Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πάμε Όλυμπο; Φεστιβάλ Αστρονομίας στο βουνό των θεών



Οι Αγγελιοφοροι του Ολυμπου ερχονται στον Ολυμπο
        Ο Όλυμπος και ο Κοκκινοπηλός στο επίκεντρο



Σημαντικές διοργανώσεις θα δειξαχθουν το επόμενο διάστημα στον Θεσσαλικό Όλυμπο με επίκεντρο το πανέμορφο χωριό του Κοκκινοπλου .
 Οι…dreamteams των μαθητών στο χώρο της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας , συναντούνται στον Όλυμπο από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου για να ατενίσουν το Σύμπαν και να συνδυάσουν την μυθολογία και τους θεούς του Ολύμπου  με τις σύγχρονες επιστήμες .

Στον ορεινό οικισμό Κοκκινοπηλός, στην Ελασσόνα, σε υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές του Ολύμπου μαθητές από την Αττική, την Θεσσαλονίκη, το Λαγκαδά την Κοζάνη ,τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, τη Λάρισα, την Κατερίνη, συζητούν για το Διάστημα και ανιχνεύουν το απέραντο Σύμπαν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν: «Αποκρυφογραφώντας το
DNA του Σύμπαντος», «Φυτά στον Άρη από τον Κόκκινο στον Πράσινο πλανήτη», «η αποστολή Apollo», «η ζωή στον Άρη» κ.ά

Περισσότεροι από 100 μαθητές-εισηγητές, τριάντα προσκεκλημένοι καθηγητές, από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολεία θα μιλήσουν για την Αστρονομία, την Αστροφυσική και το Διάστημα, ενώ οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να ξεπεράσουν τους τετρακόσιους.

Στο φεστιβάλ  Αστρονομίας θα δώσουν το παρόν  κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου  . Τα φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο πέτρινο σχολείο του Κοκκινοπηλου το οποίο οι σύλλογοι του Κοκκινοπηλου το συντηρούν  και θέλουν να το αναδείξουν καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια . Το τριήμερο Φεστιβάλ Αστρονομίας και Αστροφυσικής στον Όλυμπο που εκτυλίσσεται στους χώρους του οροπεδίου του Ολύμπου, στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας,περιλαμβάνει επιστημονικές δράσεις πρωτόγνωρες για την περιοχή. Όλη η διεργασία που θα προκληθεί θα διαχυθεί στο μυθικό βουνό και εμείς προσλαμβάνοντας τη θετική ενέργεια της φύσης και τη γνώση της επιστήμης , να μεταφέρουμε το μήνυμα της τέλειας συνύπαρξης της μαγικής φύσης και της επιστημονικής πανδαισίας», εξηγεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης.

Στο πλαίσιο των δράσεων στον Όλυμπο θα γίνουν ακόμη εργαστήρια Αστρονομίας, περιήγηση-ορειβασία και θεματική ξενάγηση στο βουνό, έκθεση στεροσκοπικών φωτογραφιών του διαστήματος και παρατήρηση με τηλεσκόπια στους πρόποδες του Ολύμπου που διοργανώνεται με τη στήριξη της Αστρονομικής Εταιρίας Λάρισας

Το Φεστιβάλ Αστρονομίας διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  Δήμο Ελασσόνας , την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος και την Αστρονομική Εταιρία Λάρισας.
Αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια έχουν  την Περιφέρεια Θεσσαλίας και  τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιο Παιδή ο οποίος δήλωσε  χαρακτηριστικά .
Η ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου ξεκινάει από τα παραολυμπια χωριά τα οποία είναι μοναδικής ομορφιάς . Το Λιβάδι , ο Κοκκινοπλος , η Ολυμπιάδα , η Κρυόβρυση με την Σκαμνιά και την Καρυα όπως επίσης και η Δολιχη με το Πύθιο και τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μπορούν να συνδυάσουν μοναδικές φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές .
Ξεκινάμε αυτό το Σαββατοκύριακο  λοιπόν με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ  Αστρονομίας και Αστροπατήρησης  τους «Αγγελιοφορους του Ολυμπου» το οποίο θα προσπαθήσουμε να γίνει θεσμός , η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή ενώ αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους του Κοκκινοπλου που στηρίζουν αυτήν την σημαντική προσπάθεια  ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθούσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα με κορυφαίο τον Faethon Marathon τα οποία θα προβάλουν τον Θεσσαλικό Όλυμπο σε όλο τον κόσμο δήλωσε ο κ. Παιδής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου