Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Διακρίσεις για τον Γιάννη Κουτσιώρα και την Εθνική Ομάδα Στίβου


 Ο Γιάννης Κουτσιώρας

Μεγάλες διακρίσεις και μετάλλια για τον Γιάννη Κουτσιώρα και την Εθνική μας Ομάδα

Πριν λίγο καιρό ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ομάδας Στίβου ο συμπατριώτης μας Γιάννης Κουτσιώρας και ήδη φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της σοβαρής δουλειάς του. Όλοι οι συμπατριώτες του είμαστε περήφανοι και σίγουροι συνάμα πως ο Γιάννης Κουτσιώρας θα καταφέρει πολλά για τον αθλητισμό και την πατρίδα μας από αυτή τη θέση, του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Στίβου.
Ακολουθεί το σχετικό αφιέρωμα του Sportsfeed με τη συνέντευξη του Γιάννη Κουτσιώρα.
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, ήταν η πρώτη διοργάνωση για τον Γιάννη Κουτσιώρα ως προπονητής της μεγάλης Εθνικής ομάδας. Επέστρεψε έχοντας τρία μετάλλια, την 7η θέση στη γενική κατάταξη και το στίβο να γνωρίζει μεγάλη έκρηξη δημοφιλίας στην Ελλάδα. Το Sportsfeed του έχει ασκήσει έντονη κριτική για κάποιες κινήσεις, δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε εμείς (όπως και όλη η ελληνική αποστολή) ότι η Εθνική απέκτησε επιτέλους ομοσπονδιακό – εργάτη που δεν ταξιδεύει για να κάνει… τουρισμό.

συνέντευξη: Θανάση Νικολάου

φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης


Βρεθήκαμε στο Βελιγράδι 12 μέρες και προσπαθήσαμε να ξεκλέψουμε μισή ώρα από το χρόνο του Γιάννη Κουτσιώρα για να του θέσουμε τα ερωτήματά μας. Τελικά τα καταφέραμε και η συνέντευξη έγινε μέσω… email καθώς τη μοναδική στιγμή που τον βρήκαμε χαλαρό ήταν την τελευταία μέρα, στο γεύμα της ελληνικής αποστολής και δε θελήσαμε να του στερήσουμε χρόνο από τα επινίκια.
Εξακολουθούμε να διαφωνούμε μαζί του όσον αφορά το χειρισμό στις περιπτώσεις Δουβαλίδη-Αλεξούλη, αλλά και στο σχεδιασμό των κατηγοριών, αλλά αποτελεί κοινή παραδοχή ότι στα καθήκοντα του ως επικεφαλής στο Βελιγράδι ήταν αυτό που έπρεπε να είναι. Κάτι που έλειπε από την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Εθνική ομάδα πέτυχε το στόχο της στο Βελιγράδι; 
Σίγουρα ναι. Αν είχαμε και τον τελικό της Πεσιρίδου που για λεπτομέρειες τον έχασε θα μπορούσα
να πω ότι πήραμε το μάξιμουμ. Μία από τις προτεραιότητες που θέσαμε σαν ΕΠΑΣ σε συνεργασία με όλους τους προπονητές ήταν οι αθλητές μας να φτάνουν στον αγώνα στόχο στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Είναι σημαντικό λοιπόν ότι η Κατερίνα (Στεφανίδη), η Βούλα (Παπαχρήστου) έκαναν ρεκόρ σεζόν και ο Κώστας (Φιλιππίδης) πανελλήνιο ρεκόρ. Επίσης η Πεσιρίδου έκανε κοντά στην καλύτερη της επίδοση, ο Εμμανουήλ και η Ραφαέλα πήραν σημαντικές εμπειρίες ενώ και η παρουσία του Μιχάλη Σταματόγιαννη σε μεγάλη διοργάνωση μετά από αρκετά χρόνια μόνο στα θετικά μπορεί να προσμετρηθεί.

Από τους μικρούς στους μεγάλους ως Εθνικός προπονητής. Ποια η διαφορά;
Κύρια στην διαχείριση των αθλητών και προπονητών. Στις μικρές κατηγορίες σημαντικό ρόλο έχει η «εκπαίδευση» τους σε σύγχρονα μοντέλα της προπονητικής επιστήμης της σωστής ανάπτυξης και διαχείρισης του ταλέντου των αθλητών και να οδηγηθούν με τον ασφαλέστερο τρόπο στην αρχή των υψηλών επιδόσεων και στον πρωταθλητισμό. Στον πρωταθλητισμό πρέπει να λύνεις καθημερινά θέματα, προετοιμασίες, όργανα, υποδομές, να συνεργάζεσαι μαζί τους για τον ετήσιο προγραμματισμό και τις αγωνιστικές κορυφώσεις, την καλύτερη αγωνιστική προετοιμασία (εγκαταστάσεις, αποκατάσταση) να είσαι μαζί τους και να νιώθουν την εμπιστοσύνη της ομοσπονδίας. Έχουμε την τύχη να έχουμε ίσως ένα από τα καλύτερα προπονητικά δυναμικά της Ευρώπης με επιστημονική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση των πρωταθλητών μας και ταυτόχρονα μια καινούργια γενιά, νέων σε ηλικία προπονητών με σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μπολιάσουμε την σοφία και τις γνώσεις των κορυφαίων προπονητών μας με τον δυναμισμό και την ορμή των νεότερων. Επίσης θέλουμε οι πρωταθλητές μας να λειτουργήσουν ως πρότυπα στους νεότερους. Τα κοινά προπονητικά καμπ που έχουμε θεσπίσει σαν ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια βοηθάνε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Με Δουβαλίδη και Αλεξούλη κατά πρώτο λόγο και με Κεραμιδά τί συνέβη; Γιατί δεν τους δόθηκε η ευκαιρία;
Όταν υπάρχουν αποφάσεις της ΕΠΑΣ για τα όρια τις προυποθέσεις και το χρονικό ορίζοντα επίτευξης αυτών, είναι αναρτημένες από τον Νοέμβρη του 2016, τότε αν θέλεις να είσαι αξιόπιστος τις εφαρμόζεις. Βέβαια είχαμε το φαινόμενο και τα τρία παιδιά να έχουν μείνει εκτός για μόλις ένα εκατοστό. Και για μας ήταν μια δύσκολη απόφαση την οποία εξηγήσαμε στους αθλητές μας.

Τί δεν έγινε σωστά στο Βελιγράδι και θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;
Oργανωτικά με το καμπ προετοιμασίας νομίζω ότι θα μπορούσε να είχαμε περισσότερες παροχές ή τουλάχιστον αυτές που είχαμε συμφωνήσει και είχαμε πληρώσει στην σέρβικη ομοσπονδία. Παρόλα αυτά βρήκαμε τρόπους να μη λείψει τίποτα στους αθλητές μας για την καλύτερη προετοιμασία τους. Αγωνιστικά νομίζω ότι τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους.

Που πονάει η ομάδα και τί έχετε στο μυαλό σας να κάνετε για να βελτιωθεί;
Σε όλους τους τομείς χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και όχι εφησυχασμός. Πρέπει να προετοιμάζουμε την επόμενη Κατερίνα τον επόμενο Κώστα την επόμενη Βούλα τους οποίους πρέπει να μπολιάσουμε με το «μικρόβιο» του πρωταθλητισμού. Η ομοσπονδία έχει προτάξει δύο τομείς που είμαστε αρκετά πίσω τις σκυταλοδρομίες και την ημιαντοχή-αντοχή. Ήδη έχουμε προγραμματίσει και υλοποιήσει αρκετές δράσεις (καμπ-σεμινάρια) με στόχο την βελτίωση και των δύο αυτών τομέων.

Κάποιοι επικαλούνται την τύχη του πρωτάρη για την επιτυχία στο Βελιγράδι. Τί απαντάτε σε αυτούς;
Δεν πιστεύω στην τύχη. Πιστεύω όμως στην οργάνωση στον προγραμματισμό στην σωστή διαχείριση και στην συνεχή και σκληρή δουλειά. Αν όμως υπάρχει και η τύχη του πρωτάρη καλοδεχούμενη.

Επόμενος στόχος το Λιλ. Μπορεί η Εθνική να διατηρηθεί στη σούπερ λίγκα;
Τα μαθηματικά είναι εναντίον μας. Παρόλα αυτά όμως ένας από τους βασικούς στόχους της ομοσπονδίας μας είναι η παραμονή στην κατηγορία και με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να την πανηγυρίσουμε.

Το παγκόσμιο είναι το αποκορύφωμα για τον στίβου το 2017. Τί ομάδα να περιμένουμε ότι θα στείλουμε; Μικρή σαν το ευρωπαϊκό;
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι η κορωνίδα του κλασσικού αθλητισμού και σίγουρα η συμμετοχή από μόνη της είναι μια σημαντική επιτυχία για τους αθλητές μας. Στόχος δικός μας είναι να υποστηρίξουμε όλους τους αθλητές μας να φτάσουν στο Λονδίνο με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα πλήρες εντός της Ελλάδας για να έχουν όλοι μας οι αθλητές ίδιες ευκαιρίες. Ελπίζουμε σίγουρα σε μεγαλύτερη ομάδα και σε ανάλογες διακρίσεις με το ευρωπαϊκό.

Πηγή: sportsfeed.gr

* Το Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας" εύχεται θερμά συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας Εθνικό Προπονητή, Γιάννη Κουτσιώρα για τις διακρίσεις στην  Εθνική μας ομάδα. Και είμαστε σίγουροι πως με τον Γιάννη Κουτσιώρα στο τιμόνι της η Εθνική Ομάδα θα φέρει και άλλες πολλές και μεγάλες νίκες.

*Ευχαριστούμε θερμά τον γιο του Γιάννη Κουτσιώρα, Κώστα, για την αποστολή της ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου