Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πολιτιστικός Δεκέμβρης 2013 Κρανιωτών Λάρισας "Η Ξηροκρανιά"


Η Ευαγγελία Σερέτη πλαισιωμένη από συμπατριώτες και φίλους

   

Έργα της Ευαγγελίας Σερέτη



 Μεγάλη επιτυχία είχε η πολιτιστική εβδομάδα (12-15 Δεκ) του Συλλόγου  με την ονομασία Πολιτιστικός Δεκέμβρης Κρανιωτών  2013 στην αίθουσα του συλλόγου Καραθάνου 33.
Άρχισε την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Ακούγοντας τη φωνή …συναντώντας το παράδοξο» της Ευαγγελίας Σερέτη και έληξε την Κυριακή  15 Δεκεμβρίου με δυο ξεχωριστές παρουσιάσεις:              α) την προβολή ερασιτεχνικού βίντεο-ντοκυμαντέρ με τίτλο «Η Μονή  Παλαιοκαρυάς» με φωτογραφίες και κείμενα  του αρχιτέκτονα μηχανικού Βασιλείου Τσολάκη. .
Ο δημιουργός με τέχνη και επιστημονική τεκμηρίωση στην μικροταινία του διάρκειας (τριάντα λεπτών περίπου ) αναδεικνύει την λαμπρότητα στην  αρχική διαχρονική αρχιτεκτονική δομή της Μονής  και των χτισμάτων της σε σχέση με την σημερινή αναστηλωμένη και αλλοιωμένη μορφή της. Διασώζει όλα τα λείψανα των εικόνων  της αγιογραφίας της Μονής που αντιστάθηκαν στην μανία καταστροφής των καιρών  και αφηγείται την μακρόχρονη ιστορία της. Η προβολή έγινε με παρόντα τον δημιουργό που στο τέλος της καταχειροκροτήθηκε.


Από την προβολή του ντοκυμαντέρ του Βασίλη Τσολάκη




β)Με μια «μουσική εικαστική παράσταση» που περιελάμβανε ήχο μουσική τραγούδι και προβολή εικόνων των έργων της έκθεσης  η εικαστικός και ποιήτρια Ευαγγελία Σερέτη παρουσίασε το ποιητικό-εικαστικό   βιβλίο της «Ακούγοντας τη φωνή …συναντώντας το παράδοξο» (έκδοση Μύρτος 2010), απαγγέλλοντας η ίδια ποιήματα της. Στις σελίδες του βιβλίου μαζί με τα ποιήματα της δημοσιεύονται φωτογραφίες σχεδόν όλων  των ζωγραφικών έργων που εκτέθηκαν στην έκθεση. Η καινοτόμος παρουσίαση της καθήλωσε και μάγεψε τους παρευρισκόμενους, κάνοντας κάθε ακροατή να αισθάνεται ολίγον από ποιητής. Δυο δε ακροατές διάβασαν ποιήματα που έγραψαν εκείνη τη στιγμή για την ποιήτρια και τις τα χάρισαν.  


Η Ευαγγελία Σερέτη


Η Θεσσαλική Ορχήστρα

    Οι 4ήμερες εκδηλώσεις (12-15 Δεκέμβρη 2013) του  Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ με την ονομασία «Πολιτιστικός Δεκέμβρης 2013»  έκλεισαν με ποιοτικό  μουσικό πρόγραμμα, εθελοντική προσφορά, από  την Θεσσαλική ορχήστρα πλαισιωμένη από τους μουσικούς: Βασίλη Μπαλή: Γιάννα Μπαλή, Αναστασία Μπαλή,και τραγούδι: Δέσποινα Τζήκα, Κων/ντίνα Ράπτη,  Θανάση Χαρίτο και Λιάλιο Θεόδωρο. Το πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα καταχειροκρότησε τους Κρανιώτες και μη μουσικούς ,ο δε Πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπρος Γκονέλας εκ μέρους του Δ.Σ. ευχαρίστησε θερμά τους μουσικούς της Θεσσαλικής ορχήστρας για την συνεχή και διαχρονική  αφιλοκερδή στήριξη που σε κάθε εκδήλωση παρέχουν στο Σύλλογο. 
 Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακές Κρανιώτικες πίτες και άφθονο κρασί από το Σύλλογο στους παρευρισκόμενους.

*Ευχαριστούμε θερμά το φίλο, συμπατριώτη και Γραμματέα του Συλλόγου Κρανιωτών "Η Ξηροκρανιά" Γιώργο Μπλάντα για την αποστολή του ρεπορτάζ και των φωτογραφιών όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ συγχωριανέ, καλό θα ήταν να βγάλεις τα στατιστικά των επισκέψεων στο blog. πιστεύω ότι είναι πολλές οι επισκέψεις, παρότι δεν είναι αντίστοιχες των σχολίων και των παρεμβάσεων των αναγνωστών. διαφήμισε και λίγο τη δουλειά σου, δεν είναι κακό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συμπατριώτη, κατ' αρχήν για τη διαφήμιση που λες, προσωπικά πιστεύω ότι η δουλειά διαφημίζεται από μόνη της.Όποιος βλέπει και είναι καλοπροαίρετος καταλαβαίνει! Δεν μ' ενδιαφέρει να κερδίσω οπαδούς ή κέρδος. Ό,τι κάνω εδώ το κάνω από αγάπη για τον τόπο και τίποτα άλλο γι' αυτό και δεν αγχώνομαι όπως καλά καταλάβες για να διαφημίσω τη δουλειά μου όπως λες.
      Τώρα για τις επισκέψεις δε σε καταλαβαίνω τι εννοείς. Από τη μια λες ότι πιστεύεις ότι είναι πολλές και από την άλλη με προτρέπεις να διαφημίσω και λίγο τη δουλειά μου.
      Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα σχόλια και οι παρεμβάσεις δεν είναι πολλές. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι περισσότερες οι παρεμβάσεις και τα σχόλια και όλα αυτά αν είναι δυνατόν επώνυμα με το θάρρος της
      γνώμης.
      Πάντως όπως και να 'χει δεν με προβληματίζει το γεγονός, διότι όπως σου είπα ήδη ο,τι κάνω το κάνω από αγάπη. Όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει και αυτός την αγάπη του για τον τόπο όπως ήδη το κάνουν πολλοί συμπατριώτες από αυτό τον ιστοχώρο. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε με τον ίδιο ζήλο και όποιος θέλει είναι ευπρόσδεκτος.
      Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη για το σχόλιό σου και σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
      Χρήστος Γ. Γκουνέλας

      Διαγραφή