Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Η κριτική των Κρανιώτικων Τρόλ*


Για μια ακόμη φορά, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, γίναμε δέκτες ανώνυμης ή ψευδώνυμης κακόβουλης κριτικής. Οφείλουμε βέβαια να ομολογήσουμε ότι στα τρία χρόνια λειτουργίας του ιστολογίου μας δεν ήταν τόσο συχνή αυτού του είδους η κριτική, όπως συμβαίνει αναλογικά στο διαδίκτυο. 
Εμείς έχοντας πίστη στη δημοκρατία και στην ελευθερία του λόγου δημοσιεύαμε τα σχόλια συμπατριωτών μας ακόμη και όταν αυτά ήταν ανώνυμα, ψευδώνυμα και πολλές φορές κακόβουλα. Υπήρξαν ωστόσο και περιπτώσεις κατά τις οποίες διαγράψαμε σχόλια τα οποία δεν σέβονταν τον χώρο που φιλοξενούνταν.
Το "Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας" ξεκίνησε ως μια μοναχική προσπάθεια και έφτασε σήμερα μετά από τρία χρόνια λειτουργίας να αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας και πολλών φίλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αποτελεί έτσι, πλέον, μια συλλογική προσπάθεια με δεκάδες στην κυριολεξία συνεργάτες και χιλιάδες αναγνώστες. Το κίνητρο όλων αυτών των συνεργατών, αλλά και του διαχειριστή του Ιστολογίου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αγάπη για τον τόπο μας ξοδεύοντας παράλληλα μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια και χρόνο και χρήμα.
Θέλοντας λοιπόν να διαφυλάξουμε τους στόχους του Ιστολογίου μας και να συνεχίσει, την κατά το δυνατόν ωραία αυτή πιστεύουμε προσπάθεια, αποφασίστηκε να μην δημοσιεύονται πλέον κακόβουλα, ανώνυμα ή ψευδώνυμα σχόλια. Η δημοκρατία και η ελευθερία είναι η πεμπτουσία της κοινωνίας των ανθρώπων αρκεί όμως να γνωρίζουμε και να έχουμε την παιδεία να την διαχειριζόμαστε, και όπως φάνηκε από κάποιους συμπατριώτες μας δεν έγινε σωστά η διαχείρισή τους. Η ελευθερία μας, όπως έχει ειπωθεί, θα πρέπει να σταματάει εκεί όπου αρχίζει  η ελευθερία των  άλλων ανθρώπων. Μάλιστα επειδή πρόκειται για συμπατριώτες μας, μια τέτοια κριτική είναι διπλά ανήθικη, διότι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και ενδεχομένως να πίνουμε καφέ μαζί στην Κρανιά και την ίδια στιγμή κάποιοι να φορούν τις διαδικτυακές τους μάσκες σχολιάζοντας κακόβουλα πολυποίκιλες προσπάθειες συμπατριωτών μας.
Δημοσιεύουμε παρακάτω τον διάλογο που είχαμε με συμπατριώτη μας στη σελίδα μας στο Facebook "Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας". Ο συγκεκριμένος σχολιαστής με το ψευδώνυμο "Nikolaos Gampros" μας έδωσε την αφορμή για να θίξουμε το θέμα σχολιάζοντας την παραπάνω φωτογραφία με τα 'μπαμπαλιιούρια" με κακόβουλο τρόπο. Ο ίδιος είχε σχολιάσει και το καλοκαίρι με άσχημο τρόπο την μεγάλη πραγματικά προσπάθεια συμπατριώτη μας. Η κεφαλαιογράμματη γραμματοσειρά ανήκει στον συντάκτη του σχολίου.

Nikolaos Gampros ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΑΜΑΣΗΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ; ΑΝ ΟΧΙ,. ΤΟΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ. ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ,ΦΕΣΙ , ΣΠΟΡΤΕΞ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΥΛΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;Α....ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΙΜΠΑΝ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ...ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.[Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ].
Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 14 ώρες

Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας Αγαπητέ φίλε "Nikolaos Gampros" η Παράδοση είναι (ή πρέπει να είναι) ζώσα, δυναμική και καθόλου στατική. Η Παράδοση δεν είναι φολκλορικό κατάλοιπο του παρελθόντος που το βιώνουμε στο σήμερα εντελώς ξένα πάνω μας. Τώρα σε ότι αφορά την κριτική σου, μας αρέσει ειλικρινά που δεν τα τρως αμάσητα! Η κριτική σου όμως καλό θα ήταν να είχε και κάποια βάση. Χώρια ότι είναι αντιφατική, αφού αλλιώς ξεκινάς και αλλιώς καταλήγεις. Πέρα από αυτό είμαι της άποψης ότι η οποιαδήποτε κριτική είναι καλό να γίνεται επώνυμα. Έξω από την "ασφάλεια" του φόβου. Έτσι όχι μόνο θα έχει ένα σοβαρό έρεισμα η δημόσια κριτική σου, αλλά θα κρίνεσαι κιόλας ως υπαρκτό πρόσωπο που είσαι. Άφησε λοιπόν το "προσωπείο" σου και γίνε πρόσωπο. Το καλοκαίρι έκρινες από εδώ με άσχημο τρόπο την προσπάθεια του Χρήστου Πατούνα πριν ακόμη την δεις, αμέσως μόλις αυτή ανακοινώθηκε. Τα γεγονότα σε διέψευσαν . Ναι λοιπόν στην κριτική, αλλά αυτή να έχει βάση, γνώση και να γίνεται επώνυμα. Καλά Χριστούγεννα!
Μου αρέσει! · Απάντηση · 3 ώρες

Ιστολόγιο Κρανέας Ελασσόνας Και μια λεπτομέρεια για εμάς "Nikolaos Gampros", αλλά σημαντική για σένα. "Υπερασπίζεσαι" τώρα την Παράδοσή μας, όπως έκανες και το καλοκαίρι με την...πίστη μας, τα ιερά και τα όσια (στην προσπάθεια του Χ.Πατούνα). Ωστόσο, το ψευδώνυμό σου το έχεις γραμμένο σε " Γκρίκλις". Κοσμοπολίτης ή σε σύγχυση;

* Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες[1] ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες[2]. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του. 
Πηγή: Βικιπαίδεια 

4 σχόλια:

  1. ι τα Τρολ των Σπηλαίων (Trolls) είναι πλάσματα του κακού τα οποία ο Μόργκοθ "δημιούργησε". Και αυτό γιατί δεν είναι αυθεντικές φυλές, αλλά "διαστρέβλωση" των χαρακτηριστικών των Παιδιών του Ιλούβαταρ και των Εντς αντίστοιχα, αφού μόνο ο Ιλούβαταρ έχει την ικανότητα να δίνει ζωή σε κάτι εντελώς νέο. Η λεπτομερής προέλευση των πλασμάτων αυτών δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς ο Τόλκιν πολλές φορές άλλαζε τις ερμηνείες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σχόλια,θετικά ή αρνητικά, πρέπει να γίνονται επώνυμα διότι η δύναμη ενός σχολίου πηγάζει τόσο από γραφόμενα όσο και από την προσωπικότητα του ατόμου που το γράφει.
    Δήμητρα Σαρακατσάνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι ακριβώς Δήμητρα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για συμπατριώτες. Και είναι βεβαίως πραγματική υγεία να εκφράζουμε επώνυμα και με σεβασμό την οποιαδήποτε άποψή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή