Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Παρουσιάστηκε στη Γιαννωτά το βιβλίο του Γ.Μπλάντα για τη Μονή Αγίας Τριάδας


Το βιβλίο του (εκ Λουτρού Ελασσόνας) Γιώργου Θ.  Μπλάντα «Ο κώδικας της Μονής Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς Ελασσόνας 1825-1927», Λάρισα 2015, σελ.112,  που αναφέρεται στο μοναστήρι της Γιαννωτάς Ελασσόνας(Αγία Τριάδα),  παρουσιάστηκε στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου Γιαννωτάς «ο Νικοτσάρας», την Πέμπτη 13 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού. Πρόκειται για ένα καλογερικό χειρόγραφο ντοκουμέντο με πλήθος πληροφοριών, που σώζεται στη βιβλιοθήκη της Ολυμπιώτισσας όπου μεταφέρθηκε μετά τη διάλυση του μοναστηριού το 1930. Ο κώδικας αυτός, με τις καταγραφές τού 19ου αιώνα και με επίκεντρο την Μονή της Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς, μας παρέχει πληροφορίες για τη Μονή και την γύρω περιοχή για μια εκατονταετία [ζωή των γεωργοκτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής στα βορειοδυτικά της Ελασσόνας, πολλά ονόματα χωρικών, φόρους και τιμές προϊόντων, για χωριά της περιοχής, πληροφορίες για κλεφταρματολούς  κλπ.].


 Για πρώτη φορά αυτό το χειρόγραφο μεταγράφεται- αποδελτιώνεται, (προσιτό σε κάθε φιλίστορα κι ερευνητή) και συνοδεύεται από εισαγωγή- σχόλια και πολλές σημειώσεις του μελετητή Γ.Θ. Μπλάντα και τυπώθηκε ως πρώτο του βιβλίο, (μέχρι τώρα ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει μόνο ανάτυπα άρθρων του από περιοδικά-εκδόσεις1). Ο Κώδικας καταλαμβάνει τις σελίδες 35 ως 97 του βιβλίου με τις 300 σημειώσεις στο  κάτω μέρος των σελίδων, μια αξιόλογη εργασία στην οποία είχε τη στήριξη  του εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστα Σπανού, που προλογίζει την έκδοση, (ενώ στην παρουσίαση του βιβλίου στη Γιαννωτά  δεν παρέστη, λόγω έκτακτης ανάγκης, και το κείμενο παρουσίασης διάβασε ο Κρανιώτης Γιώργος Ι.Μπαλής,μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Θεσσαλικής ιστορίας). Παραβρέθηκε στην πετυχημένη εκδήλωση ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτωνας. Ο Σύλλογος πρόβαλε σε οθόνη παλιές και σημερινές φωτογραφίες της Μονής, παρουσιάστηκε το ιστορικό, ορισμένοι τοπικοί θρύλοι, τραγούδια Γιαννωτιώτικα από ομάδα γυναικών και ποίημα του λαϊκού ποιητή Γιάννη Α. Τσουρή.
Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα και το Σύλλογο Γιαννωτάς, ενώ αναμένεται και η παρουσίασή του στη Λάρισα.    Π.Λάλος

1.Βλέπε άρθρα-ανάτυπά  του από θεσσαλικό Ημερολόγιο και την έκδοση Κρανιώτικη Πεζογραφία, 2011.

*Ευχαριστούμε θερμά τον Παύλο Λάλο για την αποστολή του κειμένου και των φωτογραφιών από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου