Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η Κρανιά...άλλοτε (φωτό)


Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς 1936: Η ανέχεια και η ελπίδα


Μια σειρά φωτογραφιών από μια άλλη...ζωή! Μέσα στην ανέχεια και τον κάματο, αλλά και μέσα στη χαρά και στη...διασκέδαση.

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να μιλήσω με το μπαρμπα - Λάζαρο τον Παπαγιάννη. Η κουβέντα μας ξεκίνησε ρωτώντας τον αν θυμάται και λέει τα παλιά τα τραγούδια. Σημειωτέον ότι ο μπαρπα-Λάζαρος είναι μια...κινητή μουσική και λαογραφική βιβλιοθήκη. Μου απάντησε λοιπόν με παράπονο ότι σιγά-σιγά και αυτός τα ξεχνάει αφού πλέον  εξέλιπαν οι αφορμές  για τα τραγούδια. "Παλιά -μου λέει- αν και δεν είχαμε παπούτσια να φορέσουμε παρ' όλα αυτά το τραγούδι δε σταματούσε να βγαίνει από το στόμα μας. Έβγαινες έξω από το χωριό και άκουγες ανθρώπους που ασχολούνταν με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες να τραγουδάνε αδιάκοπα".
"Το χωριό αντηχούσε - μας λέει ο μπαρμπα -Λάζαρος - από φωνές ανθρώπων. Δεν υπήρχαν όργανα. Όλα τα τραγούδια ήταν μόνο με τη φωνή. Ο αρραβώνας, ο γάμος, ο θάνατος, η ξενιτιά και άλλες ακόμη πτυχές της ζωής των ανθρώπων με χαρά και πόνο γίνονταν πλέον τραγούδι". Σήμερα τον ρωτάω πώς γίνεται χωρίς αυτή την ανέχεια πλέον να μην ακούς άνθρωπο να τραγουδάει; Τί συμβαίνει; Τί έχει αλλάξει; "Δεν ξέρω - μου απαντάει ο μπαρμπα - Λάζαρος - απομακρυνθήκαμε από τις ρίζες μας, από την Παράδοσή μας.Το ενδιαφέρον μας στράφηκε στα υλικά αγαθά...". Τί να σχολιάσει κανείς; Ο μπαρμπα - Λάζαρος με λίγες φράσεις τα είπε όλα...

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος









Μια παλιότερη (2013) ανάρτηση μας.
Πηγή φωτογραφιών: ΜΕΣΚΕ & "Ξηροκρανιώτικα"




1 σχόλιο:

  1. Μια που αναπολούμε τα παλαιότερα, μια καλή προσπάθεια θα ήταν κάποιος, π.χ. ο ΜΕΣΚΕ ή ένας άλλος σύλλογος ή άτομο, να μαζέψει, να οργανώσει και να εκδώσει, ανεπίσημα ή επίσημα, (γιατί όχι και το παρόν blog), τα αρχεία με τους αποφοιτήσαντες από τα σχολεία του χωριού. Υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα αυτά τα στοιχεία; μία τέτοια συλλογή - έκδοση θα ήταν πραγματικά χρήσιμη και ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι τις τάξεις τους. Θα μπορούσε να γίνει για δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο, από μία χρονιά και μετά, ό,τι είναι πιο εύκολο. πρώτα τα πρόσφατα, σιγα΄σιγά τα παλαιότερα.
    "dey"

    ΑπάντησηΔιαγραφή