Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου… (ΦΩΤΟ)

 



Η οικογένεια Μπατσίλα έζησε από κοντά το Μουντιάλ, προσκεκλημένη του Αθανασίου-Δευκαλίωνα Μπατσίλα, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής

Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…

Του Σωτ. Κέλλα,

«Τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου. Ἵνα εὖ σοι γένηται καὶ ἵνα μακροχρόνιος γένη ἐπὶ τῆς γῆς». Αυτή είναι η 5η εντολή του Δεκάλογου της Παλαιάς Διαθήκης και την εφάρμοσε κατά γράμμα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Μουντιάλ 2022, που έγινε στο Κατάρ, Κρανιώτης Αθανάσιος-Δευκαλίων Μπατσίλας.

Τι κι αν βρέθηκε να διοικεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, τι κι αν βρέθηκε να έχει να διαχειριστεί τους ακριβοπληρωμένους αστέρες του ποδοσφαίρου, τον Μέσι και τον Ρονάλντο, τι κι αν βρέθηκε να διαχειριστεί τα όσα συνέβησαν εξωαγωνιστικά… Η πρώτη του προτεραιότητα ήταν να τιμήσει τους γονείς του που τους κάλεσε τις μέρες του Μοντιάλ, με αποκορύφωμα την παρακολούθηση του τελικού μεταξύ Αργεντινής-Γαλλίας, όπου τους είχε σε περίοπτη θέση.

Άλλωστε, ήξερε την αδυναμία του πατέρα του Κώστα για τα αθλητικά, που διετέλεσε πρόεδρος του Δευκαλίωνα Κρανιάς, μέλος της διοίκησης της ΕΠΣΛ και κάποια στιγμή είχε κατέβει σε αρχαιρεσίες ως ανεξάρτητος μεμονωμένος ένας εναντίον… όλων. Και τώρα καμαρώνει που στα παιδιά του έδωσε αθλητική παιδεία, αφού οι δύο γιοι του (Αθανάσιος-Δευκαλίωνας και Δημήτρης) τελείωσαν ΤΕΦΑΑ.

Ο Σάκης Μπατσίλας, που φαίνεται πλέον σε όλα τα έντυπα της χώρας, σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία για να κάνει μεταπτυχιακό στο Sport Management και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αγγλία.

Ο Κώστας Μπατσίλας με τη γυναίκα του Θεοπούλα, την κόρη τους Κατερίνα και τα εγγόνια τους Κωνσταντίνο και Παναγιώτα, είχαν θερμή υποδοχή από τη στιγμή που έφθασαν στην Ντόχα και πραγματικά άρχισαν να ξεναγούνται σε όλο το Κατάρ. Βρήκαν και Λαρισαίο, όπως τον Παλάσκα, που έχει κάβα ποτών στη Γιάννουλη…

Τη μεγαλύτερη εμπειρία την έζησαν τα εγγόνια του που μπήκαν με τη σημαία της Αργεντινής στο γήπεδο, ενώ ο Κωνσταντίνος έδωσε την μπάλα για το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού, ακουμπώντας τον... Μέσι, που ήταν όνειρο ζωής.

Στον τελικό ήταν η μεγάλη στιγμή της υπόλοιπης οικογένειας, αφού για πρώτη φορά στη ζωή τους θα ήταν από τους προνομιούχους των 90.000 και σε θέση VIP που θα έβλεπαν τον τελικό «ζωντανά», ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης θα τον παρακολουθούσε τηλεοπτικά.

Μάλιστα, είχαν και το προνόμιο να γνωρίζουν και κόσμο… Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λόγω του έγγαμου βίου του γιου Αθανασίου-Δευκαλίωνα με την Κολομβιανή δικηγόρο (ονόματι Σιλβάνα) ότι θα έρχονταν σε επαφή με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε Μάρκες (Ivan Duque Marquez, 1η Αυγούστου 1976-), που διετέλεσε από τις 7 Αυγούστου 2018 έως τις 7 Αυγούστου 2022. Νωρίτερα, υπηρέτησε ως γερουσιαστής από το 2014 ως το 2018. Κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2018 με το κόμμα Δημοκρατικού Κέντρου στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 54% έναντι 42% για τον αντίπαλό του, Γκουστάβο Πέτρο. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Σαντοβάλ και έχουν τρία παιδιά. Είναι συγγραφέας βιβλίων, όπως «Νομισματικές Αμαρτίες» (2007), «Ο Μακιαβέλι στην Κολομβία» (2010), «Το Πορτοκαλί Φαινόμενο» (2015) και άλλα.

Υπήρχαν και όμορφες παρουσίες, όπως η μις Ρωσία 2017 Πολίνα Πόποβα που τελείωσε το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και είναι δημοσιογράφος.


 ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των αγώνων γνώρισαν και μορφές του ποδοσφαίρου, όπως τον Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, τον επονομαζόμενο «Ο Θαυματοποιός». Αυτός και ο Βραζιλιάνος, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, είναι οι μόνοι δύο άνθρωποι στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία που έχουν οδηγήσει/προπονήσει πέντε διαφορετικές ομάδες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Μιλουτίνοβιτς να είναι ο μόνος προπονητής που το έχει πετύχει αυτό με πέντε διαφορετικές ομάδες και σε πέντε συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα: Μέξικο (1986), Κόστα Ρίκα (1990), Ηνωμένες Πολιτείες (1994), Νιγηρία (1998) και Κίνα (2002). Η χαρακτηριστική φιγούρα του, με τη φράντζα να πέφτει στα μάτια του, αλά δεκαετία 1970 και με τα τεράστια γυαλιά να καλύπτουν τα μάτια του, ο «Μάρκο Πόλο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, είναι η μόνη εγγυημένη λύση για παρουσία στο μεγαλύτερο ραντεβού του αθλήματος! Και πάντα έφερνε «Μπόρα» στα Παγκόσμια Κύπελλα, αφού είναι ο πρώτος προπονητής που οδήγησε 4 διαφορετικές ομάδες πέρα από τον πρώτο γύρο -όλους εκτός από την Κίνα- κερδίζοντας το παρατσούκλι «Miracle Worker» («Ο Θαυματοποιός»), που του το κόλλησε για πρώτη φορά ο Άλαν Ρόθενμπεργκ (Alan Rothenberg), πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά, ο Μιλουτινόβιτς προπόνησε 8 διαφορετικές εθνικές ομάδες. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο.


 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΟΛΟΜΒIΑ

Ο Κώστας Μπατσίλας και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα, όπου απολαμβάνουν τη θεσσαλική πρωτεύουσα και όταν συναντηθήκαμε μαζί του μας είπε τα ακόλουθα: «Ο Σάκης κουράστηκε στο Μουντιάλ, αλλά είχε τον τρόπο να πετύχει. Είναι μόλις 45 χρονών και έχει τρομερή εμπειρία. Ξεκίνησε από το «Αθήνα 2004» και τώρα έφθασε μέχρι το Μουντιάλ, ενώ ετοιμάζεται για το Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας. Θεωρώ ότι πέτυχε πολλά και διέδωσε το Κατάρ σε όλο τον πλανήτη. Μια μικρή χώρα κατάφερε να διοργανώσει το πιο πετυχημένο αγωνιστικά Μουντιάλ. Ο ίδιος δεν έχασε ούτε έναν αγώνα… Πήγαινε παντού, όλα τα γήπεδα ήταν σε 50 χιλιόμετρα απόσταση. Στην Αμερική, μετά από τέσσερα χρόνια, στο επόμενο Μουντιάλ, οι περισσότερες ομάδες θα κάνουν πτήσεις μέχρι και δέκα ωρών. Θα αναπολούν όλοι το συμμαζεμένο Κατάρ. Το Μουντιάλ των περισσότερων γκολ πέρασε στην ιστορία. Και νομίζω ότι δίκαια ο γιος μου πήγε στην Κολομβία μαζί με τη γυναίκα του για να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Να δούνε και τα πεθερικά μου την Αριάδνη που γεννήθηκε τη χρονιά του Μουντιάλ, αφού είναι μόλις 7 μηνών… Κυρίως να τη δούνε οι γονείς της, γιατί με τη φουρτούνα της διοργάνωσης δεν μπόρεσαν να την απολαύσουν… Δεν έμαθαν να αλλάζουν ούτε πάνες… (σ.σ. γέλια)».

* * *

Ο Σάκης Μπατσίλας, ο οποίος ως την ηλικία των 18 ετών ζούσε στην Κρανιά Ελασσόνας, είναι σήμερα ένας από τους πιο έμπειρους και περιζήτητους μάνατζερ αθλητικών διοργανώσεων στην υφήλιο. Και επί της ουσίας είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να εκπληρωθεί το όραμα του Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ακολουθούν οι σχετικές φωτογραφίες: 











Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Αποστολή ενημέρωσης: Μαργαρίτης Μπαλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου