Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Μπαμπαλιούρια 2014 (Βίντεο και Φωτορεπορτάζ)


Με μεγάλη συμμετοχή νέων του χωριού μας τηρήθηκε και φέτος το έθιμο "Τα Μπαμπαλιούρια" ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο χωριό μας, την Κρανιά.
Έτσι, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και της Δοξολογίας για την Έναρξη του Νέου Έτους, "τα Μπαμπαλιούρια" χόρεψαν τα εθιμικά παραδοσιακά τραγούδια: "Άγιος Βασίλης έρχεται", "Στον Άδη θα κατέβω" και "Τα χιόνια και τα κρούσταλλα"  και στη συνέχεια πήραν το δρόμο για τις γειτονιές του χωριού για να αναγγείλουν σε κάθε σπίτι τον ερχομό του Νέου Έτους λέγοντας τα κατά περίσταση κάθε φορά τραγούδια.
Η "κίνηση" στο χωριό φέτος στις γιορτές ήταν
κατά γενική ομολογία υποτονική. Από τη μια ο Χειμώνας, από την άλλη η οικονομική κρίση (θέρμανση στο χωριό κ.α.) κράτησαν μακριά τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας από το αγαπημένο τους χωριό. Ωστόσο, η διάθεση αυτών που έζησαν αυτές τις ημέρες στο χωριό παρέμεινε εορταστική. Ο κόσμος προσήλθε στην Εκκλησία για να εορτάσει αυτές τις άγιες ημέρες, οι νέοι μας τήρησαν τα παραδοσιακά μας έθιμα και τα μαγαζιά "ζεστάθηκαν', έστω λίγο, οικονομικά.
Πάντως όπως και να 'χει αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, το Πάσχα είναι μπροστά μας και ευελπιστούμε πως μαζί του θα φέρει πολλούς συμπατριώτες μας στις πατρογονικές τους εστίες για να ζωντανέψει έτσι λίγο το χωριό μας και να "θυμηθεί" παλιές δοξασμένες ημέρες.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο από "τα Μπαμπαλιούρια" του πρωινού της Πρωτοχρονιάς.
Το Ιστολόγιό μας σας εύχεται και πάλι χρόνια πολλά με υγεία, χαρά και με μια δημιουργική χρονιά!
















Ο Πρόεδρος του ΜΕΣΚΕ με Κρανιώτες της Διασποράς


"Πατήστε" με το "ποντίκι" για να δείτε τα βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου