Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη «Ο καιρός του Χρόνου»

 



Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο 

του Χρίστου Ζαφείρη «Ο καιρός του Χρόνου»

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, 8 μμ., Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Ο Χρίστος Ζαφείρης (δημοσιογράφος) από την Κρανιά Ελασσόνας, που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το τελευταίο βιβλίο του με αυτοβιογραφικά αφηγήματα, που εμπεριέχουν αρκετά τοπογραφικά, κοινωνικά και προσωπογραφικά στοιχεία της περιοχής μας. 

Το βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη «Ο καιρός του Χρόνου» θα παρουσιαστεί  την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, στις 8 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας (οδός Κούμα 28).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστας Σπανός, ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Παύλος Λάλος, ο φιλόλογος Νίκος Ζδάνης και ο συγγραφέας. 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Εκδόσεις ‘’Επίκεντρο’’, ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων ‘’Η Ξηροκρανιά’’ και ο  Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και υποστηρίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. 

Ο τίτλος του βιβλίου «Ο καιρός του χρόνου» είναι από την επιγραφή μιας αλληγορικής τοιχογραφίας του 18ου αιώνα, γεμάτης πικρή ειρωνεία για τη μοίρα του ανθρώπου, στην  εκκλησία του Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης, όπου εικονίζεται ο τροχός της ανθρώπινης ζωής.

Στα  18 αφηγήματα του βιβλίου, η πλειονότητα των οποίων γράφτηκε κάτω από ένα στοχαστικό βλέμμα κατά την περίοδο της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊου, ο συγγραφέας αφηγείται γλαφυρά στιγμές από τη ζωή του, καθιστώντας μας, μάλιστα, συνοδοιπόρους σε ένα βιωματικό ταξίδι στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, στις καλές και κακές στιγμές του, στην κουλτούρα της εποχής, στον κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο.   

Τα επιμέρους κεφάλαια ζωντανεύουν εμπειρίες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια στον γενέθλιο τόπο (Κρανιά Ελασσόνας), το Γυμνάσιο στην Ελασσόνα, τον στρατό, το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη δικτατορία, τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή, τις περιπέτειες της ζωής. «Το σώμα τους, σημειώνει ο συγγραφέας,  δεν συνιστά αυτοβιογραφία, αλλά σκόρπια σπαράγματα και σπαραγμούς της ξοδεμένης ζωής».



Ο Χρίστος Ζαφείρης γεννήθηκε το 1945 στην Κρανιά Ελασσόνας και ζει από το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του ΑΠΘ, δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στις εφημερίδες “Θεσσαλονίκη”, “Εγνατία”, “Βήμα” και “Νέα”. Διατέλεσε διευθυντής σύνταξης στον “Αγγελιοφόρο της Κυριακής” και αναπληρωτής διευθυντής του καθημερινού “Αγγελιοφόρου”. Εργάστηκε επίσης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο με εκπομπές λόγου και ντοκιμαντέρ για τον ελληνισμό της διασποράς, τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει 12 βιβλία ιστορικής έρευνας, τοπιογραφίας και προσωπογραφίας για τη Θεσσαλονίκη, τον μείζονα ελληνισμό και ελληνικούς τόπους. Γνωστό βιβλίο του, που έγινε και τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, είναι ο “Βαλκάνιος πραματευτής”. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, κορυφαίο δημοσιογραφικό βραβείο της χώρας και διατέλεσε μέλος διοικητικών συμβουλίων του δημοσιογραφικού κλάδου και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης. 


Πληροφορίες: Χρ. Ζαφείρης 6972059594, Παύλος Λάλος 6979961139 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου