής Δήμου Ελασσόνας (αρχαία Περραιβία)  ως το 1912. Πως έγινε η κατάκτηση το 1423 και τι επακολούθησε αυτής, ποιες οι επιπτώσεις στον Ελληνόφωνο πληθυσμό και στους βλαχόφωνους, πόσοι από τους Οθωμανούς- μουσουλμάνους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν, τι θεσμούς διατήρησαν οι κατακτητές και τι θεσμούς καθιέρωσαν, ποια ήταν η νέα Χριστιανική «αρχοντία» που προέκυψε (Δημογέροντες- Αρματολοί), τι έγινε με την εκκλησία και τις Μονές- Ασκηταριά, τι έγινε με τη φορολογία και την παραγωγή πλούτου, πότε σημειώνεται αφύπνιση (Διαφωτισμός) και πως η Ελληνόφρονη Παιδεία έφερε την συνένωση όλων των υπόδουλων απέναντι στις προπαγάνδες Ρουμάνικες και Βουλγάρικες (Μακεδονικός Αγώνας) κλπ. Πως έγινε η επαναχρησιμοποίηση του ονόματος της Περραιβίας και ποιος ο ρόλος των ξένων περιηγητών; Ακόμη πόσες μεγάλες εξεγέρσεις έγιναν (και από ποιους) στην περιοχή (1822, 1854, 1878), ποιες οι φάρες των αγωνιστών, τι έγινε με τον πόλεμο του 1897, και με του 1912.

Μέσα σε 12 ΚΕΦΑΛΑΙΑ με ειδικά υποκεφάλαια το βιβλίο παραθέτει συγκεντρωτικά την ιστορία της περιοχής, βασισμένη σε πηγές, με τρόπο εύληπτο στους πολλούς, αλλά και με τεκμηρίωση που απαιτούν οι ειδικοί


* Το Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας" εύχεται ολόψυχα στον συμπατριώτη μας Παύλο Λάλο να είναι καλοτάξιδο και αυτό το σημαντικό για την τοπική (και όχι μόνο) ιστορία μας, πόνημά του.΄

Πηγή: larissanet.gr

Αποστολή ενημέρωσης: Γιώργος Ι. Μπαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου