Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Σε αναζήτηση του «ενόχου» της μαζικής γαστρεντερίτιδας


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ»


Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το αίτιο που έστειλε δεκάδες Κρανιώτες με εντερικά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Δεσκάτης.

Τα πρώτα αποτελέσματα σε δείγματα νερού από 4 σημεία του δικτύου ύδρευσης της κωμόπολης δεν ενοχοποιούν κάποιον παράγοντα. Ωστόσο σε εξέλιξη είναι τόσο η επιβεβαίωση των πρώτων αυτών στοιχείων όσο και περαιτέρω αναλύσεις σε πιο εξειδικευμένα εργαστήρια.


Ως γνωστόν, από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, περί τα 25 άτομα από την Κρανιά Ελασσόνας (φωτ.), προσέτρεξαν για παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας, ενώ άλλα 15 κατέφυγαν στο αντίστοιχο κέντρο της Δεσκάτης Γρεβενών. Άτομα και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών με παρόμοια όμως συμπτώματα. Περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ελαφρά, χωρίς να χρειαστεί διακομιδή για περαιτέρω νοσηλεία.

Όσον αφορά στην «πηγή» του προβλήματος, από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν προς το δίκτυο ύδρευσης ως τον μόνο παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο κόσμο και με αυτής της μορφής συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι στα Κέντρα Υγείας της περιοχής είχαν καταφύγει και άτομα άλλων χωριών με εντερικά προβλήματα, που όμως αποδίδονται στην πασχαλινή βουλιμία μετά από πολυήμερη και παρατεταμένη νηστεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η ΔΕΥΑ Ελασσόνας έλαβε δείγματα νερού το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, από 4 σημεία: τη γεώτρηση της Βαλανίδας και την υδρομάστευση πηγής που τροφοδοτούν την Κρανιά καθώς και από 2 σημεία του δικτύου ύδρευσης του χωριού. Τα δείγματα εστάλησαν προς ανάλυση στο Χημείο της ΔΕΥΑ Λάρισας και χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα οποία, με εξαίρεση την παρουσία ενός βακτηρίου (e coli) σε ένα από τα δείγματα (χαρακτηρίζεται μάλιστα ως σύνηθες), τα υπόλοιπα ήταν φυσιολογικά. Καθώς αυτή η αναφορά από μόνη της δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έκταση του φαινομένου, όπως αυτό εκδηλώθηκε, διά τούτο πέραν της επιβεβαίωσης των στοιχείων μέσω επανέλεγχου, χθες στην Ελασσόνα μετέβη και κλιμάκιο της διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έλαβε εκ νέου δείγματα για να προωθήσει προς περαιτέρω και πιο εξειδικευμένο έλεγχο.

Διόλου απίθανο να πρόκειται για τυχαίο παράγοντα που ξαφνικά και μεμονωμένα επηρέασε την ποιότητα του νερού. Μέχρι όμως να υπάρξουν αποτελέσματα, βρίθουν οι υποθέσεις και τα σενάρια. Μερικά μάλιστα προσλαμβάνουν και διαστάσεις καθώς τοποθετούνται σε εκλογικό φόντο ενώ - όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις – επιστημονικά είναι παντελώς αστήρικτα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Για το θέμα χθες το απόγευμα η ΔΕΥΑ Ελασσόνας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η υπηρεσία μας μετά τις αναφορές (Δευτέρα 29-4-19) που είχε για έντονα κρούσματα γαστρεντερικών διαταραχών στην Κρανιά Ελασσόνας, προχώρησε σε άμεση εκτροπή του πηγαίου νερού από τη δεξαμενή υδροδότησης και αύξησε άμεσα την παροχή χλωρίου στη δεξαμενή.

Την Τρίτη το πρωί πήρε δείγματα νερού από 4 σημεία (ένα από τη γεώτρηση της Βαλανίδας, ένα από το πηγαίο νερό, και από δύο τυχαία σπίτια του οικισμού).

Στη συνέχεια έγινε προληπτική εκκένωση και επαναπλήρωση της δεξαμενής ύδρευσης καθώς και συντήρηση του συστήματος χλωρίωσης.

Τα δείγματα προωθήθηκαν στο εργαστήριο της ΔΕΥΑ Λάρισας για τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων παραδόθηκαν ανεπίσημα σήμερα (σ.σ.: χθες Παρασκευή 3-5-2019) και από τις αναλύσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία στις παραμέτρους που μετρήθηκαν, τέτοια που να δικαιολογούν τα έντονα συμπτώματα που καταγράφτηκαν.

Σήμερα έγινε νέα δειγματοληψία από την υπηρεσία για επανέλεγχο των αποτελεσμάτων. Δειγματοληψία έγινε σήμερα επίσης και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για εκτενέστερο έλεγχο των μικροβιολογικών παραμέτρων, έτσι ώστε να βρεθεί η αιτία του φαινομένου και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στην περίπτωση που ευθύνεται το νερό».

Δ.Χ.

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

Αποστολή ενημέρωσης: Μπαλής Μαργαρίτης

10 σχόλια:

  1. Κι άλλοι " συνομωτες " αυτή την φορά η εφημερίδα Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανως η "Ελευθερια" δεν εχει την σωστη ενημερωση.
    Τα κρουσματα δεν ηταν ΔΕΚΑΔΕΣ..Κανεις δεν τολμουσε να απομακρυνθει απο προσκειμενη τουαλετα πανω απο 10 λεπτα.
    Πρεπει να γινει αμεσα καταγραφη το ποιοι νοσησαν..
    οχι μονο αυτοι που πηγαν στα κεντρα υγειας και νοσοκομεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν κάποιος μιλήσει με κατοίκους του χωριού θα διαπιστώσει πως δεν υπήρξε οικογένεια που να μην έχει ένα τουλάχιστον περιστατικό με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και κάποια μάλιστα ήταν και βαριάς μορφής.Τώρα αυτά που υποστηρίζει η πρόεδρος του χωριού είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.Προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.Να μάθετε να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και όχι να κρύβεστε πίσω από δικαιολογίες που μόνο αγανάκτηση προκαλούν.Αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση της προέδρου θα τον είχατε φάει
    ..ζωντανό.Στη διάθεσή σας.Βασίλης Τζήκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΌΕΔΡΟΣ !!!! ΣΊΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ , ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΔΕΥΑΕΛ ΚΑΤΣΑΒΟ ΧΑΡΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘ ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΑΠ ΤΟ ΝΕΡΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα που όμως ο δικαστής ζητάει ιατρικες βεβαιώσεις και αναλύσεις νερού που να δείχνουν τις ίδιες βλαβερές ουσίες . Το <> δεν ισχύει εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ακόμα δεν απαντάει κάποιος. πότε ελήφθησαν τα δείγματα, πριν ή μετά τη χλωρίωση;Δευτέρα ή Τρίτη; σε ποια εργαστήρια πήγαν για έλεγχο; τι απαντήσεις αναμένουμε ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διαβάσεις προσεκτικά το δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΕΛ τα γράφει όλα αναλυτικά

      Διαγραφή
    2. το θέμα μας είναι όχι τι γράφει το δελτίο τύπου, αλλά το τι δεν γράφει. σε αυτά περιμένουμε απαντήσεις.

      Διαγραφή
  7. Τόσο έντονα συμπτώματα έχει η σαλμονέλα.
    ας μας πει τη γνώμη και ένας γιατρός από το χωριό.
    ΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί επικεντρώθηκε ο Δήμος στην ύδρευση του χωριού,για τα αίτια?
    Ήξερε κάτι?
    Γιατι έγινε η εκτροπή του πηγαίου νερού από την δεξαμενή υδροδότησης?
    Γιατί αύξησαν άμεσα την παροχή χλωρίου στη δεξαμενή?
    Γιατί άνοιξαν την κεντρικές βάνες ύδρευσης του Χωριού και άδειασαν το νερό από το δίκτυο?
    Γιατί πήραν δείγματα νερού την Τρίτη?ενώ η χλωριωση κτλ είχαν γίνει την Δευτέρα.
    Ποια υπηρεσία πήρε τα δείγματα?
    Ποια ήταν τα 2 τυχαία σπίτια που πήρατε δείγματα?
    Γιατί,αφού κάνατε όλες τής ενέργειες για την ύδρευση του νερού, γιατί δεν υπήρχε μία ενημέρωση στον κόσμο να μην το χρεισιμοποιουν?
    Και στο τέλος μας λέτε ότι τα αίτια δεν είναι το νερό, τελικά θα μας πείτε τι ήταν ?πότε θα αρχίσουμε να πίνουμε?

    Λέτε ότι από τα δείγματα νερού βρέθηκε ένα βακτήριο (e coli) που είναι σύνηθες για το νερό.
    Γιατί εγώ βλέπω ότι υπάρχουν μερικά (e coli) που επηρεάζουν οργανισμό στον άνθρωπο,
    διάρροια με αίμα,
    ναυτία με εμετό,
    κράμπες στο στομάχι
    Συμπτώματα:
    -Χλωμή επιδερμίδα
    -Πυρετό
    -Αδυναμία
    -Μώλωπες
    -Μικρή ποσότητα ούρων
    Για διαβάσετε το παρακάτω
    https://www.onmed.gr/ygeia/story/317715/prosoxi-ta-symptomata-pou-deixnoun-molynsi-apo-ecoli

    ΑπάντησηΔιαγραφή