Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Το 13ο Αντάμωμα Κρανιωτών (πλούσιο φωτορεπορτάζ)


Με τη συμμετοχή και την παρουσία πολλών Κρανιωτών διοργανώθηκε και φέτος το 13ο Αντάμωμα Κρανιωτών στο χώρο του Προφήτη Ηλία όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Την οργάνωση του Ανταμώματος είχε ο  Σύλλογος του χωριού μας, ΜΕΣΚΕ, με τη συμμετοχή του Δήμου Ελασσόνας, της Κ.Ε.Δ.Ε., του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας "Η Ξηροκρανιά" και πλήθους εθελοντών.
Την αυλαία του Αναμώματος άνοιξε η Παραδοσιακή Χορωδία γυναικών του χωριού μας που με τον χοράρχη της, Χρήστο Γκουνέλα, συνταξιούχο δάσκαλο, τραγούδησαν παλιά τραγούδια του χωριού μας με πρώτο και καλύτερο το "καλώς ανταμωθήκαμε".
Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας "η Ξηροκρανιά" τα οποία χόρεψαν υπέροχα ποικιλία χορών, ενώ στη συνέχεια χόρεψαν εξίσου θαυμάσια τα χορευτικά τμήματα της Δημοτικής Ενότητας Κρανιάς.
Κατόπιν η "Θεσσαλική Ορχήστρα" ταξίδεψε τους φίλους και συμπατριώτες σε παραδοσιακούς και λαϊκούς δρόμους και στο χορό μπήκαν όλοι οι Κρανιώτες. Το γλέντι κράτησε μέχρι τη μία η ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα.
Η βροχή που έπεσε δύο φορές κατά τη διάρκεια του Ανταμώματος δεν ήταν ικανή να μειώσει τη διάθεση των συμπατριωτών μας οι οποίοι στην πλειοψηφία τους παρέμειναν στο χώρο του Ανταμώματος.
Βεβαίως έχουμε την αίσθηση ότι ο κόσμος φέτος ήταν λιγότερος από ότι τα προηγούμενα χρόνια και
ειδικά από τα πρώτα χρόνια των Ανταμωμάτων. Η κρίση όπως φαίνεται ή ο κορεσμός από το θεσμό του Ανταμώματος κράτησε μακριά αρκετούς συμπατριώτες μας. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ο θεσμός του Ανταμώματος από τους εμπλεκόμενους φορείς και να έπαιρνε κάποια άλλη μορφή και ειδικά ως προς την ετήσια βάση του, που έχει εδώ και πολλά χρόνια. Καλό θα ήταν για παράδειγμα να γίνονται ποικίλες εκδηλώσεις και για μια εβδομάδα κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ούτως ή άλλως το πανηγύρι του Αι-Λιά θα υπάρχει πάντα, όπως υπήρχε, και θα είναι μια ετήσια αφορμή για όποιους από τους συμπατριώτες θέλουν να επισκεφθούν το γενέθλιο τόπο. Άλλωστε, οι παππούδες μας είχαν τα πανηγύρια στη ζωή τους, τα ανταμώματα είναι ένας θεσμός των ανθρώπων που ζούσαν νομαδικά, των Βλάχων και των Σαρακατσαναίων.
Επίσης, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η ηχηρή απουσία πολλών ανθρώπων του χωριού μας ή άλλων ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά. Φέτος το Αντάμωμα δεν θύμιζε τίποτα από...την αίγλη παλαιότερων ανταμωμάτων με βουλευτές, πολιτευτές, και τοπικούς άρχοντες να αποδίδουν όλοι χαιρετισμό και στη συνέχεια να παρακάθονται στο τραπέζι των...επισήμων. Φέτος το Αντάμωμα έχασε κάτι από την παλαιότερη αίγλη του, κέρδισε όμως σε απλότητα και αγνή διάθεση. Κάποιοι βεβαίως "επίσημοι" ή πρώην επίσημοι συμπατριώτες μας - και δεν ήταν λίγοι αυτοί - δεν επισκέφθηκαν καν το χώρο του Ανταμώματος. Φαίνεται ότι μόνο ως...επίσημοι ήθελαν να έρχονται. Δικαίωμα τους βέβαια, να τα λέμε όμως και αυτά για να βλέπουμε ποιους εκλέγουμε κατά καιρούς.
Στο τραπέζι των τοπικών αρχόντων ήταν ο πρόεδρος  της ΚΕΔΕ Χαρίσης Γκουντούρας, και οι τοπικοί σύμβουλοι Γιώργος Θώμος και Χρήστος Ζέρβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας, Βασίλης Παπαγιάννης και ο πρόεδρος του ΜΕΣΚΕ, Χαράλαμπος Παπαγιάννης. Λίγοι και καλοί...
Εμείς από εδώ να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον ΜΕΣΚΕ, που παρ' ότι το προεδρείο του ανέλαβε μόλις πριν λίγους μήνες οργάνωσε άψογα το Αντάμωμα των Κρανιωτών. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και οι συμμετέχοντες, ΚΕΔΕ Ελασσόνας, Δήμος Ελασσόνας, Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας "η Ξηροκρανιά" και όλοι οι εθελοντές και οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, συμπατριώτες μας. 
Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους μας και συμπατριώτες! Ο Προφήτης Ηλίας βοηθός σε όλους μας!
Ακολουθούν οι φωτογραφίες.


Τα χορευτικά του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας



Η χορωδία των γυναικών του χωριού μας



Τα χορευτικά του Συλλόγου της Λάρισας


Ο ουρανός στο χώρο λίγο πριν νυχτώσει






Γενική άποψη



Το τραπέζι των επισήμων



Τα χορευτικά της Δ.Ε.Κρανιάς

  
Η "Θεσσαλική Ορχήστρα"


                   

Παραδοσιακοί χοροί μετά τη Θεία Λειτουργία



Ο Κώστας ο Μπαλαμπάνος και ο Βασίλης ο Τζήκας


*Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο και γαμπρό στο χωριό μας, Βασίλη Καλαμάρα, για την αποστολή των φωτογραφιών του.
Φωτογραφίες: Βασίλης Καλαμάρας
                      Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας

7 σχόλια:

  1. τελος στα λεφτα για βιτρινα τελος κια στους επισημους [λαμογια] φιλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φετος εμαθα οτι το χοερευτικο τμημα του χωριου διαληθηκε...Ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Katerina00726" Δυστυχώς νομίζουμε ότι ισχύει...

      Διαγραφή
    2. Για να γνωριζομαστε κιολας μεταξυ μας ονομαζομαι Λυκοκωστα Κατερινα....Καταγωγης Κρανεας....Ναι δυστηχως ενημερωθηκα πριν μερικες μερες απο τον Λυκοκωστα Βασιλειο (θειος μου).Απο οτι ξερω οι χορευτες ηταν μεγαλης ηληκιας και για αυτο σταματησαν...Δεν υπηρχαν νεοι....

      Διαγραφή
    3. Γεια σου Κατερίνα. Στη σελίδα του Ιστολογίου στο facebook σου έγραψα κάτω από το σχόλιό σου το mail του Πατούνα του Χρήστου, Κρανιώτη δικηγόρου, μέλους του Συλλόγου Κρανιωτών Θεσ/νικης. Σου το γράφω και εδώ:patounas@otenet.gr . Από όσο ξέρω δεν διαθέτει κάποια σελίδα ο Σύλλογος οπότε επικοινώνησε αν θες με τον Χρήστο. Τώρα για το χορευτικό δεν γνωρίζω γιατί σταμάτησε (αν σταμάτησε σίγουρα). Πάντως μικρά παιδιά από τα σχολεία υπάρχουν οπότε θα μπορούσε να λειτουργεί χορευτικό. Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ για την Βοήθεια σου....

      Διαγραφή