Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Κωνσταντίνος Κατσαρός (1902-1992): Ο πρώτος ποιητής της Κρανιάς


Ο λαϊκός ποιητής Κωνσταντίνος Κατσαρός υπήρξε ο πρώτος ποιητής του χωριού μας. Η ποίησή του ήταν καθημερινή και πνευματώδης, σατιρική και μελαγχολική, απλή, αλλά και συνάμα στοχαστική. Μια αρχοντιά απέπνεαν τα ποιήματά του και ήταν απόρροια του ίδιου του χαρακτήρα του ποιητή. Δεν έγραφε ή δεν έλεγε για να εντυπωσιάσει, αλλά γιατί είχε κάτι να πει.
Από το Ιστολόγιο έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς ποιήματά του και έχουμε αναφερθεί - κατά το δυνατόν - στο έργο του και στον ίδιο. Αυτή τη φορά αφορμή για μια νέα δημοσίευση υπήρξε η αποστολή των παρακάτω αποσπασμάτων από τον Γιώργο Ι. Μπαλή. Παράλληλα, ο Γιώργος προτείνει στον Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας "Η Ξηροκρανιά" να διοργανώσει μια εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Κατσαρό και το έργο του με παρουσίαση δημοσιευμένου και αδημοσίευτου υλικού και ομιλητή έναν εγγονό του. Επιπλέον, απευθύνει παράκληση προς τους οικείους του ποιητή για τη δημοσίευση όλων των ποιημάτων του.
Στη συνέχεια επαναδημοσιεύονται από τα "Ξηροκρανιώτικα" ο σχολιασμός του Χρήστου Λιόλιου για τον Κωνσταντίνο Κατσαρό και την ποίησή του και ακολούθως δύο ποιήματα του ποιητή μας. Να σημειώσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσαρός, όπως μας ενημέρωσε ο προέγγονος του Γιώργος Β. Κατσαρός, γεννήθηκε το 1902 και όχι το 1901 όπως γράφεται στην παρακάτω δημοσίευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου