Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Τα "Μπαμπαλιούρια" στην Κρανιά Ελασσόνας



Ένα πανάρχαιο διονυσιακό δρώμενο εναρμονισμένο στην Ορθόδοξη Παράδοση

Νέοι του χωριού, η Δημοτική Κοινότητα της Κρανιάς με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΜΕΣΚΕ και  η χορωδία γυναικών αναβιώνουν κάθε χρόνο τα «μπαμπαλιούρια» την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στην Κρανιά Ελασσόνας.
Νεαρά αγόρια ντυμένοι καπετάνιοι με φουστανέλες, έχοντας στο πλάι τους το "ταίρι" τους, που είναι κι αυτά νεαρά αγόρια με γυναικεία ενδύματα, εμφανίζονται στο προαύλιο της Εκκλησίας νωρίς το πρωί πριν ακόμη τελειώσει η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Τα κουδούνια που κρέμονται από τη μέση των "κουδουνάδων" ηχούν δίνοντας το μήνυμα της εκκίνησης της νέας χρονιάς, αλλά και παράλληλα το άγγελμα του ξυπνήματος της φύσης, μιας που οδεύουμε σιγά-σιγά προς την άνοιξη.

Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο κάνοντας "κλίκ" στην εικόνα




Μετά την απόλυση της Εκκλησίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου τα "μπαμπαλιούρια" λένε τα τραγούδια/κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Τραγουδώντας έπειτα, κλέφτικα τραγούδια, τα «μπαμπαλιούρια» παίρνουν τον δρόμο για τις γειτονιές του χωριού προπορευομένων των "κουδουνάδων" με το πράσο στο χέρι για να φυλάνε το "μπουλούκι" (ομάδα). Στα σπίτια που επισκέπτονται λένε τα ανάλογα κατά περίπτωση παινέματα στον ‘’αφέντη’’ του σπιτιού, στην ‘’κυρά’’, στο νιόπαντρο ζευγάρι, στον ιερέα, στους τοπικούς άρχοντες, στον δάσκαλο, στα μικρά παιδιά, στους ξενιτεμένους, στους εορτάζοντες/ουσες κ.λ.π. Παράλληλα δεν λείπει και η αλληλοσκωπτική διάθεση θυμίζοντας και εδώ τις διονυσιακές ρίζες του εθίμου.

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος - Μουσικός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου