Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Λειτουργική υποβάθμιση σχολείων των Αντιχασίων καταγγέλλει ο Θανάσης Καλιακούδας

 


Ο αντιδήμαρχος Δυτικού Τομέα του Δήμου Ελασσόνας, Αθανάσιος Καλιακούδας, με έγγραφό του προς τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκη και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κρανέας και Λουτρού αναδεικνύει το ζήτημα της «Λειτουργικής υποβάθμισης Δημοτικών Σχολείων Δ.Ε. Αντιχασίων».
Σημειώνοντας πως «εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων οι μαθητικές κοινότητες των Δημοτικών Σχολείων Λουτρού και Κρανέας του Δήμου Ελασσόνας και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έρχονται αντιμέτωποι με μία ακόμα απόφαση, η οποία βάλει τα δικαιώματα στην απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ταυτόχρονα αποτελεί πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες.
Η παρούσα αποτελεί επιστολή διαμαρτυρίας και εναντίωσης στην απόφαση λειτουργικού υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου Κρανέας και του Δημοτικού Σχολείου Λουτρού. Τα σχολεία, στις ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες, πέραν της παροχής εκπαίδευσης που προσφέρουν, αποτελούν και κοιτίδες πολιτισμού, καθώς, με υπερβάλλοντα ζήλο, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σ’ αυτά προσφέρουν αφειδώς τον χρόνο τους και τις γνώσεις τους, παράγοντας πολιτιστικές δράσεις, ενώ αποτελούν και σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες και αποτρέπουν την ερημοποίηση της υπαίθρου.
Κάθε υποβιβασμός, συγχώνευση και συνδιδασκαλία τάξεων σε διαφορετικού τύπου μαθητικές ανάγκες, δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες των μαθητών.
Οι μαθητές δεν είναι μόνο αριθμοί και η μεταβολή μόνο του μαθητικού πληθυσμού δεν δικαιολογεί τον υποβιβασμό, ο οποίος επιφέρει επιδείνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ωθώντας τις οικογένειες στα αστικά κέντρα και εγκαταλείποντας την περιφέρεια.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε τον προβληματισμό μας και την αγανάκτησή μας, καθώς θεωρούμε ότι οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων μας αιφνιδιάστηκαν και επιπλέον εξαπατήθηκαν, γιατί παρόλο που δεν συμπεριλήφθηκαν τα σχολεία της Δ.Ε. Αντιχασίων του Δήμου Ελασσόνας στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2813/τ.2/13/07/2020 στους υποβιβασμούς, καταργήσεις, συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2020-2021, ακολούθησαν οι αποφάσεις για λειτουργικό υποβιβασμό του 6/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Κρανέας σε 4/θέσιο και του 3/ θέσιου Δημοτικού Σχολείου Λουτρού σε 1/θέσιο.
Άμεση συνέπεια του λειτουργικού υποβιβασμού αποτελεί η σύμπτυξη της Ε’ τάξης με τη Στ’ τάξη στην Κρανέα και η σύμπτυξη όλων των τάξεων στο Λουτρό, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ειδικοτήτων, όπως γυμναστή και καθηγητή ξένης γλώσσας.
Εισηγούμαστε, σε όλες τις δημοτικές και εκπαιδευτικές αρχές, τη μία και μοναδική πρότασή μας, που είναι να παραμείνουν τα σχολεία μας ως έχουν και να μη γίνει καμία απολύτως μεταβολή. Ο λειτουργικός υποβιβασμός των σχολείων μας θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των μαθητοκεντρικών εκπαιδευτικών διαδικασιών, ενώ μας θυμίζει πρακτικές του παρελθόντος.
Δημιουργούνται ολιγοθέσιες και κατακερματισμένες σχολικές μονάδες, οι οποίες αδυνατούν ως εκ τούτου να προσφέρουν την προβλεπόμενη και απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Oξύνουν την ανισοκατανομή παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης για ίσες ανάγκες εκπαίδευσης. Επιπλέον, θέτουν την ασφάλεια των μαθητών σε κίνδυνο, καθώς δεν διατηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και προκαλείται συγχρωτισμός, στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε.
Διεκδικούμε τα σχολεία μας και ζητάμε όλες τις διαβεβαιώσεις, εγγράφως, για την ανάκληση των αποφάσεων λειτουργικών υποβιβασμών των σχολείων, ώστε κάθε τάξη να έχει τον δάσκαλό της.
Σας επισημαίνουμε ότι τέτοιες αποφάσεις καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας. Επικαλούμαστε το γνήσιο ενδιαφέρον σας και αναμένουμε την άμεση αντίδρασή σας ως Περιφερειακός Διευθυντής, προκειμένου να αναιρεθούν οι αυθαίρετες αποφάσεις ικανοποιώντας τους μαθητές και τους γονείς του Δήμου μας» καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Φωτογραφία Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς: http://1dim-kraneas.lar.sch.gr/

3 σχόλια:

  1. Μήπως κάτι δεν καταλάβαμε εμείς καλά ή μήπως όντως δεν μας τα λέει καλά ο Κος Καλιακούδας; 17/7 βγαίνει ΦΕΚ με με υποβάθμιση των σχολείων σε 4θ της Κρανιάς σε 1θ του Λουτρού , στις 25/7 κάνει δήλωση ότι μετά από δικές του ενέργειες και άλλων αρμόδιων παραμένουν τα σχολεία ως έχουν και ότι η κριτική που του γίνεται είναι επιπόλαια και καλοπροαίρετη , όλα καλά ως εδώ .
    Ανοίγουν τα σχολεία και ως εκ θαύματος είναι όπως τα είχαν γραφεί στο ΦΕΚ δηλαδή υποβαθμισμένα, άρα η ο Καλιακούδας μας κορόιδεψε ή κάποιοι κορόιδεψαν αυτόν κι απ' την στιγμή που γράφει επιστολή διαμαρτυρίας μάλλον συμβαίνει το δεύτερο . Η ερώτηση που σε όλους μας πιστεύω γεννιέται είναι ποιος τον κορόιδεψε διαβεβαιώνοντας τον ότι δεν υποβαθμίζονται τα σχολεία και ποιες ενέργειες έκανε ούτως ώστε να μην υποβαθμιστούν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *...... η κριτική που του γίνεται είναι επιπόλαια και κακοπροαιρετη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://ilarissa.gr/news/katerrefse-tmima-toichou-sto-dimotiko-scholeio-tis-kraneas-elassonas-sti-scholiki-monada-vrethike-o-dimarchos-n-gatsas

    ΑπάντησηΔιαγραφή