Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Σσσσσ...Η κριτική μας...ενοχλεί


Χθες 27-8-2015, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, αναρτήσαμε ένα σατιρικό κείμενο για τις εντυπώσεις μας από το καλοκαίρι στην Κρανιά (http://kraneaelassonas.blogspot.gr/2015/08/blog-post_27.html#comment-form.) Έτσι, υπήρξαν συμπατριώτες μας που ενοχλήθηκαν και μας απέστειλαν τα σχόλιά τους. Παραθέτουμε στη συνέχεια όλα τα σχόλια που συνοδεύουν το εν λόγω κείμενο και στο τέλος την απάντηση μας. Τα σχόλια και τα συμπεράσματα, δικά σας. 

αν βαλεις οπου κρανια ακρη μια απο τα ιδια απλα εμεις εχει δασος και κρυβομαι να ηρεμησω

Ίσως είστε λίγο καλύτερα εσείς, Νίκο

αυτοι είμαστε , αυτά ξέρουμε , αυτά καταφέραμε , εσείς που τόσο κακοπροαίρετα μας κρίνετε βοηθήστε μας με έργα και πράξεις να πετύχουμε κάτι καλύτερο

α και ελάτε και καμια βόλτα όταν το ''λιχνάει'' και μη πείτε : θέλουμε τόσο πολύ να ρθούμε , αλλά οι δουλειές μας δε μας αφήνουν . Ένα Σαββατοκύριακο μπορείτε σίγουρα το Νοέμβριο , το Φεβρουάριο και άλλους "νεκρούς" μήνες

οχι τίποτα άλλο, αλλά μπάς και καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι απο τους Μπιρσιτσιώτες (συγνώμη για το Μπιρσιτσιώτες αλλά δε ξέρω πως να το πώ Ακριώτες η Ακρηνούς )
Η απάντησή του ιστολογίου:
Η αλήθεια είναι πικρή αγαπητέ φίλε billpat ειδικά δε για όποιον δεν είναι έτοιμος να την δεχτεί. Μας εγκαλείς για…κακή προαίρεση! Δεν είδα όμως να κάνεις το ίδιο όταν με επιχειρήματα και πάλι κάναμε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στους συμβούλους συνολικά. Να σου θυμίσω ότι στην προεκλογική ρητορεία οι νυν τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης χρησιμοποίησαν επιχειρήματα που έβρισκαν έτοιμα από…εμάς, όπως το πρόβλημα με την έλλειψη γιατρού, αλλά και πολλά άλλα. Τότε ήμασταν καλοί, αγαπητέ φίλε billpat; Προφανώς για εσάς ναι, διότι δεν μας είχατε εγκαλέσει τότε.
Το ιστολόγιο κινείται πάνω από χρώματα, ιδεολογίες και οτιδήποτε άλλο χωρίζει τους ανθρώπους. Η κριτική μας φροντίζουμε πάντα να είναι – και είναι- καλόπιστη και να υπηρετεί πάνω απ’ όλα την αλήθεια. Τι από αυτά που γράψαμε παραπάνω είναι ψέματα; Ό,τι γράψαμε το γράψαμε μέσω σάτιρας αφήνοντας ωστόσο να περάσουν μέσα από το κείμενο τα απαραίτητα μηνύματα. Από εκεί και μετά και εμάς τους γράφοντες μας κρίνει ο κόσμος, όπως και τους αιρετούς. Όλοι στην τελική κρινόμαστε και καλώς κρινόμαστε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ενοχλήθηκες τόσο για να γράψεις τόσα μηνύματα.
Και κάτι άλλο σχετικά με την κακή προαίρεση που αναφέρεις και μας προσάπτεις. Από αυτό το
ιστολόγιο εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια λειτουργίας προβάλλαμε και προβάλλουμε κατά κόρον τις προσπάθειες όλων. Δεν κόψαμε κανέναν. Ούτε και ήμασταν ποτέ φειδωλοί στα καλά μας λόγια όταν αυτά όμως ανταποκρίνονταν στην αλήθεια. Το ίδιο κάναμε και με την κριτική μας. Δεν είμαστε οι τέλειοι, αλλά όπου χρειαζόταν ασκήσαμε αυστηρή, αλλά αληθή κριτική. Σου αναφέρω για παράδειγμα ότι στο άκουσμα της πρόσφατης λειτουργίας των σελίδων (Blog και facebook) του ΜΕΣΚΕ, όχι μόνο επικροτήσαμε τις προσπάθειες αυτές και γράψαμε ξεχωριστά άρθρα γι’ αυτές, αλλά και καλέσαμε όλους τους φίλους να γίνουν μέλη και να βοηθήσουμε όλοι όπως μπορούμε. Μάλιστα πολλές φορές προβάλλαμε με τον καλύτερο, πιστεύουμε, τρόπο προσπάθειες και του ΜΕΣΚΕ και του Δήμου και άλλων φορέων ή μεμονωμένων Κρανιωτών χωρίς να μας ζητηθεί από τους ίδιους και εννοείται χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα κρίνουμε για παράδειγμα το φύλλο του ΜΕΣΚΕ που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι.
Λες «αυτοί είμαστε, αυτά ξέρουμε, αυτά καταφέραμε». Αυτή τη φράση, άραγε, την είπατε προεκλογικά; Και σε κάθε περίπτωση, πάντα υπάρχουν περιθώρια αλλαγής προς το καλύτερο. Τι θα πει «αυτά ξέρουμε»! Όταν δραστηριοποιείσαι στα κοινά φροντίζεις να είσαι ικανότερος από αυτούς που δεν δραστηριοποιούνται, διότι αν είσαι λιγότερο ικανός, υπάρχει θέμα. Κάποια στιγμή με νόμο της Πολιτείας θα πρέπει να φύγουν οι κομματικές παρατάξεις και τα…χρίσματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ο λαός επιτέλους να ωριμάσει και να ψηφίζει με σοβαρότητα.
Λες στη συνέχεια να σας βοηθήσουμε να πετύχετε κάτι καλύτερο. Μας το ζητήσατε ποτέ; Όχι. Αυτό άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους άνοιξε αυτό το ιστολόγιο:  Να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην προβολή του τόπου μας, στην ενημέρωση από τον τόπο μας, αλλά και παράλληλα να δώσει φωνή σε ανθρώπους που δύσκολα θα ακούγονταν.
Στη συνέχεια αγαπητέ φίλε billpat χρησιμοποιείς ένα χιλιοειπωμένο εδώ και χρόνια και γι’ αυτό ξεφτισμένο επιχείρημα ότι δηλαδή εμείς είμαστε εκτός χωριού, δεν το επισκεπτόμαστε τακτικά και γι’ αυτό δεν πρέπει να εκφέρουμε και λόγο ή αν εκφέρουμε τότε απλά να χαϊδεύουμε αυτιά. Ωραίο επιχείρημα! Δημοκρατικόν! Κατ’ αρχήν σου απαντώ ότι ερχόμαστε πολύ τακτικά και περισσότερο από ό,τι μας…ζητάς να ερχόμαστε. Κατά δεύτερο λόγο σου υπενθυμίζω ότι πολλοί από τους Κρανιώτες έχουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα εκεί πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όχι μόνο φαινόμαστε περισσότερο πλήθος εκεί με ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά δικαιούμαστε να έχουμε και άποψη για τα τεκταινόμενα. Άλλωστε, ναι μεν εσείς που μένετε εκεί «φυλάτε Θερμοπύλες», αλλά και  οι Κρανιώτες της Διασποράς έχουν εκεί τα προσφιλή τους πρόσωπα, είναι πολλοί περισσότεροι, και όταν έρχονται Πάσχα, Καλοκαίρι και άλλες μέρες ζωντανεύει το χωριό και τα καταστήματα. Νομίζω ότι μια τέτοια αντιπαράθεση που εγείρεις μεταξύ Κρανιωτών και Κρανιωτών της Διασποράς είναι διχαστική και πάνω απ’ όλα άγονη. Σε τελική ανάλυση για το τι προσφέρουμε εμείς όταν είμαστε κοντά ή όταν είμαστε μακριά μπορεί και πάλι να το κρίνει ο κόσμος. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και αν αφήσουμε τις παρωπίδες θα δούμε και την αλήθεια όπως είναι, και όχι…στον καθρέπτη.
Άφησα για το τέλος το τελευταίο, ειρωνικό σου, σχόλιο φίλε billpat για τους Ακριώτες. Ενοχλήθηκες κατά πως φαίνεται από το σχόλιό μου προς τον Νίκο τον Κοντοτάσιο ότι στην Άκρη δηλαδή, ίσως είναι καλύτερα τα πράγματα. Φαίνεται ότι εσύ είσαι περισσότερο Κρανιώτης από εμάς γι’ αυτό και…εθίχθης. Συμβαίνει όμως τα γύρω μικρότερα χωριά (Άκρη, Λουτρό, Γιαννωτά) να παράγουν πιο οργανωμένα πράγματα, και αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να προκαλεί την ειρωνεία, αλλά το θαυμασμό μας και τον προβληματισμό μας για την μεταξύ μας σχέση των Κρανιωτών, όταν μάλιστα κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν ανάμεσά μας με διάφορα διχαστικά ψευδοδιλήμματα και έωλα επιχειρήματα. Οι Κρανιώτες κατά τη γνώμη μας έχουν  ικανότητες και το βλέπουμε όλοι μας ότι διαπρέπουν. Ισχύει όμως εδώ ότι ισχύει και συνολικά για την ελληνική κοινωνία: σαν άτομα οι Έλληνες διαπρέπουν, σαν συλλογικότητα πάσχουν.
Να είσαι καλά! Σ’ ευχαριστώ για την παρέμβασή σου, αν και θα προτιμούσα να είχε πραγματικά επιχειρήματα.    

Χρήστος Γκουνέλας
Υπεύθυνος Ιστολογίου  

9 σχόλια:

  1. καταρχήν δε έθεσα ποτέ θέμα για Κρανιώτες και μή Κρανιώτες, κατα δέυτερο δεν είμαι αιρετός και δε με πείραξαν αυτά που έγραψες γι αυτούς ,μπορώ και κρήνω την καλοπροαίρετη απο την κακοπροαίρετη κρητική και αφού έρχεσαι πολύ συχνά στο χωριό βρές απο κοντά αυτούς που ασχολούντε με το σύλλογο και ίσως εσύ να χεις δήκιο , ίσως όμως και να χεις και άδικο , ίσως τους βοηθήσεις να βελτιωθούν ,αλλα να φεύγεις απ το χωριό και μετά να βγάζεις τόσο χολή για αυτά που έκαναν δεν είναι σωστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και με τίποτα δεν ήταν ειρωνικό το τελευταίο , βοηθησέ μας εσύ κι όποιος άλλος μπορεί ,όπου κι αν μένει για να πετύχουμε απο δώ και πέρα κάτι καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους εντός Κρανιάς Κρανιώτες και εκτός Κρανιάς Κρανιώτες, αλλά και για τον ειρωνικό τόνο του τελευταίου σου μηνύματος αγαπητέ billpat σε καλώ να ξαναδιαβάσεις τα μηνύματά σου.
    Μπορεί να μην είσαι αιρετός, όπως λες, φαίνεται όμως ότι είσαι κοντά στους αιρετούς. Και στην τελική ας βγουν και οι αιρετοί να μιλήσουν σε έναν ανοιχτό διάλογο.
    Τώρα για την χολή και την κακή προαίρεση που μου προσάπτεις, έχεις βεβαίως κάθε δικαίωμα να το πιστεύεις αυτό, απάντησε μου όμως α. Αν ήμουν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή κακοπροαίρετος και β. Ποια είναι για σένα η καλοπροαίρετη δημόσια κριτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στο ξαναείπα δε μ ενδιαφερουν οι αιρετοι και τέλος ότι θέλουν ας κάνουν , μ ενδιαφέρει ο σύλλογος να συνεχίσει να υπάρχει για το καλό του χωριού και των παιδιών μας , οποιος μπορεί να βοηθήσει πρέπει να το κάνει χωρής να χρειάζεται ειδική πρόσκληση ,άλλωστε ξέραμε όλοι πιστέυω πότε θα γινόταν οι εκλογες του συλλόγου για να ασχοληθούν , ξέρουμε ότι το καλοκαίρι κοντά στις 20 Ιουλίου γίνεται το αντάμωμα (το οποίο φέτος δεν ξέραμε λόγο του κάπιταλ κοντρόλ) μπορούσε όποιος ήθελε να βοηθήσει μ όποιον τρόπο ήθελε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αιρετοί αγαπητέ φίλε billpat σε ενδιαφέρουν, όπως φαίνεται, ασχέτως αν το αρνείσαι! Μην βάζεις μόνο τον σύλλογο μπροστά! Πάντως σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρουν οι αιρετοί γιατί ο λαός τους έστειλε εκεί για να παράγουν έργο και βεβαίως κάθε φορά να κρίνονται από όλους. Η κρίση δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας, όταν πρόκειται για τα δημόσια πράγματα.
    Δεν μου απάντησες όμως στα προηγούμενα δύο ερωτήματα που σου έθεσα στο σχόλιό μου και στο ερώτημα το οποίο βρίσκεται μέσα στο κείμενο για το αν γράφω κάτι αναληθές. Τέλος πάντων...
    Η σάτιρα είναι μορφή κρίσης, και συνήθως ενσταλάζει και χολή, αλλιώς θα ήταν σαν φαΐ χωρίς αλάτι. Η αφετηρία όμως της σάτιρας παραμένει η αλήθεια, ο προβληματισμός και η σκέψη.
    Τώρα για τη βοήθεια που λες νομίζω ότι και από εδώ βοηθήσαμε ποικιλοτρόπως και κατά καιρούς όλους τους συλλόγους και συνολικά τον τόπο μας. Αλλά και πάλι θα προστρέξουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε.
    Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε για τον διάλογο. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καληνύχτα ,απλά να σου πώ ότι πολλές φορές με το γραπτο λόγο τα πράγματα είναι όπως γράφοντε ακριβώς ,ενώ με τον προφορικό αλλάζουν νόημα ανάλογα με το ύφος και εκεί καταλαβαίνεις τη σάτιρα απο την κοροιδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου τα μπέρδεψες λιγάκι...αφού όπως λες δεν καταλαβαίνεις στον γραπτό λόγο την διαφορά σάτιρας και κοροιδίας τότε γιατί βιάστηκες να χαρακτηρίσεις τα όσα γράφονται, ως κακοπροαίρετα. Τέλος πάντων...

      Διαγραφή
  7. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μεταξύ συγχωριανών μας να προτείνω κάτι.

    Χθές 1η Σεπτεμβρίου έκλεισε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στο χωριό. Δεν πρέπει να γίνει ένας δημόσιος απολογισμός του ετήσιου έργου που έγινε για το χωριό από το τοπικό συμβούλιο; Τότε όλοι μπορούν να εκφέρουν γνώμη αντικειμενικά και με δεδομένα.

    Έχει προγραμματιστεί να γίνει κάτι τέτοιο;

    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσο γνωρίζουμε, αγαπητέ φίλε dey, δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο που προτείνεις. Και βεβαίως είναι μια άριστη πρόταση την οποία απομένει να υλοποιήσουν οι τοπικοί αιρετοί (δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι). Και εμείς από εδώ καλέσαμε ήδη, πολλές φορές, τους τοπικούς αιρετούς για να διεξάγουμε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο τόσο για το τί έγινε μέχρι τώρα, αλλά και να μας εκθέσουν τα οράματά τους για τον τόπο μας. Περιμένουμε λοιπόν...
      Να είσαι καλά "dey"!
      Υ.Γ.Για τις παρεξηγήσεις που αναφέρεις στην αρχή του σχολίου, φίλε "dey", από την πλευρά μας πάντως δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Εδώ είμαστε για να διαλεγόμαστε με άξονα την αλήθεια και την αγάπη όλων για τον τόπο μας. Δεν έχουμε τίποτα με τα πρόσωπα, μας ενδιαφέρουν όμως οι πρακτικές, όταν μάλιστα αυτές αγγίζουν τον κοινό βίο.

      Διαγραφή