Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Οταν τα… λυκόπουλα κρύβονται στο βουνό


Η «Ε» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ 5ης ΑΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ 1ης ΑΓΕΛΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Να είσαι 8 ετών, να μένεις σε σκηνή, να τρως κάτω από τη σκιά των δένδρων, να παίζεις survivor τη μέρα και τη νύχτα να λες ιστορίες μυστηρίου γύρω από τη φωτιά.

Αν αυτό δεν είναι ιδανικό σκηνικό για καλοκαιρινές διακοπές, τότε ποιο είναι; Αν αυτό δεν είναι κομμάτι ανεξίτηλων αναμνήσεων που θα σε συντροφεύει για όλη σου τη ζωή, τότε τι άλλο μπορεί να είναι πιο έντονο;

Πρωινό Τρίτης. Μιάμιση ώρα δρόμος από τη Λάρισα. Προορισμός Κρανιά Ελασσόνας. Εκεί μας περιμένει μια παρέα από λυκόπουλα για να μας δείξει πώς διασκεδάζουν στο βουνό. Πρόκειται για παιδιά από την 5η αγέλη Λάρισας και την 1η αγέλη Αμπελώνα.

Στην είσοδο της κατασκήνωσης μας υποδέχονται οι ενήλικες προϊστάμενοι της κατασκήνωσης. Φροντίζουν για τις ανάγκες των παιδιών. Το παιχνίδι τους, τα τρόφιμά τους, τη διασκέδασή τους, την ασφάλειά τους. Για τα πάντα.

Τους πετυχαίνουμε κατά τη διάρκεια της πρώτης πρωινής ζώνης. Γεμάτη ένταση μετά το ξύπνημα και φυσικά το καλό πρωινό. Από ενέργεια, άλλο τίποτα.

«Σηκώνονται στις 8.30. Αρχικά πρωινό και καθαριότητα και ακολουθεί η πρωινή ζώνη που χωρίζεται σε δύο μέρη» μας λένε οι αρχηγοί των αγελών Κωνσταντίνος Ζορτός και Αποστόλης Ντέλλας, καθώς τους ζητάμε να μας αναλύσουν τη μέρα των παιδιών «Ενδιάμεσα πρόγευμα, το μεσημέρι φαγητό και μετά δημιουργική ανάπαυση με ζωγραφική ή ξεκούραση. Το απόγευμα άλλες δύο ζώνες με τραγούδια και παιχνίδια πριν καταλήξουμε στο βράδυ που έχουμε παιχνίδια περιπέτειας που είναι τα αγαπημένα τους».

Το φετινό θέμα της κατασκήνωσης είναι οι ήρωες της Ντίσνεϊ. Πρόκειται όπως μας λένε για το
επιστέγασμα μιας ολόκληρης σεζόν. Παιδιά από 7 έως 11 ετών συναντιούνται εκεί και κάνουν για συνεχόμενες ημέρες ό,τι έμαθαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να συνεργάζονται και να προσφέρουν.

«Οι αρχηγοί έχουν περάσει την κατασκηνωτική εκπαίδευση και γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει επιτελείο που βοηθάει στο στήσιμο, στη διαχείριση και στο φαγητό» σημειώνουν οι επιβλέποντες. Έτσι στα παιδιά το μόνο που μένει είναι να διαθέτουν κέφι για δημιουργικό παιχνίδι. Και από τις φωνές τους καταλαβαίνεις πως όχι μόνο έχουν, αλλά και περισσεύει.

Το χωριό έχει ζωντανέψει αυτή την εβδομάδα. Κάτοικοι πηγαίνουν ό,τι χρειάζονται, συνεργεία καθαρίζουν τον χώρο όσο πιο συχνά γίνεται και την ώρα που το παρατηρούμε να ‘σου και ο αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Παναγιώτου «είναι μεγάλη χαρά για την περιοχή μας να υποδέχεται μια τέτοια προσπάθεια».

Ο καιρός δείχνει ιδανικός. Μα τι γίνεται αν χαλάσει; Κι αν έρθει κάποιο φίδι; Αν κάτι πάει στραβά και χτυπήσει κάποιο παιδί; Αγωνίες ενός γονιού «Οι γονείς φοβούνται. Αυτό είναι αλήθεια» μας εξηγεί ο αρχηγός της 5ης αγέλης Λάρισας, ο 20χρονος, Αποστόλης Ντέλλας «έχω παρατηρήσει πως δεν θέλουν να απομακρυνθούν από κοντά τους». Σημεία των καιρών; Ποιος ξέρει…

Πάντως οι γονείς που έχουν επιτρέψει στα παιδιά τους να βρεθούν σε υψόμετρο πολλών εκατοντάδων μέτρων δεν το έχουν μετανιώσει. Ούτε φίδια έχει, ούτε κάποιο χτύπησε, ούτε κινδύνεψε, ούτε ο καιρός χάλασε. Ακόμα και να χαλούσε δηλαδή, υπήρχε χώρος. Όλα τα είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι.

Έσο έτοιμος…

Του Κώστα Γκιάστα





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθερία"
Αποστολή ενημέρωσης: Μαργαρίτης Ι. Μπαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου