Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Παρουσίαση βιβλίου Π. Λάλου: Η Ελασσόνα κατά την Τουρκοκρατία


«Το βιβλίο είναι από αυτά που θα μείνουν στον χρόνο, γιατί πολύ απλά έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη συνολική γνώση. Καθ’ όσον γνωρίζω, είναι η πρώτη απόπειρα να συγκεντρωθεί όλη η τοπική ιστορία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, με τρόπο συστηματικό» τόνισε ο συγγραφέας Γιώργος Ι. Μπαλής μιλώντας για το βιβλίο του Παύλου Λάλου με τίτλο «Η περιοχή της Ελασσόνας (Περραιβία) κατά την Τουρκοκρατία, 1423-1912». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στον αίθριο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ενώ τη διοργάνωσαν ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων «Η Ξηροκρανιά» και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Ο συγγραφέας Γιώργος Μπαλής μιλώντας για το βιβλίο θα σημειώσει ότι «ο συγγραφέας έψαξε και ξεφύλλισε με υπομονή, τις ιστορικές πηγές, μέσα από βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες του Θεσσαλικού και Ελλαδικού χώρου, προκειμένου να εντοπίσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες τους και αφορούν την Επαρχία της Ελασσόνας κατά την ιστορική της διαδρομή, από το 1423 έως το 1912. Η έκδοση του βιβλίου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με θέματα της τοπικής ιστορίας, αφού δεν θα χρειαστεί να καταβάλει πολύ κόπο για αναζήτηση των ιστορικών πληροφοριών, καθώς και της σχετικής βιβλιογραφίας». Ο κ. Μπαλής χαρακτήρισε το βιβλίο εγχειρίδιο τοπικής Ιστορίας της Επαρχίας Ελασσόνας και σημείωσε ότι απευθύνεται στο τοπικό, αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Για το βιβλίο θα χρησιμοποιήσω τον όρο, εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας, ως ένα βιβλίο που εκθέτει με συστηματικό τρόπο τις βασικές και πιο έγκυρες γνώσεις μιας επιστήμης στην προκειμένη περίπτωση της ιστορίας, μιας ορισμένης περιόδου της συγκεκριμένης περιοχής. Ακόμη θα μπορούσα να πω και τον όρο βιβλίο επίτομης ιστορίας. Χρησιμοποιώντας τον πρώτο όρο, το παρόν βιβλίο ως εγχειρίδιο τοπικής Ιστορίας της Επαρχίας Ελασσόνας, αφορά την Οθωμανική κατοχή και κυριαρχία σε αυτήν, από το 1423 έως το 1912. Απευθύνεται στο τοπικό, αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για μια περιεκτική, αλλά υπεύθυνα, τεκμηριωμένη επισκόπηση της τοπικής ιστορίας. Ο τόμος των 328 σελίδων, με την εικονογράφηση του κειμένου, με την πρόσθετη φωτογραφική τεκμηρίωση και με την εκτεταμένη βιβλιογραφία που το συνοδεύει είναι ένα χρήσιμο και εύχρηστο βοήθημα, σε ειδικούς και μη».

Ακολούθως ο δάσκαλος-συγγραφέας Βασίλης Καραβίδας διάβασε τρία αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Παύλος Λάλος ανέφερε ότι «Διαπιστώνοντας την έλλειψη μιας συγκεντρωτικής μελέτης για τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας (Τουρκοκρατία) για την περιοχή της Ελασσόνας, την οποία οι Οθωμανοί Τούρκοι την κατέλαβαν το 1423, τριάντα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, θέλησα να καλύψω το κενό με το βιβλίο μου αυτό. ...Αξιοποίησα τις μελέτες ερευνητών και αυτήν την τοπική προφορική παράδοση που θεωρώ σημαντική, για να φωτιστούν γεγονότα και ανθρώπινες στιγμές των υπόδουλων κατοίκων-προγόνων μας».

Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου των Κρανιωτών κ. Λάμπρος Γκονέλας και ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Δημήτρης Μπίλης. Επίσης το μουσικό σχήμα «Ηχος γηγενής» που αποτελούν οι Θανάσης Ζιώζιας, Πάνος Κράιας και Παύλος Λάλος απέδωσαν τραγούδια στο πνεύμα των 200 χρόνια από το 1821.

Θανάσης Αραμπατζής


Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Αποστολή ενημέρωσης: Γιώργος Ι. Μπαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου