Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Η τοιχογραφία της Πεντηκοστής στη Μονή Παλαιοκαρυάς

 


Η Πεντηκοστή. Τοιχογραφία εντός του Ιερού Βήματος του Μοναστηριού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας.

Η αγιογράφηση του Ιερού Βήματος έγινε κατά το έτος 1828 από Σλάβο μάλλον αγιογράφο ο οποίος παύθηκε από το έργο της αγιογράφησης του Μοναστηριού από τον Ηγούμενο Στέφανο ''ένεκα υποψίας κυβερνητικής'', όπως αναφέρει ο Κώδικας του Μοναστηριού.

Στη συνέχεια ο αγιογράφος κατέφυγε στον Πασά της Λάρισας όπου διέβαλε τον Ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής καθώς επίσης και τους μοναχούς της Βουνάσας στη Δεσκάτη.

Ακολούθησαν βασανιστήρια των μοναχών των δύο Μονών, αλλά και ο αγιογράφος δεν είχε καλό τέλος, αφού τελικά θανατώθηκε στις φυλακές των Βιτωλίων (Μοναστήρι) ή Μπίτολα, σημερινή πόλη των Σκοπίων. Πάντως, όπως φαίνεται από τις τοιχογραφίες εντός του Ιερού Βήματος του Μοναστηριού, ο συγκεκριμένος αγιογράφος ήταν καλός γνώστης της Βυζαντινής Αγιογραφικής Παράδοσης.

Ιδιαίτερο και σπάνιο θεολογικό χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι πάνω, στο μέσο του χορού των Αποστόλων, ίσταται ένθρονη η Θεοτόκος.

Χρήστος Γκουνέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου