Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σύλλογοι, συλλογικότητες και... ατομικότητες


Η λέξη "Σύλλογος" (συν + λόγος) από μόνη της και μόνο φανερώνει αρμονία, δημοκρατία, αγάπη για την ελευθερία και συν-απόφαση και συν-όδευση, αν όχι όλων, τουλάχιστον πολλών. Η ατομικότητα, η κτητικότητα, το "ιδιοκτησιακό" καθεστώς, η υπόσκαψη των καλών προσπαθειών, στις οποίες ενίοτε προστρέχουμε ακόμη κι αν ταυτόχρονα τις υποσκάπτουμε (σύγχυση; υποκρισία;), είναι τα αντίθετα της συλλογικότητας. Δεν αρκούν μόνο τα έργα του πολιτισμού για να μορφώσουν (να δώσουν μορφή) τον έσω και τον έξω άνθρωπο. 

Χρήστος Γκουνέλας
Θεολόγος

4 σχόλια:

  1. Για μία ακόμη φορά,αγαπητέ Χρήστο,οφείλω να σε συγχαρώ για την ηλεκτρονική σου εφημερίδα.Διαχειρίζεται όλα τα θέματα με σοβαρότητα,υπευθυνότητα,διακριτικότητα και τον προσήκοντα σεβασμό.Αποτελεί κόσμημα για τη γενέτειρα και για όλους όσους αναζητούν την "γλυκιά αναπόληση και τη δυναμική προβολή του πολιτισμού" και των ποικίλων πολιτιστικών δρωμένων Είναι πηγή υπεύθυνης και αντικειμενικής ενημέρωσης.Προάγει το ήθος και με τις προσωπικές σου αναρτήσεις,παραδίνεις μαθήματα ευρυμάθειας,σε όλα τα θέματα που υποβάλλονται στην κρίση σου.Δικαίως και εντελώς φυσιολογικά έχει κατακτήσει τις καρδιές εκείνων που αποζητούν το όμορφο,το ιδανικό το υπεύθυνο.Αδιάψευστος μάρτυρας η ποικίλη και υψηλή ακροαματικότητα,που είναι και δύναμη της ιστοσελίδας.Συνέχισε να προσφέρεις.Εμπόδια πάντοτε θα "φυτρώνουν" στη στράτα σου.Δεν πρέπει να σε πτοούν, αλλά να σε γιναντώνουν.
    Εύχομαι καλές γιορτές σε σένα και την οικογένειά σου,υγεία,χαρά,προκοπή και πάντα στην κορφή των προτιμήσεων του κόσμου.
    Το αξίζεις και με το παραπάνω.
    Βαγγέλης Πουρνάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Βαγγέλη, για τη στήριξη! Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν "κλειστά" και μάλιστα μέσα σε... συλλογικότητες. Προσωπικά παρότι με στεναχωρεί η εδώ και καιρό στάση τους θα συνεχίσω το χόμπι μου χωρίς πάθη και εμπάθειες όπως όλα αυτά τα χρόνια.
      Καλά Χριστούγεννα με υγεία, χαρά και κάθε ευλογία για σένα και τη οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  2. 'Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος' είχε γράψει ο μεγάλος Καζαντζάκης...

    'dey'

    ΑπάντησηΔιαγραφή