Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ο Θοδωρής Λάλος στην Αγία Πετρούπολη

«Δικαίωμα στο Μέλλον» – Αγία Πετρούπολη

Έλληνες καλλιτέχνες στη διεθνή ομαδική έκθεση με θέμα την Επανάσταση
MISP- Μουσείο Τέχνης του 20ού και του 21ου αιώνα

Αγία Πετρούπολη (Ρωσία)
25 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2017

Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18:00
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη (Музей искусства Санкт-Петербурга XX-XXI веков), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Έχει θέμα την «Επανάσταση», όχι μόνο τη συγκεκριμένη ρωσική επανάσταση, αλλά την έννοια της επανάστασης γενικότερα ως ένα σύνθετο κοινωνικο-πολιτιστικό γεγονός που δεν περιορίζεται στην εξέγερση ή στην στρατιωτική σύγκρουση. Περισσότεροι από 60 σύγχρονοι καλλιτέχνες, διάσημοι εικαστικοί, αναγνωρισμένοι δάσκαλοι αλλά και νέοι δημιουργοί και ανερχόμενα ταλέντα θα εκφράσουν την άποψη τους για τις επαναστατικές ιδέες, τις ανανεωτικές εξελίξεις, για την παρούσα και τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Σε κάθε εποχή το ιδεώδες της επανάστασης ξεσήκωνε και ενέπνεε την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε όλες τις εκφράσεις της (μουσική, χορό, ποίηση, εικαστικά) γιατί η ανατροπή των κατεστημένων σχημάτων ανοίγει, έστω και σαν ψευδαίσθηση, νέες προοπτικές και ελεύθερους ορίζοντες. Από τη συναρπαστική εικόνα της ουτοπίας ως τη σκληρή πραγματικότητα της καταστροφής, είναι πολλές οι εννοιολογικές διαβαθμίσεις του όρου. Η ιδέα του μαζικού ξεσηκωμού ήταν πάντα συνδεδεμένη με το όνειρο της ανθρωπότητας για την αναδιοργάνωση του κόσμου, την ανάπτυξη των χωρών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αλλά η επαναστατική πίστη και ο αγώνας για τον απόλυτο θρίαμβο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, συχνά μετατρέπονται σε καταστροφή, σε πόλεμο, σε δραματικές καταστάσεις. Και από μια τέτοια διαδικασία η καλλιτεχνική ευαισθησία μπορεί να αντλήσει αισιοδοξία και ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον ή, αντίθετα, να καταγράψει τη σύγκρουση, το ματοκύλισμα, την τραγωδία. Ο κάθε καλλιτέχνης, μέσα από την προσωπική ματιά του, τις πεποιθήσεις και τα βιώματά του, τα εκφραστικά μέσα και τα υλικά που τον αντιπροσωπεύουν περισσότερο, θα δώσει τη δική του εικόνα της επανάστασης, εμβαθύνοντας στις πολλαπλές πτυχές και τις απρόσμενες προεκτάσεις που μπορούν να αποδοθούν στη συγκεκριμένη έννοια.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη (www.mispxx-xxi.ru/eng/) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Μόσχα), το IGAV – Istituto per le Garuzzo Arti Visive (Ιταλία), το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), το Νέο Μουσείο του Aslan Chekhoev (Αγία Πετρούπολη) και τις Γκαλερί Anna Nova ArtGallery, Marina Gisich (Αγία Πετρούπολη) και Gallery Pechersky Gallery (Μόσχα).

Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Εγκαινιάζεται στους πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου MISP στην Griboedova 103 στις 25 Οκτωβρίου 2017, στις 18:00, και συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο όλων των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία υποστηρίζεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αποτελείται από 10 καλλιτέχνες: Βένια Δημητρακοπούλου, Αντιγόνη Καββαθά, Θόδωρος Λάλος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Νατάσσα Πουλαντζά, Στέλιος Φαϊτάκης, Έλλη Χρυσίδου και Κλίτσα Αντωνίου από την Κύπρο. Για την επιλογή των καλλιτεχνών συνεργάστηκαν ο Γιάννης Μπόλης (Επιμελητής ΚΜΣΤ) και η Αφροδίτη Οικονομίδου που επιμελείται τη συμμετοχή στην Αγία Πετρούπολη.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά)
Klitsa Antoniou / Kirill Arganovsky / Zaven Arshakuni / Vyacheslav Afonichev / Manolis Baboussis / Konstantin Batynkov / Petr Belenok / Aleksey Belyaev-Gintovt / Gleb Bogomolov / Sergey Borodkin / Erik Bulatov / Valery Vatenin / Gor Chahal / Kirill Chelushkin / Elli Chrisidou / Claire Gavronsky / Vadim Grigoriev-Bashun / Aleksandr Dashevsky / Venia Dimitrakopoulou / Irina Drozd / Stelios Faitakis / Oleg Zhogin / Dmitry Kaminker / Mikhail Karasik / Antigoni Kavvatha / Vladimir Kozin / Marina Koldobskaya / Mikhail Komrakov / Petr Konnikov / Theodore Lalos / Filippo Leonardi / Paolo Leonardo / Francesco Lopomo / Alexander Maganiotis / Tito Marci / Dimitris Merantzas / Nino Migliori / Yury Nikiforov / Anatoly Osmolovsky / Arkady Petrov / Ivan Plusch / Natassa Poulantza / Aleksandr Pozin / George Pusenkoff / Vitaly Pushnitsky / Kerim Ragimov / Viktor Remishevsky / Renzogallo / Mikhail Roginsky / Sonia Ros / Andrey Rudiev / Konstantin Simun / Natalia Shalina / Rose Shakinovsky / Aleksandr Sitnikov / Haim Sokol / Ivan Sotnikov / Vladimir Tabanin / Igor Tishin / Danila Tkachenko / Vitaly Tyulenev / Cosimo Veneziano / Ciro Vitale & PierPaolo Patti

Θόδωρος Λάλος

Θόδωρος Λάλος, Τώρα / Cейчас!, 2017 (εγκατάσταση, ζωγραφική σε χαρτί, 220x220 εκ.).

/ Cейчас!, 2017 (εγκατάσταση, ζωγραφική σε χαρτί, 220×220 εκ.).
Με τα χειροποίητα χαρτιά βαμμένα με έντονο κόκκινο χρώμα ο Λάλος αναφέρεται και προσεγγίζει διαχρονικά τις έννοιες της Επανάστασης και της Ουτοπίας. Στην επιφάνεια της, το ηχηρό σύνθημα «τώρα», γραμμένο με κίτρινα γράμματα, μεταφέρει το μήνυμα της Επανάστασης στο παρόν, διατρανώνει την επιτακτική ανάγκη της αντίστασης, της ανατροπής και της αλλαγής σ’ έναν κατακερματισμένο, παγιδευμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο που έχει χάσει τα σημεία αναφοράς και τις αξίες του.

* Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ι. Μπαλή για την ενημέρωση.

Πηγή: http://hfc-worldwide.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου