Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Το έθιμο "Τα Μπαμπαλιούρια" στην Κρανιά ΕλασσόναςΈνα πανάρχαιο  Διονυσιακό δρώμενο αφομοιωμένο και εναρμονισμένο στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας.

Νέοι του χωριού, η Δημοτική Ενότητα Αντιχασίων πλέον, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΜΕΣΚΕ, και χορωδία γυναικών αναβιώνουν κάθε χρόνο τα «μπαμπαλιούρια», την ημέρα της πρωτοχρονιάς, στην Κρανιά Ελασσόνας.
Νεαρά αγόρια ντυμένοι καπετάνιοι με φουστανέλες, έχοντας στο πλάι τους το ταίρι τους, τα οποία είναι και αυτά νεαρά αγόρια ντυμένα με γυναικεία ενδύματα, εμφανίζονται στο προαύλιο της Εκκλησίας  του Αγίου Δημητρίου, νωρίς το πρωί, πριν ακόμη τελειώσει η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.  Τα κουδούνια που κρέμονται από τη μέση των "κουδουνάδων", οι οποίοι συνοδεύουν τους καπετάνιους με τις…γυναίκες τους, ηχούν δίνοντας το μήνυμα της εκκίνησης της νέας χρονιάς, αλλά και παράλληλα το άγγελμα του ξυπνήματος της φύσης, μιας που οδεύουμε σιγά-σιγά προς την άνοιξη.
Μετά την απόλυση της Εκκλησίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, η χορωδία των γυναικών τραγουδάει τα τραγούδια της πρωτοχρονιάς, ενώ τα «μπαμπαλιούρια» χορεύουν στους ρυθμούς των τραγουδιών.

Ακούστε "τα χιόνια και τα κρούσταλλα" από την χορωδία γυναικών της Κρανιάς κάνοντας "κλικ" στην εικόναΑκούστε από την χορωδία (πρόβα) το "Άγιους Βασίλις Έρχιτι". Τραγούδι το οποίο τραγουδιέται από τα "Μπαμπαλιούρια" το πρωί της Πρωτοχρονιάς στον περίβολο της ΕκκλησίαςΤραγουδώντας έπειτα, κλέφτικα τραγούδια, τα «μπαμπαλιούρια», παίρνουν το δρόμο για τις γειτονιές του χωριού, προπορευομένων των "κουδουνάδων" με το πράσο στο χέρι, για να φυλάνε το "μπλούκι" (ομάδα), αναγγέλλοντας τον ερχομό του νέου χρόνου και τραγουδώντας τα ανάλογα κατά περίπτωση παινέματα  στον "αφέντη" του σπιτιού, στη "κυρά", στο νιόπαντρο ζευγάρι, στον ιερέα, στους  τοπικούς άρχοντες, στο δάσκαλο, στα μικρά παιδιά, στους ξενιτεμένους και σε άλλους. Τα καλούδια που κερνούν οι νοικοκυρές των σπιτιών τα «μπαμπαλιούρια» είναι πολλά, μεταξύ των οποίων, κρέας, κρασί, τσίπουρο, και γλυκά.
Την εκδήλωση τιμούν κάθε χρόνο  με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου και πλήθος χωριανών εντός και εκτός Κρανιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου