Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Η Δήμητρα Κατσαρού συμμετέχει σε Συλλογικό Τόμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη Συμβουλευτική και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση

 


Με χαρά διαβάσαμε πως η συμπατριώτισσά μας Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δήμητρα Β. Κατσαρού συμμετέχει με τη συγγραφή κεφαλαίων στον Συλλογικό Τόμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα και έχει ως θέμα τη Συμβουλευτική και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση. 

Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδος ο Τόμος. Επίσης, ευχόμαστε στην Δήμητρα καλή δύναμη στο ακαδημαϊκό και συγγραφικό της έργο. 

Ακολουθεί ένα σύντομο σημείωμα για το περιεχόμενο του Τόμου και το εξώφυλλό του: 


"Το σύγχρονο σχολείο, καθώς προβάλλει αδήριτη η ανάγκη να αλλάξουν οι προτεραιότητές του, καλείται να υιοθετήσει μια ευρύτερη ατζέντα θεμάτων, η οποία εκτείνεται πέρα από ακαδημαϊκά επιτεύγματα και επιτυχίες και αφορά στην ενσωμάτωση στόχων προαγωγής της ψυχικής υγείας. Οι στόχοι αυτοί, που συνδέονται με την προαγωγή της ψυχολογικής ευημερίας των παιδιών, την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη και καλλιέργεια της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, είναι άμεσα συνυφασμένοι με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Η ανάπτυξη ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων, η οποία συνιστά βασικό στοιχείο της ψυχικής ευημερίας και ανθεκτικότητας, άπτεται του αντικειμένου της επικοινωνίας και της συμβουλευτικής και σχετίζεται άμεσα με την καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται τα κεφάλαια του παρόντος συλλογικού τόμου, τα οποία αναφέρονται είτε, ειδικότερα, σε εφαρμογές της συμβουλευτικής στη σχολική κοινότητα και ειδικότερα στην πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών/μαθητριών είτε εστιάζονται σε ζητήματα επικοινωνίας στο σχολικό περιβάλλον. Τόσο η συμβουλευτική όσο και η καλλιέργεια της επικοινωνίας συμβάλλουν στην ομαλή προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και στην πρόληψη συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών, καθώς η επικοινωνία συνιστά βασική διάσταση της συμβουλευτικής και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα κάθε συμβουλευτικής διαδικασίας."



Δείτε περισσότερες πληροφορίες πατώντας: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου