Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Το έθιμο της Συγχώρησης στην Κρανέα Ελασσόνας


Καθαρά Δευτέρα στον Προφήτη Ηλία

Από τέτοια ώρα, μέχρι και αργά το βράδυ στο χωριό μας, την Κρανιά, τηρείται το έθιμο της συγχώρησης. Οι μικρότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους (παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες, νονούς, νονές) και παίρνουν τη συγχώρηση, δηλαδή αφού τους φιλάνε το χέρι (συνήθως μέσα στην παλάμη υπάρχει και κάποιο χρηματικό ποσό) λένε μεταξύ τους "συγχωρημένα" ("σχουρημένα" στην ντοπιολαλιά μας) και κατόπιν οι παλιοί - τουλάχιστον - φίλευαν στους νεότερους τυρόπιτα, καθ' ότι σήμερα είναι της Τυρινής, και σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας, η κρεοφαγία σταμάτησε από την προηγούμενη, Κυριακή της Απόκρεω.
Όλο αυτό το τελετουργικό της συγχωρήσεως, που τηρείται στο χωριό μας απόψε, έχει τις ρίζες του στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, που τελείται το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής (σαν σήμερα), όπου στο τέλος ο ιερέας, αφού σταθεί στο κέντρο του Ναού, ζητάει συγχώρηση από τους ενορίτες, αλλά και οι ενορίτες από αυτόν και μεταξύ τους. 
Μ' αυτόν τον τρόπο καθαριζόμαστε πνευματικά για να διάγουμε χριστιανικά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και να φθάσουμε να γιορτάσουμε ενωμένοι και χαρούμενοι την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και τη δική μας Ανάσταση!
Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους και συμπατριώτες! Καλή Σαρακοστή! Και "Σχουρημένα"!

Χ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου