Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Απαράδεκτη η κατάσταση με τα παρκαρισμένα οχήματα στην Κρανιά


Πρόκειται για μια συνηθισμένη μέρα. Είναι Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στην Κρανιά Ελασσόνας την ώρα που αρχίζει να νυχτώνει(Φωτογραφία). Όποιος πεζός ή οδηγός  αυτοκινήτου επιχειρήσει να διασχίσει την κεντρική οδό του χωριού από το ύψος του ΜΕΣΚΕ περίπου, έως και τους πέριξ της κάτω πλατείας δρόμους θα συναντήσει μεγάλη δυσκολία. Ο λόγος της δυσκολίας έγκειται στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που ίσα που αφήνουν περιθώριο να διέλθει άλλο αυτοκίνητο.
Το πρόβλημα γίνεται πιο…περίπλοκο όταν συναντηθούν δύο αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ένα να ανεβαίνει την κεντρική οδό, και ένα να την κατεβαίνει. Αν τύχει λοιπόν να γίνει αυτό – που γίνεται πολλές φορές – ο ένας τουλάχιστον από τους δύο οδηγούς θα πρέπει να κάνει για αρκετά μέτρα πίσω με τον κίνδυνο του ατυχήματος να παραμονεύει. Συχνή δε, είναι και η περίπτωση να πρέπει και δύο και τρία αυτοκίνητα να κάνουν πίσω που ακολουθούν το πρώτο αυτοκίνητο. Και οι...μανούβρες πάνε...κι έρχονται!
Είναι η πρώτη φορά που θίγουμε από εδώ το χρόνιο πλέον πρόβλημα και το κάνουμε τώρα διότι βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και…αυτοέλεγχο.
Και βεβαίως είναι πρώτα απ’ όλα θέμα παιδείας για το πώς οδηγούμε και…πού παρκάρουμε! Και δυστυχώς όπως φαίνεται – και λυπόμαστε που προβαίνουμε σ’ αυτή τη διαπίστωση – κάποιοι συμπατριώτες μας στερούνται της ανάλογης παιδείας.
Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλά χωριά. Εδώ όμως μας ενδιαφέρει το δικό μας το χωριό, όπως και το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα που είναι υπαρκτό.
Να τονίσουμε ότι πέρα από την επικινδυνότητα του πράγματος υπάρχει και το αντιαισθητικό: Μια μέρα καθημερινή με τους Κρανιώτες που μένουν εκεί και μόνο, και ο κεντρικός δρόμος να έχει τόσα αυτοκίνητα και μάλιστα άτσαλα παρκαρισμένα και πάνω σε στροφές. Εδώ πρυτανεύει και η….λογική ότι «στο χωριό μου έχω εγώ δίκιο», και βεβαίως «έχω και…προτεραιότητα!!!».
Μια  απλή λύση που θα προτείναμε είναι οι αγαπητοί μας συμπατριώτες να περπατάνε λίγο περισσότερο και ας αφήνουν τα οχήματά τους στο σπίτι τους. Έχουμε παραδείγματα συμπατριωτών μας που παίρνουν το αυτοκίνητο  από το σπίτι και το παρκάρουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας, τη στιγμή που το σπίτι τους απέχει περίπου πενήντα μέτρα!!!
Μια άλλη λύση που θα προτείναμε - και είναι στο χέρι της νέας Δημοτικής Αρχής – είναι να μονοδρομηθεί ο κεντρικός δρόμος με άνοδο, και δρόμος που περνάει μπροστά από το Super Market «Σαλιακούρα» να γίνει κάθοδος.
Δυστυχώς οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν ασχολήθηκαν με το πρόβλημα με αποτέλεσμα σήμερα να φτάσουμε σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Ευχόμαστε και πιστεύουμε οι νέοι τοπικοί μας άρχοντες να δώσουν λύση στο πρόβλημα που όχι μόνο καθίσταται επικίνδυνο για τους πολίτες, αλλά και αμαυρώνει την πρώτη εικόνα που λαμβάνει από το χωριό μας ο επισκέπτης, η οποία μόνο σε χωριό δεν ταιριάζει. Η κατάσταση που περιγράψαμε καθρεφτίζει την παιδεία μας και ελπίζουμε να βρούμε ευήκοα ώτα. Οψόμεθα λοιπόν…

9 σχόλια:

  1. Καλύτερα ετσι!!το πράττουμε με γνωμη οι νεοι οδηγοί γίνονται καλυτεροι κ οι παλιοτεροι καλυτεροτεροι,οσο για το αν εχουν το σπιτι στα πενήντα μετρα οτα φκιανουν το κεφάλι τετράγωνο πως θα παει σπιτι αν δν μπορει να περπατήσει?μπορει Όμως να οδηγήσει γιατί ειναι εκπαιδευμένος απο αυτο που γίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως τα Σάββατα του καλοκαιριού, και αν θυμάμαι καλά, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο. μπορεί αυτό να καθιερωθεί για κάθε Σάββατο από Μάιο έως και Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, καθώς και στις εορτές Χριστούγεννα-Πάσχα και το πρόβλημα λύνεται μου φαίνεται χωρίς να βάζουμε στους υπευθυνες πολλά διλλήματα. ας επιληφθεί το νέο τοπικό συμβούλιο με απόφαση.

    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη δεν είναι μόνο τα Σάββατα το πρόβλημα, αλλά και τις καθημερινές και όλες τις ώρες της ημέρας από το πρωί έως και αργά το βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασχέτως των ημερών, λύση είναι μόνο η απαγόρευση-τύπου πεζοδρόμηση, κατά τη γνώμη μου. η μονοδρόμηση δεν λύνει το πρόβλημα, τα αμάξια θα κοιτάνε μόνο προς την άνοδο παρκαρισμένα. για την αλλαγή συνήθειας, μεγάλη κουβέντα, ας μην το πιάσουμε καλύτερα.

    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε "dey" θα συμφωνήσω μαζί σου για πεζοδρόμηση. Είναι ίσως η καλύτερη λύση...Ας το δούνε πάντως το θέμα οι τοπικοί σύμβουλοι γιατί η κατάσταση όπως όλοι βλέπουμε έχει ξεφύγει...

      Διαγραφή
  5. ολα τα χρονια δεν μας εβλαβε αυτο,τωρα που δεν εχτι με τι να ασκοληθειτε αρχιντζατι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας εσύ ρε πατριωτ' τι άλλο πρόβλημα ιεχ του χουριό, γιατί ειμείς ιδώ κι δυο, πιρίπου, χρόνια γράψαμι πουλλά πιστεύου. Πες κι ισύ κανένα! Ειμείς ασχολούμαστι μι τα προυβλήματα του χουριού που δεν ιέχουμι μι τι να ασχουληθούμι, κι εισύ ασχουλίσαι μι εμάς που είσι κι πουλυάσχουλους!!!

      Διαγραφή
    2. φκιασι καμια 200ρια γιδια κ δα πιρναει κι θκιας η μερα, οσου για τι μενα ταχου στου γκινου κι σονιτι!αλλα ασκουλουμι κι μι τι σας για να σας δινου λυσεις!!

      Διαγραφή
    3. Δεν είμιστι όλ' για τα γίδια πατριώτ'! Έκαστους στου είδους τ'!
      Τώρα για τσ λύσεις που λες ότι μας διντσ, ιγώ δεν γλέπου καμία λυσ' να μας λες!
      Γράψι για τα προυβλήματα, γράψει κι για τσ' λύσεις, κι απού κατ βάλι κι του ουνουματάκι σ'! Πατριώτις είμιστι! Εισί μας ξέρς, ειμίς να μην ξέρουμι αυτόν που θα μας προυτειν' τσ λύσεις;

      Διαγραφή