Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτοχρονιά στην Κρανιά: "Τα μπαμπαλιούρια"


Ένα πανάρχαιο διονυσιακό δρώμενο εναρμονισμένο στην Ορθόδοξη Παράδοση

Νέοι του χωριού, η Δημοτική Ενότητα Αντιχασίων πλέον, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΜΕΣΚΕ, και χορωδία γυναικών αναβιώνουν κάθε χρόνο τα «μπαμπαλιούρια», την ημέρα της πρωτοχρονιάς, στην Κρανέα Ελασσόνας.
Νεαρά αγόρια ντυμένοι καπετάνιοι με φουστανέλες, έχοντας στο πλάι τους το ταίρι τους, που είναι κι αυτά νεαρά αγόρια με γυναικεία ενδύματα, εμφανίζονται στο προαύλιο της Εκκλησίας νωρίς το πρωί πριν ακόμη τελειώσει η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.  Τα κουδούνια που κρέμονται από τη μέση των ‘’κουδουνάδων’’, οι οποίοι συνοδεύουν τους καπετάνιους με τις…γυναίκες τους, ηχούν δίνοντας το μήνυμα της εκκίνησης της νέας χρονιάς, αλλά και παράλληλα το άγγελμα του ξυπνήματος της φύσης, μιας που οδεύουμε σιγά-σιγά προς την άνοιξη.
Μετά την απόλυση της Εκκλησίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, η χορωδία των γυναικών τραγουδάει τα τραγούδια της πρωτοχρονιάς, ενώ τα «μπαμπαλιούρια» χορεύουν στους ρυθμούς των τραγουδιών.
Τραγουδώντας έπειτα, κλέφτικα τραγούδια,

τα «μπαμπαλιούρια» παίρνουν το δρόμο για τις γειτονιές του χωριού, προπορευομένων των ‘’κουδουνάδων’’ με το πράσο στο χέρι, για να φυλάνε το ‘’μπουλούκι’’(ομάδα), αναγγέλλοντας τον ερχομό του νέου χρόνου και τραγουδώντας τα ανάλογα κατά περίπτωση παινέματα  στον ‘’αφέντη’’ του σπιτιού, στη ‘’κυρά’’, στο νιόπαντρο ζευγάρι, στον ιερέα, στους  τοπικούς άρχοντες,στο δάσκαλο, στα μικρά παιδιά, στους ξενιτεμένους κ.λ.π  Τα καλούδια που κερνούν οι νοικοκυρές των σπιτιών στα «μπαμπαλιούρια» είναι πολλά, μεταξύ των οποίων, κρέας, κρασί, τσίπουρο, και γλυκά , όπου έχουν την ιδιαίτερη τιμητική τους.
Την εκδήλωση τιμούν κάθε χρόνο  με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου και πλήθος χωριανών εντός και εκτός Κρανιάς.

 Χ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου