Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Προτεστάντες (Ευαγγελικοί) μοίρασαν έντυπο υλικό και στο χωριό μας


Με έκπληξη χθες, Τρίτη 12 Ιουλίου 2017, συμπατριώτες μας στο χωριό βρήκαν κρεμασμένη στην πόρτα του σπιτιού τους μια σακούλα όπως αυτήν της παραπάνω εικόνας. Η σακούλα περιείχε την Καινή Διαθήκη και έντυπο υλικό της λεγόμενης Ευαγγελικής Εκκλησίας. Αυτές τις ημέρες η "Ευαγγελική Εκκλησία" μοιράζει έντυπο υλικό στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Γρεβενών.
Από το 2004 η "Ευαγγελική Εκκλησία" έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια μοιράζοντας την Καινή Διαθήκη και άλλο έντυπο υλικό σε όλη την Ελλάδα από πόρτα σε πόρτα. Έως τώρα έχει ήδη μοιραστεί το υλικό σε αρκετές περιοχές - πόλεις και χωριά - της Ελλάδας. Το δε κόστος του προγράμματος ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιλιγγιώδες ποσό των 6.000.000 ευρώ.

Πώς αντιμετωπίζουμε την πράξη αυτή της "Ευαγγελικής Εκκλησίας" ως χριστιανοί ορθόδοξοι;
Πρώτα από όλα δεν χρειάζεται αναστάτωση. Ο ορθόδοξος χριστιανός είναι ανάγκη να είναι άνθρωπος της αγάπης και όχι μόνο να το λέει, αλλά και να το δείχνει στην πράξη προς όλους. Αν ξέρουμε τί πιστεύουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί και αν δεν επιθυμούμε να αλλοιώσουμε με την θέλησή μας την ορθόδοξη πίστη μας δεν θα μας την αλλοιώσει κανένας. Όσοι ορθόδοξοι δεν γνωρίζουν την ορθόδοξη πίστη επαρκώς, αλλά και τα "πιστεύω" της "Ευαγγελικής Εκκλησίας", δεν χρειάζεται, σύμφωνα με την Εκκλησία μας, να ανοίγουν διάλογο μαζί τους για θρησκευτικά θέματα. Μπορούμε να κρατήσουμε την Καινή Διαθήκη η οποία περιέχεται στο δέμα και να απορρίψουμε το υπόλοιπο έντυπο υλικό. Η συγκεκριμένη Καινή Διαθήκη είναι μεταφρασμένη από χριστιανούς ορθόδοξους καθηγητές πανεπιστημίου και έχει την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωστόσο, η Καινή Διαθήκη, αποτελεί το "δόλωμα" για να λάβει κανείς και το υπόλοιπο έντυπο υλικό το οποίο βεβαίως είναι αιρετικό. 

Τί είναι η "Ευαγγελική Εκκλησία"; 
Πρόκειται για παρακλάδι, θα λέγαμε, του Προτεσταντισμού ο οποίος (Προτεσταντισμός) δημιουργήθηκε στους χρόνους του Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη από θεολόγους οι οποίοι αντέδρασαν (διαμαρτυρήθηκαν, γι' αυτό και Διαμαρτυρόμενοι) απέναντι στην αλλοίωση του κηρύγματος του Χριστού εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ("Ιερά Εξέταση", "Συγχωροχάρτια", ενεργή ανάμιξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  στην πολιτική κ.ά).
Έτσι, οι Προτεστάντες ή αλλιώς οι Διαμαρτυρόμενοι αποσχίστηκαν από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δημιουργώντας την δική τους Εκκλησία. Για να διασφαλίσουν την αγνότητα του κηρύγματος του Χριστού έφτασαν να αποδέχονται μόνο τη ζωή του Χριστού, δηλαδή όλα όσα είπε και έκανε ο Χριστός, τα θαύματα, την Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Αποδέχονται επίσης και την Αγία Τριάδα. Δεν δέχονται όμως τους Αγίους της Εκκλησίας, τις εικόνες και τα Μυστήρια της Εκκλησίας.
Επίσης, δεν έχουν ιερατείο και ο καθένας και η καθεμιά μπορούν να επικοινωνούν με το Άγιο Πνεύμα. Αυτός είναι και λόγος που δημιουργήθηκαν πολλές προτεσταντικές "Εκκλησίες" (Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενοι, Ευαγγελικοί, Πεντηκοστιανοί κ.ά.). Συνάζονται σε ευκτήριους οίκους, όπου γίνονται ομιλίες και στη συνέχεια τραγουδούν θρησκευτικά τραγούδια και επικοινωνούν με το Άγιο Πνεύμα. Η "Ευαγγελική Εκκλησία" στην Ελλάδα είναι οργανωμένη με παραρτήματα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, ενώ παράλληλα διατηρεί και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου