Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα»: Η νέα έκθεση του Θοδωρή Λάλου στη Λήμνο

 


Bomb it 2021 17×22εκ Θοδωρής Λάλος

Μια έκθεση γεμάτη χρώματα, φως, αθωότητα και μυρωδιά θάλασσας

8 Αυγούστου 2023
- 20 Σεπτεμβρίου, 2023


Η Poseidon art gallery φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του Θοδωρή Λάλου «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» από τις 8 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Μια έκθεση γεμάτη χρώματα, φως, αθωότητα και μυρωδιά θάλασσας.

Ακούς ή νιώθεις το γέλιο; Σαν μια μικρή σταγόνα ευτυχίας που ξεχειλίζει από ένα μισογεμάτο ποτήρι ή μήπως ειρωνεία που προσπαθεί να κρυφτεί καμουφλαρισμένη πίσω από ένα (πικρό) χαμόγελο. Μια θάλασσα οι αναμνήσεις. Καταδύεσαι και ψαρεύεις στο βυθό του μυαλού σου. Άλλοτε καθαρός, με κοχύλια χρωματιστά, σπάνια ψάρια, κοράλλια και αστερίες και άλλοτε θολός, αναταραγμένος, σκοτεινός, άβυσσος…

Μια λέξη, μια εξομολόγηση, η αίσθηση ενός χαδιού σε ένα ανυπόμονο μάγουλο, μια παλιά ξεθωριασμένη φωτογραφία, σκισμένες σελίδες ενός βιβλίου και ένας κόσμος που άφησες, ένας εαυτός που ξέχασες και δεν τον νιώθεις πια, δεν γνωρίζεστε αλλά σου ξυπνά μια αναπάντεχη οικειότητα ,σα μια ζεστή αγκαλιά τις πρώτες νύχτες του φθινοπώρου… έρχεται, επιστρέφει προσκαλώντας σε σ’ ένα παιχνίδι.



Στήσε αυτί… Έπεσε το ζάρι…

Τι κι αν προσπάθησες να ξεφύγεις, τι κι αν αγάπησες, αγαπήθηκες, πόνεσες, δάκρυσες, έφυγες και
μετάνιωσες; Ένα ταξίδι στο επέκεινα και μια ψυχή που επιστρέφει. Ή μήπως αποχωρεί οριστικά για
άλλες στεριές και θάλασσες.

Κοιμάσαι, θυμάσαι ελπίζεις και απελπίζεσαι. Ποιο ταξίδι ,ποια μυρωδιά και ποια μελωδία να σε οδηγεί…


Σεφέρης 2021 30χ40εκ Θοδωρής Λάλος


Ποια πατρίδα αφήσαμε πίσω μας και με τόση νοσταλγία μας στοιχειώνει; Ένα σφύριγμα στο βάθος, ένας ψίθυρος που σε καλεί σαν μια σειρήνα θελκτική και εσύ δεμένος στο κατάρτι. Να πας εκεί που οι σκέψεις ακούγονται. Σαν κύμα αντιμάμαλο που παφλάζει στο ξύλινο μουράγιο.

Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα. Ανταριασμένη και γαλήνια, με τον αέρα να χαϊδεύει τη ράχη της και να περνάει τα μικρά του δάχτυλα στα ξέπλεκα μαλλιά της.

Μην τη φοβηθείς. Είναι μέσα σου.
Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα
κι είναι στη μυρωδιά της μέσα που το ψάρι αστράφτει
μάταια μην ψάχνεις
Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη
πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα. (*)
Μαργαρίτα Τιλελή-Αρχαιολόγος
Θεσσαλονίκη Οκτώβρης του 2022
(*) Οδυσσέας Ελύτης.Μαρία Νεφέλη. Εκδόσεις Ίκαρος 1978




Χαλεπάς 2022 30χ40εκ Θοδωρής Λάλος


S.S IONION 2022 42X60εκ Θοδωρής Λάλος


Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Λάλο
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτη του 1976. Σπούδασε ζωγραφική με άριστα στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Α΄ εργαστήριο) και συντήρηση έργων τέχνης στην Αθήνα με υποτροφία στην Ρώμη.

Έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του υπάρχουν στην μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Καβάφη Αλεξάνδρεια Αιγύπτου και Stedelijk Van Abbemuseum Αϊντχόβεν
Ολλανδίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Ξυπολίτου



Παγωτό 2023 17χ17εκ Θοδωρής Λάλος



Πηγή: https://elculture.gr/
Αποστολή ενημέρωσης: Γιώργος Ι. Μπαλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου