Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σχετικά με τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στην Κρανέας Ελασσόνας κατά τις ημέρες του Πάσχα


* Από τον συμπατριώτη μας Γιώργο Παπαγεωργίου λάβαμε προς δημοσίευση την παρακάτω επιστολή για το θέμα της γαστρεντερίτιδας στην Κρανιά.

Έχει γίνει πολύς λόγος μέχρι στιγμής σχετικά με το τι συνέβη τις ήμερες του Πάσχα στη Κρανιά, με διάφορα σενάρια και υποθέσεις να διατυπώνονται. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. 
Για αρχή, είχαμε ένα εκτεταμένο φαινόμενο με μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που κράτησε ένα με δυο εικοσιτετράωρα, κάποια από τα οποία απευθύνθηκαν στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας τις περιοχής. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπέρασμα για τον αριθμό των κρουσμάτων αντέχοντας μονό στα καταγεγραμμένα περιστατικά στα Κ.Υ Ελασσόνας και Δεσκάτης γιατί εκεί απευθύνθηκα, όπως γίνεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, τα περιστατικά που είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα ή αυτά στα οποία συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι υγείας. Ακόμα και έτσι οι 30 συν προσελεύσεις (δεν γνωρίζω δυστυχώς ακριβή αριθμό) για τον ίδιο λόγο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στις μονάδες υγείας  δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αμελητέο ποσοστό (ποια είναι αλήθεια η μέση προσέλευση καθημερινά για τον ίδιο λόγο;), ούτε τυχαίο γεγονός.
Επίσης η πληθώρα των περιστατικών καθώς και η στενή χρονική συσχέτιση, χωρίς να προηγούνται ή να έπονται ανάλογα κρούσματα και χωρίς να καταγράφονται ανάλογα φαινόμενα τις προηγούμενες  χρονιές ώστε να μπορούν αποδοθούν, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί, σε διατροφικές κραιπάλες,  οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε  μαζικής έκθεσης του πληθυσμού  σε κάποιο λοιμώδη παράγοντα. Αν εξετάσουμε τους πιθανούς τρόπους μιας τόσο μαζικής έκθεσης, η πιο πιθανή εκδοχή είναι  αυτή της έκθεσης μέσω του δικτύου υδροδότησης.
 Έχοντας λοιπόν ως κυρίαρχη εκδοχή  ότι υπήρξε επιμόλυνση στο δίκτυο υδροδότησης του χωριού, έστω και πρόσκαιρης, θα πρέπει να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα.  Πρώτον, από πού υδροδοτήθηκε το χωριό τις ήμερες του Πάσχα και εάν υπήρξε αλλαγή  σε σχέση με τη συνήθη υδροδότηση του;  Εάν οι εγκαταστάσεις υδροδότησης που χρησιμοποιήθηκαν είχαν συντηρηθεί σωστά;  Πότε έγινε η τελευταία συντήρηση και ο τελευταίος έλεγχος καταλληλότητάς τους;  Θα πρέπει ακόμα να απαντηθεί εάν μετά την έναρξη των κρουσμάτων πάρθηκαν  τα κατάλληλα μετρά αντιμετώπισης όπως η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση  των πολιτών σχετικά με ενδεχόμενο επιμόλυνσης του δικτύου ώστε να αποφευχθούν νέα κρούσματα.  Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν ο ποιοτικός έλεγχος του παρεχόμενου νερού που έκανε η ΔΕΥΑ έγινε με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία και σύμφωνα με τις συμβάσεις ποιοτικού έλεγχου της ΔΕΥΑ από ανεξάρτητο εργαστήριο. 
Εάν και εφόσον οι απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα είναι τέτοιες που να αποκλείουν την έκθεση σε λοιμώδη παράγοντα μέσω του νερού, θα πρέπει  οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άλλες πιθανές αιτίες ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον 
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι τέτοια περιστατικά  ίσως είναι μια «καλή» αφορμή να ξανασυζητήσουμε για τη πολιτική που προωθήθηκε και προωθείται τόσο από τις προηγούμενες όσο και από την τωρινή κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων Καποδίστρια και Καλλικράτη, με τη δημιουργία των μητροπολιτικών δήμων, που ουσιαστικά στερούνται υποδομών, προσωπικού και τεχνογνωσίας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί και οδηγούν στην περιθωριοποίηση και το μαρασμό της υπαίθρου.  

Παπαγεωργίου Γιώργος. 

4 σχόλια:

  1. να προσθέσω ότι θα ήθελα να μάθω τι θα γινόταν αν είχαμε τέτοιο συμβάν στην ελασσόνα. μπορεί κάποιος να μας πει παρακαλώ; τι σημασία θα έδιναν σε σχέση με ό,τι ακόμη δεν έκαναν με εμάς. ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΗ Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ; ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ;ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ, ΑΠΟ ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΝ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΛΕΟΝ;
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΔΗΜΟΣ - ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο αγαπητός συγχωριανός έχει δίκιο στην αναφορά του για την περιθωριοποίηση του χωριού, από υπηρεσίες, υποδομές κτλ. τι έχουμε διεκδικήσει τα τελευταία χρόνια ως Κρανιά;τι χρειαζόμαστε; τι έχει γίνει στην τελική τα τελευταία χρόνια;ποια βελτίωση είδαμε; υπηρεσίες φεύγουν μάλλον παρά έρχονται έτσι δεν είναι; από πότε έχει να φτιαχτεί ένα έργο έστω και καλλωπισμού; να πούμε ότι έγινε και κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά : 1ον την ευθύνη ανάπτυξης του τόπου και γενικά της χώρας έχει η εκάστοτε κυβέρνηση αν είδες εσύ ανάπτυξη με την συγκεκριμένη κυβέρνηση πες μου .
      2ον αν ήρθες επισκέπτης στο χωριό σίγουρα τα τελευταία χρόνια θα είδες μεγάλο βαθμό βελτίωση στους δρόμους με ασφαλτοστρώσεις
      3ον αν έχεις παιδιά στο στο σχολείο σίγουρα θα σου μίλησε για τις καινούργιες τουαλέτες
      3ον σίγουρα θα είδες τις καινούργιες παιδικές χαρές
      4ον θα είδες το μηχάνημα εκχιονισμου και την αλατιερα , το αμάξι για τη βοήθεια στο σπίτι
      5ον θα είδες τα μειωμένα τιμολόγια κατά 45% στο νερό
      Και άλλα τόσα που μόνο αν δεν θες δεν τα βλέπεις

      Διαγραφή