Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Χρύσα Μαστοροδήμου: «Οι ΛεξΩτεχνίες δίνουν το στίγμα της πόλης μας…»

 


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΗ LARISSANET


Συνέντευξη στον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο


Οι «ΛεξΩτεχνίες», είναι ένα περιοδικό του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΠΟ.Κ.Ε.Λ.), που περιέχει ποιήματα, διηγήματα, άρθρα και σκίτσα καλλιτεχνών, ενώ καταγράφονται και οι δράσεις του Συλλόγου. Στις σελίδες του παρουσιάζονται λογοτέχνες πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και Λαρισαίοι συγγραφείς και ποιητές και αποτυπώνονται οι λογοτεχνικές αναζητήσεις των εκπαιδευτικών της περιοχής. Το περιοδικό είναι συνδρομητικό και συμμετέχουν σ’ αυτό εκπαιδευτικοί, μέλη του ΠΟ.Κ.Ε.Λ. και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, με αναγνωρισμένο λογοτεχνικό και όχι μόνο έργο (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, κ.α.).

«Έχει μεγάλη σημασία οι τέχνες να συνομιλούν μεταξύ τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Χρύσα Μαστοροδήμου με την οποία συνομιλήσαμε με αφορμή το τρίτο τεύχος του περιοδικού. Σ’ αυτό το τεύχος υπάρχουν αφιερώματα στην Κική Δημουλά και στον Ρήγα Βελεστινλή, αλλά γίνεται και ειδική μνεία στην Κατερίνα Αναγνώστου. Πέρα από την κ. Χρύσα Μαστοροδήμου στη συντακτική ομάδα συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι: Βάσω Αρσενίου, Βασίλης Καραβίδας, Ευδοκία Ποιμενίδου και Βίλυ Χαδουλίτση. Στις δημόσιες σχέσεις και στη διαφήμιση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΟ.Κ.Ε.Λ. κ. Αργύρης Γιουρούκης και υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο κ. Βαγγέλης Ρεμπάπης.

Η κ. Μαστοροδήμου ανέφερε επίσης ότι «αποτελεί προσωπικό στοίχημα να βγει καλαίσθητο το περιοδικό» καθώς επίσης ότι «σε κάθε τεύχος υπάρχει ένα αφιέρωμα σ’ έναν λογοτέχνη πανελλήνιας εμβέλειας, όπως για παράδειγμα υπήρχε στο προηγούμενο τεύχος αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη. Υπάρχει όμως και ένα αφιέρωμα σε έναν ντόπιο λογοτέχνη, όπως για παράδειγμα το τρίτο τεύχος που αναφέρεται στην Κατερίνα Αναγνώστου που ήταν πολύ καλή συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και πέθανε πριν δυο χρόνια περίπου. Πάντα υπάρχει αυτή η αναλογία γιατί είναι σημαντικό και το κομμάτι της εντοπιότητας».


Το τρίτο τεύχος κυκλοφόρησε λίγο πριν το καλοκαίρι αν και στο πρόγραμμα ήταν να κυκλοφορήσει νωρίτερα. «Υπάρχουν δυσκολίες, είναι λίγα και συγκεκριμένα τα άτομα που στηρίζουν οικονομικά, χρωστάμε πολλά στον Αργύρη Γιουρούκη, σε όλη την συντακτική ομάδα και σε όλο ΠΟ.Κ.Ε.Λ. συνολικά. Επίσης αυτή τη φορά μας βοήθησε ο εκδότης των Εκδόσεων «Γράφημα», ο κ. Γιάννης Τσαχουρίδης, ο οποίος ανέλαβε τη σελιδοποίηση και την εκτύπωση», είπε η κ. Μαστοροδήμου.

Ακόμη υποστήριξε ότι πιστεύει ότι «το περιοδικό δίνει το στίγμα της πόλης μας» και ότι «στο καταστατικό είχαμε πει εξ’ αρχής το 60% των συμμετεχόντων να είναι εκπαιδευτικοί και το 40% κάποιοι λογοτέχνες που ξεχωρίζουν τόσο από τους παλαιότερους, όσο και από τους νεότερους». Στο τρίτο τεύχος συμμετέχουν με ποίημά τους και ορισμένα νέα παιδιά που δεν έχουν εκδώσει καν βιβλίο αλλά άρεσε πολύ η ποίησή τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα εξώφυλλα είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και φαίνεται στο τρίτο τεύχος για παράδειγμα ο Ρήγας Βελεστινλής να συνομιλεί με την Κική Δημουλά. Φιλοτεχνεί αφιλοκερδώς ο Λαρισαίος εικαστικός κ. Μιχάλης Βακαλούλης του οποίου η προσφορά είναι επίσης σημαντική.

Ερωτηθείσα τέλος για το δικό της αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά, η κ. Μαστοροδήμου τόνισε ότι «την αγαπώ πάρα πολύ γιατί θεωρώ ότι με το έργο της και τον τρόπο της παρακίνησε αρκετό κόσμο να διαβάσει και να ασχοληθεί με την ποίηση. Την κατηγόρησαν για διάφορα κατά καιρούς, ότι για παράδειγμα είναι ενδοσκοπική, ότι αναφέρεται μόνο στον εαυτό της. Αν τη μελετήσει κάποιος θα διαπιστώσει ότι αυτή η έντονη θλίψη της έχει κοινωνικό υπόβαθρο. Μου αρέσει εξίσου η αμεσότητά της».

Όσον αφορά στις επόμενες δράσεις του ΠΟ.Κ.Ε.Λ., αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η επίσημη παρουσίαση του περιοδικού, περίπου στις αρχές Νοεμβρίου, σε μια βραδιά παρουσίασης με ανάγνωση ποιημάτων, πεζών και συνοδεία μουσικής χορωδίας. Πιο συγκεκριμένα στο τέλος θα ακουστεί η χορωδία του Μάτη με τραγούδια του Θεοδωράκη.



Ποια είναι η Χρύσα Μαστοροδήμου


Γεννήθηκε στην Κρανέα Ελασσόνας και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε Παιδαγωγικά και οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν στην Ειδική Αγωγή, στη Γλώσσα και στη Λογοτεχνία. Γράφει από τα εφηβικά της χρόνια και πολύ νωρίς διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία. Το 2008 κέρδισε το Α’ Βραβείο Ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το ποίημά της «Διερμηνείς», και το 2018 έλαβε έπαινο για το μυθιστόρημά της «Τα Τεμάχια». Το 2020 το διήγημά της «Όχθη» επιλέχθηκε από τις εκδόσεις «Πηγή» για τη συλλογή «Μείνε κοντά μου από μακριά», ενώ κι άλλα ποιήματα και διηγήματά της περιλαμβάνονται σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΛεξΩτεχνίες, που εκδίδεται από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας.

Πηγή: Larissanet.gr


* Το Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας" εύχεται θερμά συγχαρητήρια στην συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικό και συγγραφέα Χρύσα Μαστοροδήμου. Είμαστε περήφανοι ως Κρανιώτες και Κρανιώτισσες τόσο για το σημαντικό συγγραφικό της έργο -το οποίο κατά καιρούς παρουσιάσαμε και από το Ιστολόγιο - όσο και για τις συνεχείς λογοτεχνικές δράσεις της. 

1 σχόλιο: