Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Διάφορα...χωρίς αδιαφορία



Μας αρέσει:
* Που αρκετοί νέοι ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Αρωγός στην κατεύθυνση αυτή είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Παπαευθυμίου ο οποίος κινείται με μεγάλο ζήλο και προσπαθεί να οργανώσει ημερίδα στο χωριό μας με ειδικούς εισηγητές από το ΕΘΙΑΓΕ-το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εδαφολογικό Εργαστήριο, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

* Που συγχωριανοί(-ές) μας εκπ/κοί επιλέχτηκαν ως Δ/ντές σχολικών μονάδων για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά και με την ψήφο των συναδέλφων τους. Αυτό τους τιμά ιδιαίτερα και δείχνει πως χαίρουν εκτίμησης. Καλή επιτυχία στο έργο τους.


* Που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται περιηγητικές και προσκυνηματικές εκδρομές, με συμμετοχή ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας.

* Που οι λαογραφικές εκδηλώσεις της “γέννας” και της “Βάφτισης”, που έγιναν στις 8 Αυγούστου του '15, ήταν από τις καλύτερες που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα. Αυτό συνέβη γιατί αποδόθηκαν με την καλύτερη δυνατή πιστότητα στην παράδοση, τόσο από ενδυματολογική και εκφραστική άποψη όσο και από σκηνοθετική, χωρίς υπερβολές, φτιασιδώματα και ξενόφερτα στοιχεία. Δίκαια απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού που είχε κατακλύσει κυριολεκτικά τους χώρους της πλατείας.
Παρατήρηση: Η εκδήλωση αυτή έδειξε πως κάθε επιτυχημένη αναβίωση εθίμων απαιτεί προγραμματισμό, συνέπεια, σοβαρότητα και δουλειά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τραγελαφικές καταστάσεις που μόνο πολιτισμό και παράδοση δεν εκφράζουν.
Και κάτι ακόμη...αναβίωση εθίμων και εκδηλώσεις που έχουν σχέση με γλέντια, χορούς και φαγοπότι καλό θα είναι, για να είναι αποδεκτές από ευρύτερο κοινό, να μη γίνονται σε περιόδους αυστηρής νηστείας.

* Που συνεχίζονται οι εκδόσεις βιβλίων από συγχωριανούς μας.

* Που στο χωριό μας στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΣΚΕ,
με αφορμή το Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσ/νίκης, μια μικρή ομάδα δραστήριων νέων (Τάκης Γαύρος, Θανάσης Πουρνάρας και τα μέλη του νεοσύστατου τότε συγκροτήματος “Black White”) διοργάνωσαν διαγωνισμό τραγουδιού. Στις εκδηλώσεις αυτές έλαβαν μέρος αρκετοί νέοι και νέες δείχνοντας το ταλέντο τους στο τραγούδι, συνοδευόμενοι ζωντανά από τη μουσική των “Black White”.
Για την ανάδειξη του καλύτερου ερμηνευτή αποφάσιζε η κριτική επιτροπή καθώς και το κοινό με τη βαθμολογία του. Το έπαθλο ήταν ένας μεγάλος δίσκος.
Μεταξύ των νικητών, για την ιστορία, ήταν η Λάλου Χρυσάνθη, ο Μπλιούμης Βάιος και άλλοι.

* Που οι συμμαθητές, απόφοιτοι Γυμνασίου 1982 και Λυκείου 1985, φύτεψαν κρανιές στην πάνω πλατεία και τοποθέτησαν ενημερωτική πινακίδα, με το λαϊκό θρύλο που αφορά την ιστορία του χωριού. Ευχόμαστε κι άλλες σειρές αποφοίτων να κάνουν κάτι ανάλογο.

* Που με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου-Λυκείου Κρανέας, με πρωτοβουλία του γιατρού Δημήτρη Γαλάνη, οργανώθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, γιορτή-σύναξη φοιτησάντων.
Μακάρι να υπάρχει και συνέχεια και την επόμενη φορά να προσκληθούν και καθηγητές.

* Που αρκετοί Κρανιώτες ασχολήθηκαν με την αντίσταση των Κρανιωτών κατά των Γερμανών κατακτητών. Με τις πληροφορίες που ο καθένας καταθέτει είτε από προφορικές μαρτυρίες είτε από γραπτές, βάζει ένα λιθαράκι στην καταγραφή της πρόσφατης τοπικής μας ιστορίας, φωτίζοντάς την και αναδεικνύοντάς την.
Πρόταση: Αν ο Δήμος της Ελασσόνας δεν προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου στην περιοχή της μάχης στα “Πηγάδια”, προτείνω στους πολιτιστικούς μας συλλόγους, να οργανώσουν το επόμενο καλοκαίρι μουσικοχορευτική βραδιά στο χωριό μας τα έσοδα της οποίας, μαζί με τυχόν προσφορές-δωρεές, να διατεθούν για την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης, στη θέση “Κάτω Πηγάδια”.

* Που ο διαχειριστής και υπεύθυνος του ιστολογίου μας, καθηγητής Χρήστος Γκουνέλας, σε άρθρο του για τα ανταμώματα έγραψε και πρότεινε:
“Η Κρανιά έχει τόσους πολλούς ανθρώπους οι οποίοι διαπρέπουν σε πολλούς τομείς (πνεύμα, εκπαίδευση, μουσική, τέχνες κ.α.) και καλό θα ήταν να προσκληθούν και να συμμετέχουν και αυτοί οι άνθρωποι, ο καθένας με το δικό του τρόπο”. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του και θα έλεγα πως τα ανταμώματα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τους πατριώτες μας οι οποίοι διακρίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Να τους μάθουμε και να μας μάθουν, να μας μιλήσουν για το έργο και τις δραστηριότητές τους.
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε την Κρανιώτισσα βιολόγο που ασχολείται με τα βλαστοκύτταρα και διαπρέπει σε διεθνές επίπεδο ή πόσοι γνωρίζουμε τον Κρανιώτη αγιογράφο που είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο;
Πόσοι γνωρίζουμε τους Κρανιώτες καθηγητές Πανεπιστημίου, τους αθλητές, τους επιστήμονες, το χειριστή Super Puma που σώζει ζωές στο Αιγαίο και τόσους άλλους που ξεχωρίζουν για το ταλέντο και το έργο τους;
Επομένως χρειάζεται οργανωτική επιτροπή για να βρίσκει τους οικονομικούς πόρους και να δέχεται  προτάσεις και να συνεχίσει το αντάμωμα να πορεύεται με σουβλάκι και μπεράτι, με ή χωρίς επισήμους, με ή χωρίς γκόρτσα και καρπούζια, με ή χωρίς θέατρο και Καραγκιόζη, αλλά και με νέες και παράπλευρες εκδηλώσεις επιμηκύνοντας το χρόνο και τη διάρκεια όταν και όπου χρειάζεται, γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

* Που ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων “Η Ξηροκρανιά” μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε πολλά θέματα...

Δε μας αρέσει:

* Που το ιστορικό καφενείο του Κορακίδη και συνέχεια “Cafe Magic” έκλεισε.
* Που ..................................................συνεχίζεται ...άλλη φορά περισσότερα απ'αυτά που δε μας αρέσουν. Τώρα έχουμε γιορτές και γι'αυτό “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ”, με πλούσιο το θείο φωτισμό και πάμπολλα τα πνευματικά και βιοτικά δώρα του Θείου Βρέφους.

Κωνσταντίνος Γεωργ. Κατσαρός

*Ευχαριστούμε θερμά τον δάσκαλο Κώστα Κατσαρό για τις εύστοχες, για μια ακόμη φορά, επισημάνσεις του.

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφερουσες οι σκεψεις σας Κε ΚΑΤΣΑΡΕ Αποτελουν αφορμη για περαιτερω σκεψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή