Η Ευαγγελία Παπαδήμου
Η συμπατριώτισσά μας, Βιολόγος, Ευαγγελία Παπαδήμου διαπρέπει στο Εξωτερικό στην επιστημονική ειδίκευση της Βλαστικής Κυτταρικής Βιολογίας μετά από λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό στον ευαίσθητο, σημαντικό και πολλά υποσχόμενο, για τον άνθρωπο και τις ασθένειες, τομέα της Βιολογίας. Θεωρούμε ενδιαφέρον να επισημάνουμε πως η Ευαγγελία αποπεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Κρανιά, έναν τόπο απομακρυσμένο από τα αστικά κέντρα και με ελάχιστα ερεθίσματα σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν παιδιά των πόλεων. Αυτή η "λεπτομέρεια" κάνει νομίζουμε ακόμη πιο αξιοθαύμαστη την όλη πορεία της Ευαγγελίας.
Εμείς από εδώ εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Ευαγγελία για όσα κάνει πάνω στην επιστήμη της με τόσο ζήλο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο. Μας κάνει περήφανους ως Κρανιώτες και ως Έλληνες.
Ακολουθεί ένα άρθρο/κείμενο από συνέντευξη της Ευαγγελίας που περιγράφει συνοπτικά την επιστημονική εξέλιξή της, τις προοπτικές της επιστήμης που ασκεί, αλλά και τις δυσκολίες ανά την Ευρώπη σχετικά με την Κυτταρική Βιολογία και την Κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς. Στη συνέχεια παρατίθενται διάφορα links από ιστοσελίδες του Εξωτερικού μέσα από τις οποίες μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την επιστημονική δραστηριότητα της Ευαγγελίας.
Χρήστος Γκουνέλας
* Ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας Γιώργο Ι. Μπαλή για την αποστολή του θέματος.
Ακολουθεί το κείμενο:
Μετά την ολοκλήρωση διδακτορικής διατριβής στην Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα, την πατρίδα της, η Ευαγγελία Παπαδήμου αποφάσισε να μεταβεί στην έρευνα εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Έχει περάσει δύο μεταδιδακτορικά χρόνια που εργάζονται σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικού στη Γαλλία με μια υποτροφία Marie Curie. «Η ελπίδα μου ήταν να δουλέψω σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα» και να μείνω στη Γαλλία, λέει. Δεν λειτούργησε έτσι.
Παρόλο που πολλοί νέοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζυγίζουν καλές ευκαιρίες για έρευνα κατά της εγγύτητας στο σπίτι όταν αποφασίζουν για την επόμενη θέση τους, η Παπαδήμου έπρεπε επίσης να λάβει υπόψη έναν άλλο παράγοντα: το πολιτικό κλίμα των δυνητικών χωρών υποδοχής. "Ήθελα να το κάνω αυτό στη Γαλλία, αλλά ... δεν είχαν το δικαίωμα να δουλέψω στα κύτταρα των ανθρώπινων εμβρυϊκών στελεχών - μέχρι να έρθει η ώρα για να φύγω". Παραδόξως, στην Ιταλία - μια από τις λιγότερο επιτρεπτές χώρες για την έρευνα για βλαστικά κύτταρα - βρήκε την ευκαιρία που ταιριάζει τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις προσωπικές της φιλοδοξίες. «Ήρθα στην Ιταλία λόγω της ισχυρής παράδοσης του εργαστηρίου της βλαστικής κυτταρικής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και της φαρμακολογίας των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της συμμετοχής του στο συναρπαστικό έργο EuroStemCell που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Είδα ότι θα έχω την ευκαιρία να δουλέψω σε ανθρώπινα εμβρυϊκά Κυττάρων ... και να μείνω στην Ευρώπη". Ωστόσο, σε μια τόσο ισχυρή καθολική χώρα, το κλίμα για την έρευνά της είναι "λίγο δύσκολο", λέει.
Η εμπειρία της Παπαδήμου δείχνει το λαβύρινθο των ευκαιριών - και των εμποδίων - ότι η Ευρώπη προσφέρει ερευνητές εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Οι ευκαιρίες είναι ισχυρές, αλλά συχνά είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν οι συμπεριφορές - και μερικές φορές το έργο - σε ριζικά διαφορετικές πολιτικές όταν διασχίζετε διαφορετικά ανοικτά εθνικά σύνορα. Οι ερευνητές σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, ανησυχούν ότι οι τοπικοί περιορισμοί θα ωθήσουν τις σημαντικότερες προόδους του τομέα από τα εργαστήριά τους και έξω από τα εθνικά σύνορά τους. Οι ερευνητές που επιθυμούν να οικοδομήσουν μια σταδιοδρομία στον τομέα πρέπει να μάθουν να περιηγούνται στο λαβύρινθο της ευρωπαϊκής πολιτικής και να προσαρμόζονται στις κλιματικές συνθήκες έρευνας και χρηματοδότησης στις χώρες στις οποίες καταλήγουν.
Ο λαβύρινθος της Ευρωπαϊκής πολιτικής
Αυτές τις μέρες είναι κοινό - ειδικά για τους ξένους - να βλέπουν τη Δυτική Ευρώπη ως μια κάπως ομοιογενή θέση. Όμως, κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της κουλτούρα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την ιστορία της - έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει επίσης τον δικό της τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσο ευαίσθητου θέματος όπως η έρευνα που περιλαμβάνει ανθρώπινα έμβρυα. Οι επιστήμονες, οι ηθικοί, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και, μερικές φορές, η καθολική εκκλησία που ζυγίζει, το φάσμα των πολιτικών έρευνας για βλαστοκύτταρα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι περίπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο - γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να επιλέγουν μια χώρα και να προσαρμόζονται στο τοπικό κλίμα έρευνας .
Στο ένα άκρο, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία είναι από τις πιο φιλελεύθερες στον κόσμο όταν πρόκειται για την έρευνα για τα κύτταρα HES. Όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες, αυτές οι δύο απαγορεύουν την αναπαραγωγική κλωνοποίηση, αλλά επιτρέπουν τόσο την καταστροφή των εμβρύων για την παραγωγή νέων κυτταρικών σειρών όσο και τη δημιουργία εμβρύων με μεταφορά πυρηνικών σωματικών κυττάρων για θεραπευτική κλωνοποίηση. Μετά την απομόνωση των πρώτων κυττάρων hES το 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Σουηδοί ερευνητές άρχισαν να δουλεύουν με κύτταρα hES υπό την καθοδήγηση ενός νόμου του 1991 που επέτρεπε τη χρήση εμβρύων για να μελετήσουν την πρώιμη ανάπτυξη. Παρόλο που η έρευνα ήταν πάντα νόμιμη στη Σουηδία, οι περαιτέρω νόμοι που ψηφίστηκαν το 2003 και το 2005 έχουν διευκρινίσει αυτόν τον αρχικό νόμο και έχουν επισημοποιήσει τις δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα αυτή. Η θεραπευτική κλωνοποίηση νομιμοποιήθηκε το 2005.
(Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μετάφραση ξένου άρθρου)
Διάφοροι Σύνδεσμοι (links):
Καρδιακή δέσμευση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για την αποκατάσταση του μυοκαρδίου
Συγγραφέας (ες): Dana Zeineddine , Ευαγγελία Παπαδημού , Annabelle Mery , Claudine Mènard , Michel Puc. Ημερομηνία: Δεκ-29-2004. DOI: 10.1385 / 1-59259-879-Χ: 175
Περίληψη: στα καρδιακά κύτταρα, τα MSCs πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με 5-αζακυτιδίνη , ένα φάρμακο που παρεμβαίνει στη σύνθεση νουκλεϊνικών οξέων και με γονιδιακή έκφραση προκαλώντας απομεθυλίωση του DNA. Αν και...
Περίληψη | Πλήρες κείμενο | PDF (157K)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου