Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Έκθεση Ζωγραφικής της Μαρίας Παπαδήμου στην Κρανιά


Μια πρωτότυπη και σημαντική έκθεση ζωγραφικής/αγιογραφίας θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κρανιά Ελασσόνας από το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 5 Αυγούστου 2017 έως και την Δευτέρα 7 Αυγούστου. Η συμπατριώτισσά μας Μαρία Παπαδήμου θα εκθέσει εικονογραφικά έργα τα οποία αντλούν το περιεχόμενό τους από το Δωδεκάορτο της Λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας. 
Η Μαρία Παπαδήμου κατόρθωσε με δημιουργικό τρόπο να δώσει μια νέα δυναμική στον Βυζαντινό Εικονογραφικό κύκλο του Δωδεκαόρτου συνδυάζοντας την Παράδοση με σύγχρονες τεχνικές, αλλά και πάνω από όλα με την προσωπική της καλλιτεχνική φαντασία. 
Το Ιστολόγιο της εύχεται θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία, τόσο στην έκθεση, όσο και στην συνολική της καλλιτεχνική πορεία, η οποία έως τώρα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και πολλά ακόμη εκπληκτικά υποσχόμενη.

Ακολουθεί το Σημείωμα της Καλλιτέχνιδας και στη συνέχεια η σχετική Πρόσκληση της εκδήλωσης. Στο τέλος του αφιερώματος μπορείτε να διαβάσετε ένα μικρό κείμενο από΄το Myro Gallery μέσα από το οποίο η Μαρία αφηγείται τα πρώτα, αλλά και κάποια από τα μετέπειτα σκιρτήματα της καλλιτεχνικής της ευαισθησίας και πορείας.

Χρήστος Γκουνέλας

Σημείωμα της καλλιτέχνιδος
Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Δωδεκάορτο» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην Κρανιά Ελασσόνας  5-6  και 7 Αυγούστου.
Το «Δωδεκάορτο» ανήκει στο λειτουργικό κύκλο της εκκλησίας και απεικονίζει τα δώδεκα σημαντικότερα επεισόδια της ζωής του Χριστού (Ευαγγελισμός, Γέννηση, Υπαπαντή, Βάπτιση, Μεταμόρφωση, Έγερση Λαζάρου, Βαϊοφόρος, Σταύρωση, Ανάσταση, Ανάληψη, Πεντηκοστή, Κοίμηση Θεοτόκου).
Αφορμή στάθηκε το μάθημα της βυζαντινής εικονογραφίας, που δίδαξα σε ΙΕΚ Αγιογραφίας το 2013. Η  στατικότητα και ο συντηρητισμός  που αποπνέουν οι εικόνες , σε συνδυασμό με όλους τους κανόνες που υπαγορεύει η παραδοσιακή αγιογραφία, έκαναν την  καλλιτεχνική  φύση και την αισθητική μου να κλωτσάνε, να θέλουν να ξεφύγουν. Επίσης, η χρήση  πολυτελών υλικών, όπως η σκόνη από πολύτιμους  λίθους, τα φύλλα χρυσού, οι χρυσές ψηφίδες , δεν είναι κατά τη γνώμη μου καθόλου απαραίτητα για να υμνήσει κανείς το θεό. Έτσι, επέλεξα υλικά όπως παλιές εφημερίδες και περιοδικά για να αποδώσω τα ρούχα και τα φωτοστέφανα των αγίων, κι έπαιξα με τα χρώματα, επιλέγοντας πιο χαρούμενους τόνους.
Μέσα από την επεξεργασία όλου αυτού του υλικού, με έκπληξή μου ανακάλυψα αισθητικές συγγένειες μεταξύ αγιογραφίας και μοντέρνας τέχνης. Οι μεγάλες επίπεδες επιφάνειες, τα πλακάτα χρώματα, τα καθαρά περιγράμματα στις μορφές, είναι στοιχεία της τέχνης του Πικάσο, του Ματίς και άλλων καλλιτεχνών των αρχών του 20ου αι. που άλλαξαν την πορεία της τέχνης.
Τα αποτελέσματα όλης αυτής της δημιουργικής διαδικασίας είναι το δικό μου «Δωδεκάορτο». Σας καλώ λοιπόν, να το απολαύσετε και να το συζητήσουμε από κοντά στον τόπο που μεγάλωσα. Μέσα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που παρουσίασε το όλο θέμα, ατσάλωσε τη θέληση και την επιμονή μου να γίνω και να συνεχίσω να πορεύομαι  σε νέες εικαστικές αναζητήσεις. 
Εγκαίνια: Σάββατο, 5 Αυγούστου , 20.00μ.μ
Ώρες λειτουργίας: πρωί  10.30-13.30, απόγευμα 18.00-21.00μ.μ


"Με το ροκοκό για παράδειγμα δεν είχα ποτέ μου καμία σχέση και αυτό το γράφω καθαρά και μόνο για να σου τραβήξω την προσοχή. Το φως του ήλιου, όπως και αυτό της τηλεόρασης, τα πρωτοαντίκρυσα κάπου έξω από την Λάρισα. Στην Κρανιά Ελασσόνας, το 1976. Κάτι μπογιές εδώ και κει στο πάτωμα, κάτι πήλινα που τ’ άφηνα στο περβάζι κι έσκαγαν κάτω με το πρωινό άνοιγμα των παραθυρόφυλλων… Θραύσματα, σπαράγματα έμπνευσης. 

Αργότερα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, ταξίδεψα, άλλαξα τόπους διαμονής. Στα Γιάννενα έκανα μία στάση έξι χρόνων. Εκεί πήρα και το δεύτερο πτυχίο μου από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Το μάτι μου γυάλιζε κι ήξερα πως δεν ευθύνονταν γι’ αυτό μονάχα η αντανάκλαση του φωτός πάνω στους φακούς των γυαλιών μου. Ξεκίνησα να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά. Κόπηκα, ενώθηκα, καλουπώθηκα, απελευθερώθηκα, πλάστηκα. Με εξέθεσα έκτοτε ανεπανόρθωτα, επανειλημμένα και σε διάφορα μέρη. Στα Γιάννενα – ομαδικές και μία ατομική – στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη – 1η Biennale , Γκαλερί Myro με «Το πρόσωπο του καλλιτέχνη» (ομαδική έκθεση), κ.ά. Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές". 
(Πηγή: myrogallery.blogspot.gr/) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου