Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας στην Κρανιά (Φωτορεπορτάζ)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 14ης Αυγούστου στην Κρανιά Ελασσόνας η 2η ημερίδα τοπικής ιστορίας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων "Η Ξηροκρανιά" με συνδιοργανωτές την Δημοτική Κοινότητα Κρανιάς με τον Δήμο Ελασσόνας, τον ΜΕΣΚΕ και το Δημοτικό Σχολείο Κρανιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Γραμματέα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και ερευνητή της ιστορίας Γιώργου Μπλάντα, ο οποίος "έφυγε" πρόωρα από κοντά μας.
Η εκδήλωση άρχισε με την ανακοίνωση του Κρανιώτη, συνταξιούχου δημοσιογράφου, Παύλου Λάλου για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κρανιάς. Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν σε ψηφιακές εικόνες κάποια από αυτά. Είναι δε εντυπωσιακό πως μερικά από τα εν λόγω ευρήματα (τάφοι, αντικείμενα κλπ) χρονολογούνται επίσημα πριν το 1000 π.Χ.
Τη σκυτάλη της ιστορίας πήρε ο χαλκέντερος ερευνητής και εκδότης του "Θεσσαλικού Ημερολογίου" Κώστας Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε σε σπάνια ιστορικά στοιχεία (οικογένειες, επίθετα, ονόματα, αριθμός ανθρώπων των οικισμών κ.ά.) για την Κρανιά, αλλά και την γύρω περιοχή, από την εποχή των πρώτων χρόνων της Τουρκοκρατίας.
Στη συνέχεια ο συγγραφέας/ερευνητής Γιώργος Ι. Μπαλής αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της Κοινότητας της Κρανιάς από την ίδρυσή της κατά το έτος 1919 έως και την κατάργησή της το 2010. Την εισήγηση συνόδευε φωτογραφική παρουσίαση προσώπων που διετέλεσαν πρόεδροι ή σύμβουλοι της Κοινότητας. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο εισηγητής, έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί το σχετικό βιβλίο του, το οποίο θα έχει ως θέμα την ιστορία της κοινότητας Κρανιάς.
Η σημαντική αυτή ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση της Γραμμάτως - Χρυσοβαλάντως Παπαναστασούλη (το γένος Γκουνέλα) κατά την οποία (ενν. εισήγηση) παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν από την αρχαιολόγο τέσσερις μεταβυζαντινές εικόνες από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως της Παλαιοκαρυάς της Κρανιάς Ελασσόνας. Όπως τόνισε η κ. Παπαναστασούλη πρόκειται για εικόνες αξιόλογης βυζαντινής τέχνης που φανερώνουν την καλλιτεχνική αλλά και θεολογική κατάρτιση του άγνωστου έως τώρα αγιογράφου.
Την όμορφη πολιτιστική και επιστημονική εκδήλωση, η οποία έγινε στο προαύλιο του παλιού πέτρινου Δημοτικού Σχολείου της Κρανιάς, τίμησαν με την παρουσία τους η δικηγόρος, πολιτευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελένη Αξιόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Παπαευθυμίου Γεώργιος και Παναγιώτου Ευάγγελος, Πρόεδροι των Συλλόγων Κρανιωτών, παλαιοί αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου. Την ημερίδα συντόνισε η κ. Γούπου - Ζέρβα Ευαγγελία. 

Χρήστος Γκουνέλας

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:







Φωτογραφίες: - Γιάννης Κόνιαρης
                        - Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας"

1 σχόλιο: