Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ξεκινά η Πιστοποίηση Μονοπατιών στη Θεσσαλία


* Νομίζουμε ότι το παρακάτω θέμα θα πρέπει να αφορά και την Κρανιά, η οποία έχει να αναδείξει μονοπάτια και σημαντικά μνημεία της φύσης (Φαράγγι Χράπας, Δάσος Οξιάς κλπ). Ας το δούνε λίγο το θέμα οι τοπικοί και δημοτικοί αιρετοί του χωριού μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιπεριφερειαρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αρμόδιο για θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Θανάση Παιδή για την αποστολή του θέματος.

Στελέχη δήμων, φορέων και συλλόγων παρακολούθησαν σεμινάριο για την σήμανση, ανάδειξη και πιστοποίηση μονοπατιών  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 


Πρόκειται για το πρώτο βήμα στο σχέδιο που έχει η περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δημιουργία ενιαίου δικτύου θεσσαλικών μονοπατιών, ώστε να αναδειχθεί τουριστικά η περιοχή και να προβληθούν ακόμη περισσότερο τα μοναδικά brand names όπως είναι τα Μετέωρα, ο Όλυμπος, το Πήλιο, η Λίμνη Πλαστήρια, οι Σποράδες. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Θανάση Παιδή, πέρα από τις σημαντικές γνώσεις που πήραν όσοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο σεμινάριο , έγινε και μια σημαντική δικτύωση όλων των φορέων της Θεσσαλίας που τους ενδιαφέρει και θα ασχολούμουν με το σχέδιο δημιουργίας δικτύου μονοπατιών. Το σημαντικότερο από όλα είναι να αγκαλιάσουν την προσπάθεια οι τοπικές κοινωνίες τόνισε ο κ. Παιδής.

  
Το σεμινάριο ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου   και ήταν βασισμένο  στη  διαδικασίας Ανάδειξης & Πιστοποίησης Μονοπατιών  της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων ERA, Europeans Ramblers Association.  
Ένα από τα βασικά αντικείμενα του σεμιναρίου ήταν το τι κάνει μια πεζοπορική διαδρομή ελκυστική για τους τουρίστες που τους  ενδιαφέρει ο περιπατητικός τουρισμός .
Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται σε μια μεθοδολογία που συνέταξε πριν από 12 χρόνια η Γερμανική Ομοσπονδία Πεζοπορίας και υιοθετήθηκε απο την  Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων. Υπάρχουν 23 αντικειμενικά κριτήρια για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού .Τα βασικά κριτήρια είναι να βρίσκεται μέσα σε φύση, να διαθέτει φιλική στον περιπατητή σηματοδότηση, να διέρχεται από σημεία µε εντυπωσιακή θέα, να περιλαμβάνει σημεία φυσικής ομορφιάς, να περνά από γραφικούς οικισμούς, να περιλαμβάνει πολιτισμικά στοιχεία, να διέρχεται από σημεία/υποδομές στάσεων για ξεκούραση, να υπάρχει διασφάλιση συνεχούς προσβασιμότητας και τέλος να υπάρχουν σημεία που παρέχονται υπηρεσίες διατροφής, αναψυχής κλπ. 
Το Leading Quality Trails – Best of Europe είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας, τεχνικής επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας που απονέμει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (European Ramblers Association, ERA) σε δίκτυα μονοπατιών που αθροίζουν πάνω από 50 χλμ σειριακά, παρέχουν επαρκή υποδομή και πληρούν κριτήρια ποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων. Το πιστοποιητικό αυτό κάνει τα δίκτυα αυτά πολύ πιο ελκυστικά στα μέλη των εθνικών ομοσπονδιών πεζοπόρων 33 κρατών της Ευρώπης, που αριθμούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη. 
Η πρώτη ημέρα του workshop περιλάμβανε θεωρητική προσέγγιση της διαδικασίας το πρωί και στη συνέχεια πρακτική εξάσκηση στην καταγραφή των στοιχείων μιας διαδρομής, επί τόπου σε μονοπάτι.



Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε  αντίστοιχο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης και έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής το απόγευμα.
Να σημειωθεί ότι στο workshop συμμετέιχαν με ενθουσιασμό, στελέχη φορέων , μέλη συλλόγων  καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.
Σε σχόλιο της η κα Jordan δήλωσε ότι είναι μοναδικός ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι στο workshop. 
Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι δεν έχουν τόσο άμεση σχέση με τα μονοπάτια, όπως οι Ενώσεις Ξενοδόχων Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς και η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου