Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας για το νερό στην Κρανιά



* Από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ελασσόνας λάβαμε προς δημοσίευση την παρακάτω ανακοίνωση.

Είναι γνωστό εδώ και μέρες το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν  οι κάτοικοι της Κρανιάς με το νερό.  Ήταν ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, που επηρέασε τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες που βρισκόταν εκείνη τη μέρα στο χωριό. Και συνεχίζει να τους επηρεάζει καθώς δεν έχει γίνει συγκεκριμένη ανακοίνωση για την καταλληλόλητα του νερού.
Είναι επιβεβλημένο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως ο λόγος όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού νόσησε  ταυτόχρονα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΕΛ, και η όλη συζήτηση που γίνεται ότι έφταιξε το «κακό το ριζικό μας», δεν μας αρκούν.
Ακόμα δηλαδή και να μην αποδειχθεί τίποτα με εργαστηριακά ευρήματα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξε επιδημική έξαρση με πάρα πολλά κρούσματα, πολλαπλάσια αυτών των 40-50 που κατέφθασαν στα Κέντρα Υγείας, που να οφείλεται στο νερό.
Από την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΕΛ συμπεραίνουμε τα εξής:
  • Ότι η Δημοτική αρχή προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της, κάτω από την ευκολία της υποεκτίμησης των επιδημιολογικών εξάρσεων γαστρεντερίτιδας.
  • Τα πρώτα μέτρα εξυγίανσης (χλωρίωση, εκτροπή) πάρθηκαν ήδη από τη Δευτέρα του Πάσχα, άρα ήταν κοινή πεποίθηση ότι έφταιγε το νερό.
  • Ότι τα δείγματα λήφθηκαν αφού είχαν παρθεί μέτρα εξυγίανσης.
  • Τα «ανεπίσημα» αποτελέσματα μιλάνε για συγκεκριμένους παράγοντες που μετρήθηκαν, οι οποίοι δεν ανακοινώνονται.
  • Ότι το σύστημα χλωρίωσης (τουλάχιστον) δεν είχε συντηρηθεί.

Βασικό επίσης, για εμάς, εκτός από το ίδιο το γεγονός, είναι και η διαχείριση του γεγονότος. Καθώς:

·         Όταν υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις, από τη Δευτέρα το πρωί, για αυξημένα κρούσματα, γιατί δεν έγινε κάποια ανακοίνωση, έστω και προληπτικά να σταματήσει η κατανάλωση του νερού.
  • Γιατί δεν πάρθηκαν άμεσα κάποια μέτρα ανακούφισης (να έρθει ένα κλιμάκιο γιατρών, να γίνει προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων, τα οποία δεν είχαν έλλειψη μόνο στα φαρμακεία της Κρανιάς, να δοθεί εμφιαλωμένο νερό, κτλ)
  • Γιατί δεν ενημερώθηκε ο πληθυσμός για τη διακοπή νερού που έγινε την Τρίτη (που έγινε προγραμματισμένα για  να αδειάσει η δεξαμενή), ώστε να κρατήσουν τουλάχιστον νερό για τις άλλες ανάγκες.
  • Και εφόσον είναι όλα καλά με το νερό γιατί δεν βγαίνει ανακοίνωση υπεύθυνα, οι κάτοικοι να αρχίσουν να το ξαναπίνουν.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει στα εξής:

·         Λειτουργούσε το σύστημα χλωρίωσης;
·         Η εκτροπή του πηγαίου νερού από που έγινε (από την πηγή, ή από δεξαμενή).
·         Τι έργα συντήρησης έχουν γίνει στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου;
·         Σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης τι σχέδιο υπάρχει περιορισμού του φαινομένου, ενημέρωσης του πληθυσμού κτλ;
·         Τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην επαναληφθούν ίδια φαινόμενα;

Δήμος, Περιφέρεια αλλά και κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν ή να αποκρύψουν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση  για την υγεία του λαού.
Έχουν την ευθύνη να δώσουν απαντήσεις, να πραγματοποιηθούν όλες οι επιπλέον απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι με σκοπό να βγει στην επιφάνεια η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά και τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την πρόληψη για την αποτροπή επανεμφάνισης του φαινομένου, είτε στην Κρανιά αλλά και σε άλλες περιοχές. 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...

    "Δήμος, Περιφέρεια αλλά και κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν ή να αποκρύψουν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού.
    Έχουν την ευθύνη να δώσουν απαντήσεις, να πραγματοποιηθούν όλες οι επιπλέον απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι με σκοπό να βγει στην επιφάνεια η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά και τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την πρόληψη για την αποτροπή επανεμφάνισης του φαινομένου, είτε στην Κρανιά αλλά και σε άλλες περιοχές."

    ΑπάντησηΔιαγραφή