Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

"Έφυγε" αιφνίδια ο Γιώργος Μπλάντας


Σοκ προκάλεσε σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους η είδηση του ξαφνικού θανάτου του 61χρονου Γιώργου Μπλάντα από ανακοπή καρδιάς σήμερα τα ξημερώματα στο σπίτι του στον Αμπελώνα.

Ο Γιώργος Μπλάντας είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση και ήταν τακτικός συνεργάτης του Θεσσαλικού Ημερολογίου ασχολούμενος πολλά χρόνια με την τοπική ιστορία, για πτυχές της οποίας δημοσίευσε ποικίλα άρθρα.

Ο Γιώργος Μπλάντας γεννήθηκε στο Λουτρό της Ελασσόνας το 1956 .Τελείωσε εξατάξιο Γυμνάσιο στην Κρανιά Ελασσόνας. Σπούδασε στα ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως εργοδηγός στα μεταλλεία βωξίτη στο Δίστομο Βοιωτίας. Σήμερα ήταν συνταξιούχος μεταλλωρύχος. Ασχολήθηκε από τα φοιτητικά χρόνια με την Θεσσαλική ιστοριογραφία. Δημοσίευσε ιστορικά και λαογραφικά άρθρα τοπικού και Θεσσαλικού ενδιαφέροντος: στα Περιοδικά: Περραιβία Ελασσόνας, Η Σάλπιγγα της Άκρης [έκδοση του Μ.Ε.Σ, Άκρης ], Κρανιώτικα[περιοδικό εφημερίδας Κρανιώτικα ], Ξηροκρανιώτικα [Περιοδικό του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας «Η Ξηροκρανιά »], το περιοδικό Ελασσονίτικα Γράμματα και στις εφημερίδες: Κρανέα Ελασσόνας, Κρανιώτικα.

Συμμετέχει σ΄ όλες τις Κρανιώτικες Ανθολογίες ποίησης .Γνωρίζοντας την αξία των πηγών της Ιστορίας, αποφάσισε να εκδώσει τον υπ’ αρ. 1 κώδικα της Ολυμπιώτισσας, ο οποίος είναι ο κώδικας της Μονής Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς, ενός οικισμού της Ελασσόνας που θεωρείται πατρίδα του Νικοτσάρα.

Μετά τον πρόλογο και την εισαγωγή του, ο συγγραφέας παρουσίασε την ταυτότητα του κώδικα, τα έσοδα και τα έξοδα της μονής, τους φόρους (27 συνολικά), τις πληροφορίες για τους κλεφταρματολούς της περιοχής και τους οικισμούς με τους οποίους είχε δοσοληψίες η μονή.

Ο εκλιπών αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Κυριακή Τζήκα που είναι δασκάλα στον Αμπελώνα και τα τρία του παιδιά. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στον Αμπελώνα.


* Είναι μεγάλη η λύπη μας για την απώλεια του αγαπητού μας φίλου και συμπατριώτη μας, Γιώργου Μπλάντα. Υπήρξε ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος, αεικίνητος, πάντα με το χαμόγελο και τη μοναδικότητα του χαρακτήρα του, που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μαζί του. Πρόσφερε πάρα πολλά στον τόπο μας, στην Κρανιά, στο Λουτρό, σε όλη την Επαρχία Ελασσόνας και στον Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας & Περιχώρων, τον οποίο υπεραγαπούσε και υπήρξε επί σειρά ετών δραστήριο μέλος του. Αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία του τόπου μας και σίγουρα θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Στο Ιστολόγιο "Κρανέα Ελασσόνας" είχαμε την αγαθή τύχη να δημοσιεύσουμε κείμενα και δραστηριότητες του Γιώργου.
Φίλε Γιώργο, ο Θεός να σε αναπαύσει! Εμείς, όσοι είχαμε τη μεγάλη ευλογία να σε γνωρίσουμε από κοντά, θα σε θυμόμαστε πάντα όπως ήσουνα, αυθόρμητος, με χαμόγελο και αεικίνητος.
Ευχόμαστε καλό κουράγιο στην οικογένεια του Γιώργου και τα θερμά μας συλλυπητήρια. 
Θα λείψει σε όλους μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου