Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Θεσσαλικό Ημερολόγιο: Έκδοση 65ου Τόμου - Περιεχόμενα


Εκδόθηκε ήδη, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, ο νέος τόμος (65ος) του Θεσσαλικού Ημερολογίου, που εκδίδει εδώ και πολλά χρόνια ο ακούραστος ερευνητής της ιστορίας μας, κ.Κώστας Σπανός, Διδάκτωρ ιστορίας.
Το Θεσσαλικό Ημερολόγιο καταπιάνεται με ποικίλα ιστορικά και λαογραφικά θέματα που αφορούν τη Θεσσαλία και η έρευνα ξεκινάει κατευθείαν  από τις πηγές (γραπτές, αρχαιολογικά ευρήματα κ.α.) όπως  άλλωστε είναι φυσικό, όταν πρόκειται για σοβαρή δουλειά όπως εδώ (Θεσσαλικό Ημερολόγιο).
Στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο αρθρογραφεί μια πλειάδα συνεργατών, που υπό την γενική επιμέλεια και ερευνητική καθοδήγηση του κ.Κώστα Σπανού ασχολούνται με την τοπική μας ιστορία.
Ευχόμαστε ολόψυχα στον συμπατριώτη μας, κ.Κώστα Σπανό (κατάγεται από τη Δεσκάτη Γρεβενών) καλοτάξιδος και αυτός ο αξιόλογος τόμος για την ιστορία και τον τόπο μας.
Στη συνέχεια αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες  σας παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα Κώστα Σπανού, καθώς επίσης και τα περιεχόμενα του 65ου τόμου που ήδη κυκλοφορεί.



 Βράβευση του κ.Κώστα Σπανού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ακαδημία Αθηνών
για το όλο ερευνητικό του έργο και την έκδοση του Θεσσαλικού Ημερολογίου (Φωτογραφία).

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Κώστας Σπανός γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1943. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1965 ως το 1997. Από το 1968 ασχολείται με την ιστορία της Θεσσαλίας, ερευνώντας πολλά αρχεία, ενώ μελέτες του δημοσιεύονται σε πολλά ιστορικά περιοδικά.
 Για τις γλωσσικές και λαογραφικές μελέτες του τιμήθηκε με έναν έπαινο (1968) και δύο βραβεία (γ’ κατηγορίας το 1971 και β’ κατηγορίας το 1977) από το Κέντρο Έρευνας της Λαογραφίας και την Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας και με έναν έπαινο από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» (1978) για την μελέτη του «Παιδικά παραδοσιακά παιχνίδια της Δεσκάτης».
 Το έτος 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή ενασχόλησή του με την θεσσαλική ιστορία και για την έκδοση του περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο». Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας.
 Έχει συμμετάσχει σε 115 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με ισάριθμες ανακοινώσεις, έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας, παρουσίασε θεσσαλικά θέματα από ραδιοφωνικούς σταθμούς, δίδαξε Θεσσαλική Ιστορία σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ δημοσίευσε μελέτες και άρθρα ιστορικού, λαογραφικού και γλωσσικού ενδιαφέροντος.
 Από το 1980 εκδίδει στη Λάρισα το ιστορικό περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» με 65 τόμους ως τώρα. Έχει γράψει συνολικά 67 άρθρα για τη Δεσκάτη, ενώ έχει εκδώσει 12 βιβλία, 4 εκ των οποίων αναφέρονται στη Δεσκάτη και είναι τα εξής:
 Δημοτικά τραγούδια της Δεσκάτης, έκδοση του ΕΜΟΔ 1986.
Ενθυμήσεις και επιγραφές από την περιοχής της Δεσκάτης (1585-1914), έκδοση του ΕΜΟΔ 1991.
Τα μαστόρικα (κουδαρίτικα) της Δεσκάτης, έκδοση του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων της Δεσκάτης 1994.
Τα πρακτικά της εκκλησιαστικής και της σχολικής επιτροπής της Δεσκάτης (1.7.1912-29.6.1916), έκδοση του Δήμου Δεσκάτης 2009.
Πηγή βιογραφικού: www.deskati.gr



email Κώστα Σπανού:kspanos.thessaliko@otenet.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
    ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Σπανό στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του: kspanos.thessaliko@otenet.gr
      Να είστε καλά!

      Διαγραφή