Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η Αγλαΐα Μπλιούμη εξελέγη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΩΤΟ)

 


Με μεγάλη χαρά και περηφάνια πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη εκλογή της αγαπητής μας συμπατριώτισσάς Αγλαΐας Μπλιούμη στη θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στην έδρα "Γερμανική Λογοτεχνία και Πολιτισμός" του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η Αγλαΐα, παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία - παιδί του γλυκόπικρου νόστου - και με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από την Κρανιά, ανέβηκε ένα ακόμη σκαλί στη λαμπρή ακαδημαϊκή της πορεία, εργαζόμενη με συνέπεια και ειλικρίνεια στον χώρο της επιστήμης και της συγγραφής. 
Μάλιστα πριν λίγο καιρό, η Αγλαΐα βρέθηκε στη Λάρισα και την Ελασσόνα όπου, μεταξύ πολλών συμπατριωτών και φίλων, έγιναν αντίστοιχες παρουσιάσεις του τελευταίου πονήματός της: «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα». 
Της ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας θερμά συγχαρητήρια, υγεία και καλή δύναμη στο πολύτροπο έργο της. 

Οι φωτογραφίες είναι από την ορκωμοσία της ως Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας








Ακολουθεί ένα συνοπτικό επιστημονικό βιογραφικό της:

Η Αγλαΐα Μπλιούμη είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Γερμανική Λογοτεχνία και Πολιτισμό» και διδάσκει στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το 2005. 
Έχει λάβει πτυχίο από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με βαθμό «άριστα» και Διδακτορικό τίτλο από το Ελεύθερο Παν/μιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) με βαθμό «άριστα με έπαινο». Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε διάφορες υποτροφίες όπως του ΙΚΥ, της DAAD, της Daimler Benz-Stiftung κ.ά. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια όπως το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το ΑΠΘ, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Από το 2006 διορίστηκε ως Λέκτορας στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. 
Έχει αναλάβει διάφορα διοικητικά καθήκοντα, όπως αξιολογήτρια στη γερμανική γλώσσα για την επιλογή σχολικών συμβούλων από το Υπουργείο Παιδείας και την αναγνώριση πτυχίων από γερμανικά πανεπιστήμια για την Κυπριακή υπηρεσία αναγνώρισης πτυχίων (ΚΥΣΑΤΖ). Επίσης, μετά τη θητεία της ως προέδρου,  διατελεί σήμερα αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του κληροδοτήματος ADAMAS-Stiftung με έδρα τη Στουτγάρδη.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Μεταναστευτική λογοτεχνία, τη Διαπολιτισμική Γραμματολογία, τη γερμανόφωνη ταξιδιωτική λογοτεχνία, τη Διδακτική της λογοτεχνίας, τη Σημειωτική της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.
Έχει συγγράψει μια σειρά από βιβλία, όπως
ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ.: Interkulturalität als Dynamik. Ein Beitrag zur deutsch-griechischen Migrationsliteratur seit den siebziger Jahren. Tübingen: Stauffenburg 2001, (σελ. 276). Migration und Interkulturalität in neueren literarischen Texten (ed.). iudicium Verlag: München 2002, (σελ. 162). Transkulturelle Metamorphosen. Deutschsprachige Migrationsliteratur im Ausland am Beispiel Griechenland. Königshausen & Neumann: 2006 (σελ. 200). Από τη μετανάστευση στο διαπολιτισμό. Όψεις γερμανικού πολιτισμού -γερμανόφωνης μεταναστευτικής λογοτεχνίας. Θεσ/νικη: Σφακιανάκη &ΑΠΘ 2010, (σελ. 226), Erinnern für die Zukunft. Griechenland, Polen und Deutschland im Gespräch (ed. Bogumil-Notz, Sauerland 2016, ενώ είναι σε προετοιμασία η επιστημονική της μονογραφία Χέρα Μύλλερ. Διαπολιτισμικές προσεγγίσεις σε πρόζα και ποίηση, εκδοτικός οίκος University Studio Press.

Επίσης έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα σε γερμανικά και ελληνικά περιοδικά, ενώ έχει κάνει πολλές εισηγήσεις και διαλέξεις.

Το 2022 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα» από τις εκδόσεις Κέδρος. Η Αγλαΐα Μπλιούμη είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου