Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Νέο βιβλίο: Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς - Κουδαρίτικα


Το εξώφυλλο του βιβλίου

Με μεγάλη χαρά αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, σας ανακοινώνουμε ότι κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο που αφορά την αρχιτεκτονική της Κρανιάς, τους μαστόρους και την κωδικοποιημένη γλώσσα που αυτοί μιλούσαν, την Κουδαρίτικη.
Το βιβλίο το υπογράφει ο Γιώργος Ιωάννου Μπαλής, αστυνομικός ε.α., ο οποίος διαμένει με την οικογένειά του στη Γιάννουλη Λάρισας. Ο Γιώργος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την έρευνα της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, καθώς επίσης και με την ποίηση. Ήδη έχει εκδώσει ένα ακόμη αξιόλογο βιβλίο που συγκέντρωσε θετικότατες κριτικές από ειδήμονες και αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο αυτό έχει τον τίτλο: "Ο πλούτος του Αριστοφάνη στην Ξηροκρανιώτικη ντοπιολαλιά". Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο για το προηγούμενο βιβλίο πατώντας εδώ. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά ερευνητικά άρθρα σε εφημερίδες και σημαντικά περιοδικά και εκδόσεις, όπως το "Θεσσαλικό Ημερολόγιο", που εκδίδει εδώ και πολλά χρόνια ο χαλκέντερος ερευνητής της ιστορίας μας κ.Κώστας Σπανός.
Αυτή τη φορά ο Γιώργος ο Μπαλής μας παραδίδει ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο για τον τόπο μας, την αρχιτεκτονική του, τους μαστόρους και τα Κουδαρίτικα.
Στις 29 Μαρτίου ημέρα Σάββατο, στις 18.30 μ.μ. και στην αίθουσα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας στην οδό Καραθάνου 33, στη Λάρισα, θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα και από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές, όπως ο Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, η Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Παύλος Λάλος συνταξιούχος δημοσιογράφος και ερευνητής (εκδότης του περιοδικού Αντι.δωρο Περραιβίας) και η Γεωργία Λάλου, αρχιτέκτων - μηχανικός του ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση είστε όλοι καλεσμένοι να την παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε.
Ευχόμαστε ολόψυχα στο φίλο και συμπατριώτη Γιώργο Μπαλή, καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο του, και να βρει τη ίδια απήχηση στο αναγνωστικό κοινό όπως και το προηγούμενο! Του ευχόμαστε επίσης υγεία και να μας χαρίσει στο μέλλον και άλλα αξιόλογα τέτοια πονήματα!
Στη συνέχεια φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες ακολουθεί η ανακοίνωση από το Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας "Η Ξηροκρανιά" για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου καθώς και η αφίσα της εκδήλωσης.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Η ΄΄ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ΄΄

   Στα πλαίσια της συνεχούς παρουσίας  και αρωγής του  «Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων, ‘’Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ΄΄», στις όποιες προσπάθειες και έργα Κρανιωτών που ασχολούνται με θέματα που προάγουν τον πολιτισμό και ιδιαίτερα την ιστορία-λαογραφία της Κρανιάς, το Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 06:30 στην αίθουσα του συλλόγου, Καραθάνου 33 Λάρισα, παρουσιάζεται το βιβλίο «Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς-Κουδαρίτικα», του Γεωργίου Ιωάν. Μπαλή.
   Πρόκειται για μια προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής των μαστόρων, που χτίζανε πέτρινα σπίτια και άλλες κατασκευές στην Κρανιά, αλλά και μετακινούμενοι, σε πολλά χωριά στην ευρύτερη  περιοχή της επαρχίας  Ελασσόνας, Κοζάνης και Λαρίσης.  
  Ακόμη,  ξεκινώντας βιωματικά και από αγάπη στην τοπική λαλιά του γενέθλιου χωριού, γίνεται μία προσπάθεια πλήρους καταγραφής της κουδαρίτικης-μαστορικής «συνθηματικής γλώσσας», που έχει την ιδιομορφία, της διάχυσης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή γλώσσα των κρανιωτών. 
  Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι: Kώστας Σπανός (εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»), Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη (δημοσιογράφος, εκλ. επίκουρη Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γεωργία Λάλου (αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π. Θεσσαλονίκης), Παύλος Λάλος (συνταξ. δημοσιογράφος, υπεύθυνος του περιοδικού «Αντίδωρο Περραιβίας»), που θα συντονίσει και την εκδήλωση, η οποία θα ολοκληρωθεί με έκθεση φωτογραφίας  με θέμα το βιβλίο και  την παράθεση  μικρής  δεξίωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ "Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ"


Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στις 6:30 μ.μ. θα γίνει  παρουσίαση του βιβλίου «Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς-Κουδαρίτικα» του Γεωργίου Ιωάν. Μπαλή.

Θα μιλήσουν οι:
Kώστας Σπανός (εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»)
Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη (δημοσιογράφος, εκλ.  επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
Γεωργία Λάλου (αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θεσσαλονίκης)
Παύλος Λάλος (συνταξ. δημοσιογράφος, υπεύθυνος του περιοδικού «Αντίδωρο Περραιβίας»), που θα συντονίσει και την εκδήλωση.
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του συλλόγου, Καραθάνου 33, Λάρισα, όπου θα ολοκληρωθεί με την έκθεση φωτογραφίας με θέμα το βιβλίο και την παράθεση μικρής δεξίωσης.                                                                                                       
                                                                                       Με τιμή
Είσοδος ελεύθερη                                                           Το Δ.Σ του Συλλόγου 

1 σχόλιο:

  1. να είμαστε παρόντες για να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες συγχωριανών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή