Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Γιώργος Μπαλής - Στόχος η διατήρηση της ιστορικής μνήμης

 


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΛΗ «ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ (ΔΕΣΚΑΤΗΣ) ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (1935-1942)»


Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Ι. Μπαλή με τίτλο, «Πρακτικά του Κοινοτικού Συμβουλίου και της διοικούσης επιτροπής της Κρανιάς (Δεσκάτης) Ελασσόνας (1935-1942)», παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο στην αίθουσα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων «Η Ξηροκρανιά». Την παρουσίαση έκανε η κ. Ευαγγελία Κατσιούλη, νοσηλεύτρια Τ.Ε. στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία τόνισε ότι: «Ο Γιώργος τρέφει μεγάλη αγάπη για τον τόπο του κι αυτή η αγάπη του φαίνεται μέσα από την πλούσια συγγραφική του δράση. Έχει γράψει 5 βιβλία, εκ των οποίων το ένα από κοινού, με τον γνωστό Αρχιτέκτονα, Βασίλη Τσολάκη.

Έχει δημοσιεύσει ποιήματά του στο περιοδικό της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. Πνευματική Λάρισα και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκδόσεις. Άρθρα του, με θέματα τοπικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας και στα περιοδικά Ξηροκρανιώτικα και Εν Ολύμπω.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής, στο 9ο και 10ο Συνέδριο Λαρισαϊκών Σπουδών, του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, στη 2η Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας της Κρανιάς και στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει 18 άρθρα ιστορικού ενδιαφέροντος, στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο. Το νέο βιβλίο αποτελείται από 438 σελ., και περιέχει 4 βασικά κεφάλαια, ενώ το χαιρετίζει ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Αθανάσιος Καλιακούδας και προλογίζει ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κώστας Σπανός. Το βιβλίο περιέχει τις 90 πράξεις και 257 αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Διοικούσας Επιτροπής, με την ορθογραφία τους, εμπλουτισμένες με πλούσια βιβλιογραφία και καταφέρνει να μας δώσει πλήρως το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, επίσης μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους ανθρώπους, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν ως κοινοτικοί πρόεδροι και σύμβουλοι, των οποίων οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη μοίρα του τόπου μας εκείνα τα χρόνια. Πιστεύω αυτό το συγγραφικό πόνημα, να αποτελέσει το ερέθισμα για μελλοντικούς συγγραφείς, ειδικά για τα νέα παιδιά, ώστε να ασχοληθούν, να μη χαθεί η τοπική ιστορία». Κατόπιν η εκπαιδευτικός, ποιήτρια και λογοτέχνης, Χρύσα Μαστοροδήμου, ανέγνωσε μικρό χαιρετισμό και συνοπτική βιβλιοκριτική του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου. Στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν, ειδικά αυτούς που παραχώρησαν φωτογραφίες από τα προσωπικά και οικογενειακά τους αρχεία. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ξεκινώντας θέλω να πω, ότι το βιβλίο, αφιερώνεται σε έναν καλό άνθρωπο, τον φίλο και κουμπάρο μου, αείμνηστο Νικόλαο Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, που έφυγε απροσδόκητα από κοντά μας. Από τη θέση αυτή εκφράζω τις ευχαριστίες μου, στον δήμαρχο της Ελασσόνας Νικόλαο Γάτσα, και τον αντιδήμαρχο Αθανάσιο Καλιακούδα, για την ευαισθησία που δείχνουν σε θέματα πολιτισμού. Όλη η ενασχόλησή μου, η έρευνα και η μελέτη, έχει να κάνει με την επιθυμία μου ν’ αναδείξω με στοιχεία, φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες, την ιστορία της Κρανιάς. Η έκδοση, του παρόντος πονήματος, αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της».

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου